Έγκριση επενδυτικού σχεδίου της General Mills, ενεργειακή στήριξη της Τσεχίας στις επιχειρήσεις, ελληνικές εταιρείες διακρίθηκαν στο “Energy Scouts”

12:01 30/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Έγκριση τροποποίησης επενδυτικού σχεδίου της General Mills Ελλάς Α.Ε.

Στις διατάξεις του νόμου 3908/2011, και ειδικότερα στην κατηγορία της Τεχνολογικής Ανάπτυξης των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων υπάγεται το επενδυτικό σχέδιο περί της διαφοροποίησης της παραγωγής υφιστάμενης μονάδας ειδών αρτοποιϊας και ζαχαροπλαστικής σε σχέση με την διάθεση νέων ή και πρόσθετων προϊόντων της εταιρείας General Mills Ελλάς Α.Ε., που εδρεύει στα Οινόφυτα Βοιωτίας, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 2.866.450 ευρώ και συνολικής ενίσχυσης €429.967,50, ήτοι

ποσοστού 15% του ενισχυόμενου κόστους που χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησης και φορολογικής απαλλαγής. Η ίδια συμμετοχή της εταιρείας ανέρχεται στο ποσό των 2.522.476 ευρώ, που αποτελεί ποσοστό 88% του συνολικού ενισχυόμενου κόστους της επένδυσης και προήλθε από εισφορές των μετόχων με κεφάλαια εξωτερικού. Η συνολική δυναμικότητα της μονάδας ανήλθε σε 13.413.312 κιλά ανά έτος, η ισχύς της επένδυσης ανήλθε σε 376 kW και η συνολική ισχύς σε 3.861,99 kW.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η εταιρεία προχώρησε στην κατάργηση μίας παραγωγικής γραμμής (frostings) και αντικατάσταση της από μία νέα γραμμή (τορτίγια), στο εργοστάσιο που διατηρεί στη χώρα μας.

Η General Mills παράγει και διανέμει περισσότερα από 100 brand σε έξι ηπείρους, συμπεριλαμβανομένων των Cheerios, Old El Paso, Pillsbury, Nature Valley και Betty Crocker. Ο όμιλος απασχολεί περισσότερους από 35.000 εργαζομένους παγκοσμίως, οι μισοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Εκτός από τις δικές της δραστηριότητες, η General Mills συμμετέχει σε δύο σημαντικές κοινοπραξίες: την Cereal Partners Worldwide για την παραγωγή δημητριακών και την Häagen-Dazs για την παραγωγή παγωτού.

Στο τέλος του οικονομικού έτους 2023, τα έσοδα του Ομίλου ήταν 20,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Ευρώπη ανάγεται σε μια από τις μεγαλύτερες και πλέον σημαντικές αγορές για την General Mills.

Σχέδιο ενεργειακής στήριξης της Τσεχίας προς τις επιχειρήσεις

Όχι απλά συνεχίζεται, αλλά και εντείνεται η υποστήριξη των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις επιχειρήσεις σε σχέση με τον «πονοκέφαλο» του ενεργειακού κόστους. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα; Η Τσεχία, καθώς η Κοινότητα ενέκρινε σχέδιο ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που αντιμετωπίζουν αυξημένο ενεργειακό κόστος στο πλαίσιο του της εισβολής και του συνεπακόλουθου πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχετικό πρόγραμμα βάσει του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για κρατικές ενισχύσεις, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 και αφορά στην στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι καθοριστικοί για την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Τσεχίας, το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε μεγάλες εταιρείες σε όλους τους κλάδους. Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για την κάλυψη των πρόσθετων δαπανών λόγω έκτακτων αυξήσεων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκαν κατά την επιλέξιμη περίοδο, συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Οι δικαιούχοι θα δικαιούνται ενίσχυση μόλις οι τιμές της αγοράς για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια υπερβούν τις μέγιστες τιμές που ορίζει το καθεστώς (περίπου €210 / MWH για το φυσικό αέριο και €105 / MWH για ηλεκτρική ενέργεια). Το ποσό της ενίσχυσης θα αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των ανώτατων τιμών που καθορίζονται από το καθεστώς και των τιμών της αγοράς κατά το έτος 2023, με την επιφύλαξη της εφαρμογής των ανώτατων ποσών ενίσχυσης που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση.

Η στήριξη θα διοχετευτεί σε επιλέξιμους δικαιούχους μέσω προμηθευτών ενέργειας, οι οποίοι θα πρέπει να πουλήσουν φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια στη μέγιστη τιμή που ορίζεται στο πλαίσιο του καθεστώτος και στη συνέχεια θα αποζημιωθούν πλήρως από την Τσεχία.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το τσεχικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο για την κρίση και τη μετάβαση. Ειδικότερα, η συνολική ενίσχυση ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει το 50% των επιλέξιμων δαπανών, έως 4 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο. Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν περαιτέρω ενίσχυση, η οποία δεν υπερβαίνει το 40% των επιλέξιμων δαπανών και έως το ανώτατο όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι εταιρείες έντασης ενέργειας μπορούν να λάβουν ενίσχυση έως και 65% των επιλέξιμων δαπανών για το ανώτατο όριο ενίσχυσης των 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, όσες εταιρείες έντασης ενέργειας δραστηριοποιούνται σε τομείς που επηρεάζονται ιδιαίτερα, θα δικαιούνται να λάβουν ενίσχυση έως και 80% των επιλέξιμων δαπανών για το ανώτατο όριο ενίσχυσης των 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

Τρεις ελληνικές εταιρείες διακρίθηκαν στον 7ο κύκλο σεμιναρίων “Energy Scouts”

Παραμένοντας στο ζήτημα της ενέργειας εν τη ευρεία έννοια, προ ημερών οι FARMA-CHEM, Chatzikosmas και ARAG διακρίθηκαν στον 7ο κύκλο σεμιναρίων “Energy Scouts” για την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων στην επιχείρηση, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του έργου “Young Energy Europe 2.0”.

Οι προαναφερθέντες τρεις νικητές βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού για τις αποδοτικότερες ενεργειακά ιδέες, που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 4ήμερου διαδικτυακού σεμιναρίου εξοικονόμησης πόρων και ενέργειας “Energy Scouts”, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για 7η φορά.

Η FARMA-CHEM δραστηριοποιείται στην προμήθεια αγροχημικών, η Chatzikosmas στην βιομηχανία πλαστικών και η ARAG στον ασφαλιστικό τομέα, ενώ οι εφαρμογές που ανέπτυξαν εξασφαλίζουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και κατά συνέπεια σημαντική μείωση ανθρακικού αποτυπώματος.

Μάλιστα, οι τρεις εταιρείες αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, σε διεθνείς συναντήσεις Energy Scouts, που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν βεβαιώσεις “Energy Scouts” με τις σφραγίδες της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Υπογραμμίζεται πως όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο, έλαβαν τις απαραίτητες γνώσεις για τη μεθοδολογία και τα εργαλεία, με τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν μετρήσεις, με σκοπό την παρατήρηση και έπειτα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις επιχειρήσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα