Έρχεται συμπληρωματικός φόρος για πολυεθνικές επιχειρήσεις

16:52 4/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την επιβολή συμπληρωματικού φόρου με συντελεστή 15% στις πολυεθνικές επιχειρήσεις και στις θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 750 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 19 ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι και 900-950 θυγατρικές ξένων ομίλων που ξεπερνούν σε ενοποιημένο

τζίρο τα 750 εκατ. ευρώ και οι οποίες αναμένεται να καταβάλουν πρόσθετο φόρο που ενδεχομένως να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει ένα τέλος στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών επιχειρήσεων που τους επιτρέπουν σήμερα να μετατοπίζουν τα κέρδη τους σε χώρες με μηδενική ή πολύ χαμηλή φορολογία. Με το σχέδιο που ανέπτυξε ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), δημιουργείται ένα σύνολο διεθνών φορολογικών κανόνων για να διασφαλίσει ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων οπουδήποτε και αν δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με την κατάργηση σημαντικού μέρους των πλεονεκτημάτων της μετατόπισης των κερδών σε δικαιοδοσίες μηδενικής ή πολύ χαμηλής φορολογίας, η μεταρρύθμιση για τη θέσπιση παγκόσμιου ελάχιστου φόρου θα εξασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Ο Οργανισμός εκτιμά την ετήσια απώλεια εσόδων, για τις φορολογικές αρχές, από τις πρακτικές αυτές σε τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου το 6% των εσόδων των κρατών από φορολογία εισοδήματος εταιρειών παγκοσμίως.

Παράλληλα, η προσπάθεια του ΟΟΣΑ και των κρατών-μελών του αντιμετωπίζει, τα τελευταία χρόνια, την επιπλέον πρόκληση μιας παγκόσμιας οικονομίας όπου προϊόντα και υπηρεσίες διακινούνται και παρέχονται ψηφιακά. Με τον τρόπο αυτό πολυεθνικές επιχειρήσεις και όμιλοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες χωρίς φυσική παρουσία και ανεξαρτήτως του κράτους όπου έχουν την καταστατική τους έδρα, θέτοντας εύλογο ερώτημα για το πού προκύπτουν τα έσοδα και τα κέρδη τους και ποια ή ποιες φορολογικές αρχές νομιμοποιούνται να τα φορολογήσουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Πυλώνα ΙΙ με την Οδηγία που αναφέρθηκε προηγουμένως και την οποία τα κράτη-μέλη πρέπει να έχουν εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Keywords
Αναζητήσεις
erchetai-sybliromatikos-foros-gia-polyethnikes-epicheiriseis.htm
Τυχαία Θέματα