Ε.Ε.: Η Κομισιόν υιοθετεί την πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο

07:33 6/10/2022 - Πηγή: Emea.gr

Η σφοδρή ενεργειακή κρίση που αναμένεται να πλήξει τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες οδηγεί την Κομισιόν στην λήψη μέτρων που μέχρι πρότινος απέρριπτε. 

Μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων που προκάλεσε η μονομερής απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει την οικονομίας της με 200 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, το Βερολίνο φαίνεται να υποχωρεί και να δέχεται να μπει πλαφόν, έστω και προσωρινά, στην τιμή του φυσικού αερίου. 

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσανατολίζεται στην

προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και στην κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν επικαλέστηκε την ανάγκη να υπάρξουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας, για να εξασφαλιστεί η κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεταστροφή της Κομισιόν περιλαμβάνει πολύ παρασκήνιο, καθώς μόνο όταν οι αντιδράσεις «έπιασαν κόκκινο» και απειλήθηκε η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι αρμόδιοι των Βρυξελλών, η Γερμανία και οι δορυφόροι της άλλαξαν στάση και συναίνεσαν στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν το σύνολο των κρατών – μελών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOV NEWS, Κομισιόν, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία κτλ, άλλαξαν στάση μονάχα όταν οι 15 χώρες που ζητούσαν επίμονα κοινή ενεργειακή πολιτική απείλησαν να ασκήσουν βέτο στις προσεχείς συνεδριάσεις των υπουργών Ενέργειας και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα συνοχής στην Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα