Επενδύστε στην καινοτομία – Σήμερα, τώρα, για πάντα!

09:01 6/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αποτελεί κοινό τόπο πως η Ελλάδα σήμερα, το 2023, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με την εικόνα, το περιεχόμενο, τη δυναμική και την ανάπτυξη που εμφάνιζε πριν από 20 ή 30 χρόνια, αντίστοιχα. Για να μην αυξήσω κατά τι τις εξεταζόμενες δεκαετίες, καθώς τα δεδομένα είναι συντριπτικά. Εναντίον του τότε σε σχέση με σήμερα. Πλέον, τα πάντα είναι διαφορετικά και για να είμαστε δίκαιοι, με την Ελλάδα, το ίδιο ισχύει για όλες (τις περισσότερες τουλάχιστον) χώρες του πλανήτη

και ειδικά σε αυτές που ανήκουν στον αποκαλούμενο και ως «Δυτικό» ή «Ανεπτυγμένο» κόσμο.

Ένας από τους πλέον σημαίνοντες καταλύτες δεν είναι άλλος από την τεχνολογία, η οποία με τα ραγδαία βήματα -άλματα, για την ακρίβεια- έχει μεταβάλλει τα δεδομένα  σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας επιχειρήσεων και πελατών, καταναλωτών, ιδιωτών, των πάντων. Προς το καλύτερο, το ταχύτερο, το αποτελεσματικότερο. Από κοντά και η καινοτομία, η οποία διαθέτει διττή σχέση με την τεχνολογία, καθώς από τη μια ξεπηδά από αυτήν και από την άλλη την καθοδηγεί. 

Στη χώρα μας παρατηρείται ένα εξίσου διττό «φαινόμενο». Από τη μια πλευρά το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό που διαθέτουμε είναι πλήρως ικανό σε σχέση με την τεχνολογία και από την άλλη, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, συνεπικουρούμενο από απόλυτα αδαείς, μα με ισχυρή παρουσία στα Μέσα, φωνές, δαιμονοποιούν σε απόλυτο βαθμό την διείσδυση και χρήση της, ανεξαρτήτως του που, πότε, γιατί και πως.

Επιστροφή στα πιο γήϊνα και μη-ψεκασμένα συμπεράσματα: Η τεχνολογία σήμερα αποτελεί μοναδική ευλογία για τις επιχειρήσεις. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως ακόμη και στο «φλέγον» όσο και σταθερά δυσεπίλυτο ζήτημα της έλλειψης χεριών και εν γένει ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο εξελίσσεται σε ολοένα και μεγαλύτερη «σπαζοκεφαλιά» για κάθε επιχείρηση στις ημέρες μας, εντός και εκτός των συνόρων, η τεχνολογία δύναται να αποτελέσει «απάντηση», γεφυρώνοντας (εν μέρει) το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, αυτοματοποιώντας επιμέρους διαδικασίες που προϋποθέτουν την άμεση συμμετοχή υπαλλήλων και εργαζομένων και εν τέλει εξελίσσοντας περαιτέρω την παραγωγική διαδικασία, δια μέσω της προσθήκης “ευφϋίας”.

Μια ματιά να ρίξει κάποιος στα τεκταινόμενα διεθνώς στον κόσμο των επιχειρήσεων και της σύγχρονης εργασίας, σήμερα, θα διαπιστώσει πως αποκαλύπτεται μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, στην οποία η τεχνολογία με τις πολλαπλές εκφάνσεις και πτυχές της, καθοδηγεί τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν και ακολουθήσουν το high road, όπως λένε και στις ΗΠΑ.

Όσο πιο σύντομα το αντιληφθούν οι stakeholders της αγοράς, μα και της κοινωνίας ευρύτερα, τόσο το καλύτερο για την επόμενη ημέρα στην χώρα μας. Όποιος θεωρεί πως η τεχνολογία δεν θεωρείται ως αναγκαία ή την χαρακτηρίζει από περιττή μέχρι και ανύπαρκτη, δεν έχει παρά να επιχειρήσει να ζήσει για ένα 24ωρο δίχως αυτήν. 

Σε περίπτωση δε, που πρόκειται για επιχειρηματία ή επαγγελματία, μπορούν κι αυτοί να πραγματοποιήσουν ένα αντίστοιχο με το προαναφερθέν πείραμα. Στη συνέχεια, μπορούν να θέσουν τα συμπεράσματα στα οποία θα κατασταλάξουν σε πραγματικές διαστάσεις και σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους. Εάν, εξακολουθήσουν να επιμένουν αντι-τεχνολογικά, τότε απέναντί σας έχετε μια θνησιγενή επιχείρηση με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, η οποία να είστε σίγουροι πως είναι εξαιρετικά σύντομη…

Οι υπόλοιποι, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε τρόπους, σχέδια, προγράμματα, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να ενδυναμώσετε την τεχνολογική σας δυναμική, και ουσιαστικά να πολλαπλασιάστε την δυναμική και το δυνητικό αποτύπωμα της επιχείρησής σας.

Τα τεχνολογικά εργαλεία και οι υπηρεσίες βρίσκονται εκεί έξω, αναμένοντας την υιοθέτηση, χρήση και αξιοποίησή τους. Μήπως έφτασε η ώρα και για εσάς; Η απάντηση μόνο «ναι» μπορεί να είναι!

Keywords
Αναζητήσεις
ependyste-stin-kainotomia--simera-tora-gia-panta.htm
Τυχαία Θέματα