Ελεύθερος Σκοπευτής: Η μεγάλη «μάχη» των υδρογονανθράκων

08:45 17/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στη Wall Street η νέα μόδα είναι ότι τα επιτόκια δεν πρόκειται να μειωθούν. Στην Ευρώπη, ότι οι τιμές των καυσίμων και εμπορευμάτων θα ανεβούν και το παγκόσμιο εμπόριο και εισαγωγές θα επιβραδυνθούν σημαντικά. Επίσης ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιτρέψει μείωση επιτοκίων.

Μία σειρά από καταστροφικές προφητείες έχουν αρχίσει πάλι να εκτοξεύονται και απειλούν την ηρεμία και τη λογική μας. Λίγη ψυχραιμία δεν κάνει κακό.

Το αργό πετρέλαιο

brent για όσους παρακολουθούν, μετά από ένα γρήγορο τίναγμα μέχρι τα 80,76 δολάρια στις 12 Ιανουαρίου, είναι κάτω και από τα 78 δολάρια. Στα 77,57 δολάρια, ένα δολάριο μόλις από τα χαμηλά εβδομάδας, δύο δολάρια από τα χαμηλά του μήνα και τρία δολάρια κάτω από την πρόσφατη κορυφή.

Το φυσικό αέριο υποχώρησε κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα. Το χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2023. Τα αποθέματα είναι φουλ στην Ευρώπη και οι μεγάλοι προμηθευτές αερίου στην Ευρώπη, είναι οι Αμερικανοί, Νορβηγοί, Αλγερινοί, κ.λπ. Η Ευρώπη έχει μειώσει σοβαρά την κατανάλωση και τις εισαγωγές καυσίμων και η τάση συνεχίστηκε και πέρυσι.

Ο δείκτης του Μιλάνου ήταν ο μόνος που σημείωσε οριακή άνοδο χθες. Ο δείκτης των 40 μετοχών βοηθήθηκε από την άνοδο της Mediobanca, της Ferrari (θα νικήσει επιτέλους το Μαξ ο Λεκλέρκ; Ίσως όχι, αλλά είναι η Ferrari).

Και οφείλεται επίσης στην άνοδο της μετοχής της Saipem. Τι είναι αυτή η εταιρεία; Εργολάβος αναλαμβάνει εξορύξεις πετρελαίου. Ανοίγουν οι δουλειές; Υπάρχουν επίσης μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ που κάνουν αυτή τη δουλειά. Και έχουν βρεθεί πολλά νέα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε όλο τον κόσμο, από τη Γουιάνα στη Νότια Αμερική που έχουν βρεθεί κι άλλα και την έχουν κάνει νέα δύναμη, μέχρι την Αίγυπτο. Όμως οι ΑΠΕ είναι μοναδικές. Δεν ρυπαίνουν. Και ξέρουμε ότι οι υδρογονάνθρακες ρυπαίνουν κι αυτό δεν αλλάζει.

Τις τελευταίες ημέρες ανεβαίνει κι ένας άλλος δείκτης. Ο δείκτης της αγοράς στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ποια μετοχή μεγάλης εταιρείας δεσπόζει; Η ναυτιλιακή Maersk. Αφού σκαρφάλωσε από τα 12,14 δολάρια στις 29 Δεκεμβρίου μέχρι τα 14,12, γύρισε λίγο πίσω. Χθες έκλεισε μικρή άνοδο στα 13,35.

Η μετοχή εταιρείας που έχει τελευταία αξιόλογα κέρδη στον κλάδο, είναι η Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη που πρόσφατα παρέλαβε το Axios II πλοίο μεταφοράς αερίου LNG και πούλησε το 18% στην κυπριακή Yoda PLC αντί 160 εκατ. δολαρίων. Από τα 13,62 δολάρια τα Χριστούγεννα, στα 17,03 δολάρια χθες, μάλλον με ορμή από το μεγάλο deal η εισηγμένη στο Nasdaq. Εδώ και 3 συνεδριάσεις κάνει σημειωτόν, αλλά δεν υποχωρεί.

Η μετοχή της Cosco έχει διατηρήσει κάποια μικρά κέρδη από την προηγούμενη άνοδο. Από τα 7,82 στα 8,24 και τώρα στα 8,030. Τα πλοία της πρέπει να μεταφέρουν εμπορεύματα από την Κίνα στην Ευρώπη.

Keywords
Αναζητήσεις
eleftheros-skopeftis-i-megali-machi-ton-ydrogonanthrakon.htm
Τυχαία Θέματα