Επέμεινε το ΧΑ που δημιουργεί σερί ανοδικών συνεδριάσεων

19:35 15/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η ελληνική αγορά στέλνει μήνυμα ότι οι επενδυτές δεν θέλουν να ρευστοποιήσουν σε αυτά τα επίπεδα τιμών και αναζητούν την είδηση που θα επιτρέψει δυναμική συνέχεια.

Εννέα στις δέκα ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε από την αρχή της χρονιάς το ΧΑ, ενώ διατήρησε και τη Δευτέρα το ανοδικό σερί με οκτώ διαδοχικά θετικά κλεισίματα, σε αντίθεση και πάλι με τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες κινήθηκαν ελαφρώς πτωτικά στη διάρκεια που διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις στην ελληνική αγορά.

Η δυναμική που είχαν από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι το τέλος, τόσο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας,

όσο και αυτή της Mytilineos στήριξαν τους δείκτες και την αγορά. Αντίστοιχη εικόνα εμφάνισε επίσης ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ, ενώ πολύ σταθερή ήταν η μετοχή της ΔΕΗ που δεν υποχωρούσε και έκλεισε τη συνεδρίαση χωρίς μεταβολή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,06% στις 1.353,46 μονάδες. Με άνοδο 0,04% έκλεισε ο δείκτης FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Αντίθετα υποχώρησε ο τραπεζικός δείκτης καθώς οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κι έγινε μικρή κατοχύρωση των κερδών της προηγούμενης ανόδου, με εξαίρεση την ΕΤΕ.

Στην αρχή, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε λίγο με αφορμή τις γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν επηρεάσει τις μετοχές στην Ευρώπη. Η αρχική υποχώρηση όμως ήταν πρακτικά ασήμαντη και δεν υπήρχε σοβαρή διάθεση ρευστοποιήσεων. Οι συναλλαγές ήταν μικρότερες και παρόλο που οι αγοραστές τηρούσαν στάση αναμονής, δεν εμφανίζονταν πωλητές, παρουσιάζοντας την εικόνα επιφυλακτικής αγοράς μεν, αλλά όχι πρόθυμης για υποχώρηση.

Γίνεται σαφές ότι διατηρείται αλλά δεν ξεσπάει η δυναμική που δημιουργούν οι στην ελληνική οικονομία και η οποία διψάει για καλές ειδήσεις από το ευρύτερο διεθνές κλίμα για να κινηθεί ανοδικά. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, παραμένουμε σε φάση ανοδικής διάσπασης και αντιμετωπίζουμε επιτυχώς τα εμπόδια, δεν έχουμε ολοκληρώσει όμως τη διάσπαση, η οποία απαιτεί μεγαλύτερη ορμή και επιθετικότητα από τους αγοραστές.

Μετά τις 12 οι δείκτες άρχισαν να περνούν σε θετικό έδαφος και τα πρόσημα να εναλλάσσονται χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ ΕΤΕ και Mytilineos, μαζί με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΒΙΟΧΑΛΚΟ, έκαναν τη διαφορά που οδήγησε το Γενικό Δείκτη και τους δείκτες FTSE της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε άνοδο και θετικό κλείσιμο. Οι μετοχές μοιράστηκαν με 55 ανοδικές και 59 πτωτικές σε μία ισορροπημένη συνεδρίαση.

Η μετοχή του ΟΤΕ που είχε τέσσερα διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα την προηγούμενη εβδομάδα πριν την Παρασκευή είχε μία δεύτερη καλή συνεδρίαση, ενώ εντυπωσίασε η μετοχή της Mytilineos με κλείσιμο πάνω από τα 38 ευρώ στα 38,40, και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επέτρεψε στις 10 μετοχές με το μεγαλύτερο τζίρο.

Οι συναλλαγές έφθασαν τα 77,08 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. ήταν σε πακέτα, τα 2,8 εκατ. σε προσυμφωνημένες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής.

Keywords
Αναζητήσεις
epemeine-to-cha-pou-dimiourgei-seri-anodikon-synedriaseon.htm
Τυχαία Θέματα