Ένας Δούκας δεν έφερε την άνοιξη… έκανε όμως τη διαφορά

12:24 9/10/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο αυτοδιοικητικός κύβος ερρίφθη κι έφερε 6άρες γι άλλη μία φορά για την κυβερνώσα παράταξη αλλά και ντόρτια για τον «κοιμισμένο» σοσιαλιστικό «γίγαντα» σε Περιφέρεια Κρήτης και… Δήμο Αθήνας, όπου ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας κατάφερε να «σπάσει» το γαλάζιο σερί στον Μητροπολιτικό Δήμο της χώρας και ο Περιφερειάρχης Κρήτης

με την συνυποστήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έσπασε τα «κοντέρ» καταλαμβάνοντας εκ νέου τον θώκο με ποσοστό 78,27%.

Το κάλεσμα του πρωθυπουργού για την γαλάζια σάρωση της Επικράτειας απέφερε μόλις δύο Περιφέρειες περισσότερες από το 2019, εκλέγοντας από την πρώτη Κυριακή εφτά Περιφερειάρχες  σε Αττική,  Κεντρική Μακεδονία, Νοτίου Αιγαίου, Δυτική Ελλάδα, Ηπείρου Στερεά Ελλάδα και Κρήτη (έστω κατά το ήμισυ).

Το 2019, η ΝΔ είχε κερδίσει πέντε περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή -Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Ήπειρο, Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία- και 12 Περιφέρειες για να ακριβολογούμε κατά τη δεύτερη και καθοριστική εκλογική αναμέτρηση.

Δούκας: «Ευχαριστώ όσους πίστεψαν στο όνειρο»

Αισιόδοξος ότι μπορεί να πετύχει την ανατροπή στον Β’ γύρο των δημοτικών εκλογών, εμφανίστηκε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας, με τον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα».

Το προεκλογικό μήνυμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, για τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθήνας ήταν σαφές από την αρχή της αναμέτρησης… «Δεν θέλουμε έναν δήμαρχο απόμακρο και πρίγκιπα, θέλουμε έναν Δούκα» είχε δηλώσει και η επιλογή του φαίνεται να τον δικαίωσε.

Αφού, διαπιστώθηκε ότι ο νυν Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης δεν κατάφερε να κόψει το νήμα από την πρώτη Κυριακή, στο επιτελείο του Χάρη Δούκα σκόρπισαν πλατιά χαμόγελα, με τον επικεφαλής αφού αναφέρθηκε αρχικά στους συνεργάτες του, τους εθελοντές και όσους τον στήριξαν με την ψήφο τους, δίνοντας μία ικανοποιητική παράσταση νίκης… δήλωσε εν κατακλείδι βέβαιος για την επικράτησή του.

«Τους ευχαριστώ που πίστεψαν στο όνειρο, που έκαναν το αδύνατο δυνατό μόλις σε δύο μήνες. Μπροστά μας έχουμε μια εβδομάδα αγώνα κι ένα ξεκάθαρο και σαφές δίλημμα. Ή θα συνεχίσουμε με τη δημοτική Αρχή του κ. Μπακογιάννη, που αποδεδειγμένα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και μας φορτώνει με νέα, είτε μαζί, όλοι μας με την ψήφο μας θα αλλάξουμε την πόλη βελτιώνοντας τη ζωή μας.

Καλώ λοιπόν όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους, ακόμη και όσους δεν ψήφισαν αυτή την Κυριακή, όλοι μαζί, ενωμένοι να δώσουμε αυτή την πολύ κρίσιμη μάχη για την πόλη μας. Θα νικήσουμε».

Κατήφεια στην Κουμουνδούρου

Οι αυτοδιοικητικές κάλπες 2023 ήρθαν να επιβεβαιώσουν, επί τα χείρω μάλιστα, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χρονιάς… με το ανανεωμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην καταφέρνει να αυξήσει δυνάμεις.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε κατηφής στις κάμερες, παραδεχόμενος ότι το κόμμα θα πρέπει να αναγεννηθεί εκ βάθρων, προαναγγέλλοντας την άμεση ανανέωση της παράταξης και την εμψύχωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ένα «πρώτο μήνυμα για την ανάγκη η χώρα να έχει μία νέα μεγάλη προοδευτική παράταξη που να μπορεί να κυβερνήσει τον τόπο», πραγματοποιώντας ένα σαφές άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους πολίτες να στηρίξουν τον Χάρη Δούκα στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη.

«Έχουμε ευκαιρίες από εδώ και πέρα για να χτίσουμε τη μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα κυβερνήσει τον τόπο μας, το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη. Για να γίνει πραγματικότητα όμως, πρέπει να κάνουμε αυτό που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι χρειάζεται “ανανέωση χθες”. Αύριο αρχίζει η ανανέωση. Θα αναδείξουμε νέα πρόσωπα, νέα στελέχη με τις αξίες τις δικές μας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόλυτος νικητής… η κυβερνώσα παράταξη

Ο χάρτης της χώρας μπορεί να μην «βάφτηκε» γαλάζιος από την πρώτη Κυριακή… ωστόσο, οι διαφαινόμενες τάσεις είναι πρόδηλες από μία πρώτη «ανάγνωση» των αποτελεσμάτων. Σε όλες τις Περιφέρειες η εκλογική πρωτιά, ακόμα κι αν εξασφαλίστηκε η έδρα, έχει την ίδια απόχρωση στην κομματική παλέτα και αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Παρά το ηχηρό μήνυμα δυσαρέσκειας των Θεσσαλών απέναντι στο απόλυτο αυτοδιοικητικό φαβορί των πολλών τελευταίων αναμετρήσεων, με τον κ.Αγοραστό να βλέπει το ποσοστά του να φθίνουν κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες… επανέρχεται σε δεύτερη κόρσα την ερχόμενη Κυριακή αλλά διατηρεί την πρωτιά (έναντι του συνυποψηφίου του Δημήτρη Κουρέτα) κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακόμα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου ο περιφερειάρχης Χρ. Μέτιος που στηρίζεται εκ νέου από τη ΝΔ, αναμένεται να αντιμετωπίσει στον β΄ γύρο τον «γαλάζιο αντάρτη» Χρ. Τοψίδη, τον οποίο είχε κερδίσει οριακά το 2019 (50,77 έναντι 49,23%)… η αναμέτρηση έχει καθαρά γαλάζια χαρακτηριστικά, με την κυβερνώσα παράταξη να έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της.

Live | Δήλωση για τα αποτελέσματα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών 2023. https://t.co/XAeTfMkw1e

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) October 8, 2023

Το πλέον σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του έτους… επαναλαμβάνοντας το εκλογικό σερί της παράταξης υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγχαρητήρια στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους που κέρδισαν την εκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε Περιφερειάρχη και κάθε Δήμαρχο. Αυτό κάναμε εξάλλου και αυτά τα 4 χρόνια, διότι τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. https://t.co/r3fldptp6A pic.twitter.com/xo1t8to11w

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) October 8, 2023

Keywords
Αναζητήσεις
enas-doukas-den-efere-tin-anoixi-ekane-omos-ti-diafora.htm
Τυχαία Θέματα