ΕΕ: Η Air France, η KLM, η Brussels Airlines μεταξύ των εταιρειών που ερευνώνται για greenwahing

13:27 2/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Για ενδεχόμενες παραπλανητικές πρακτικές «πράσινου ξεπλύματος» (greenwashing, δηλαδή προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας) ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 20 αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Air France, του ολλανδικού βραχίονα της KLP και της Brussels Airlines που ανήκει στη Lufthansa.

Η ΕΕ ανέφερε πως οι αεροπορικές

εταιρείες πρέπει να καταστήσουν σαφές σε ποιο βαθμό οι ισχυρισμοί τους ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από μία πτήση μπορούν να αντισταθμιστούν από κλιματικά σχέδια ή μέσω της χρήσης βιώσιμων καυσίμων, μπορούν να τεκμηριωθούν με βάση αξιόπιστα επιστημονικά στοιχεία.

«Η Air France επιβεβαιώνει ότι έλαβε επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εταιρεία εξετάζει τώρα το περιεχόμενό της και θα μελετήσει τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Ο Όμιλος Lufthansa ανέφερε σε μία δήλωση πως φυσικά και ασχολείται με κάθε καταγγελία που λαμβάνει και πως την εξετάζει προσεκτικά.

Εκπρόσωπος για την KLM είπε πως ο ολλανδικός βραχίονας του ομίλου αεροπορικών εταιρειών Air France-KLM έχει λάβει επίσης επιστολή από την Επιτροπή.

Ο βιομηχανικός όμιλος Airlines for Europe (A4E) ανέφερε σε μία δήλωση πως αναγνωρίζει πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη σαφών πληροφοριών σχετικά με τη βιωσιμότητα, όμως είπε πως οι ισχύοντες κανονισμοί στην ΕΕ «διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών και εξακολουθούν να εξελίσσονται».

Δεν είναι σαφές ποιες άλλες εταιρείες είναι υπό έρευνα. Η ΕΕ δήλωσε πως δεν θα δημοσιοποιήσει τις επωνυμίες των εταιρειών όσο αυτές βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας.

Απαγόρευση διαφημίσεων 

Ταυτόχρονα, η Air France-KLM, η Deutsche Lufthansa AG και η Etihad κλήθηκαν από την Watchdog του Ηνωμένου Βασιλείου να σταματήσουν τις διαφημίσεις για τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήριά τους, που σύμφωνα με βρετανικό φύλακα δεν τεκμηριώνονται από στοιχεία.

Η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (ASA) δήλωσε ότι και οι τρεις αεροπορικές εταιρείες παρήγαγαν διαφημίσεις Google επί πληρωμή, οι οποίες έδιναν μια παραπλανητική εντύπωση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αεροπορικών ταξιδιών. Η απόφαση ήταν η πιο πρόσφατη από την ASA, η οποία έχει αποφανθεί στο παρελθόν κατά των πράσινων αξιώσεων της Lufthansa και της Etihad.

Η ASA ανέφερε ότι μια διαφήμιση της Air France τον Ιούλιο του 2023 ισχυριζόταν ότι η αεροπορική εταιρεία «δεσμεύεται να προστατεύει το περιβάλλον: να ταξιδεύει καλύτερα και βιώσιμα». Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι αναμένει να δει υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων για τέτοιους ισχυρισμούς και αφού η αεροπορική εταιρεία απέτυχε να παράσχει ουσιαστική απάντηση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί έδωσαν στους καταναλωτές μια παραπλανητική εντύπωση για τον αντίκτυπο που θα είχε το ταξίδι με την αεροπορική εταιρεία στο περιβάλλον.

Παρομοίως, η Lufthansa ανέδειξε την ικανότητα να «πετάει πιο βιώσιμα» τον ίδιο μήνα. Η αεροπορική εταιρεία είπε στην ASA ότι αυτή ήταν μια αναφορά στην επιλογή «Πράσινων ναύλων» της, η οποία είναι διαθέσιμη στους επιβάτες των ευρωπαϊκών πτήσεων. Η Lufthansa είπε ότι αυτοί οι ναύλοι μειώνουν τις εκπομπές κατά 20%, μέσω της χρήσης SAF, και αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες εκπομπές. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι η αεροπορική εταιρεία θα έπρεπε να είχε συμπεριλάβει αυτές τις πληροφορίες στη διαφήμιση.

Μετά τις αποφάσεις, οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να εμφανίσουν ξανά τις διαφημίσεις στη μορφή για την οποία διαμαρτυρήθηκαν. Εάν το διάταγμα της ASA αγνοηθεί, μπορεί να ζητήσει από τις μηχανές αναζήτησης και τις εταιρείες κοινωνικών μέσων να αφαιρέσουν τις διαφημίσεις πληρωμένης αναζήτησης που περιέχουν το υλικό που παραβιάζεται και να τις ονομάσει και να τις ντροπιάσει, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης των δικών της διαφημίσεων πληρωμένης αναζήτησης που επισημαίνουν τις προσβλητικές διαφημίσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
ee-i-air-france-i-klm-i-brussels-airlines-metaxy-ton-etaireion-pou-erevnontai-gia-greenwahing.htm
Τυχαία Θέματα