Δίκοπο μαχαίρι το hustle culture – Ενίσχυση της παραγωγικότητας ή εξάντληση των εργαζόμενων;

07:00 9/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το γνωστό πια σε όλους Quiet Quitting ή αλλιώς Σιωπηρή Παραίτηση είναι αποτέλεσμα μιας συνθήκης στον εργασιακό τομέα που τείνει να γίνει, αν δεν έχει γίνει ήδη, τάση, του hustle culture, της κουλτούρας επαγγελματικής εξουθένωσης. Έτσι, η απόλυτη εξάντληση οδηγεί στην έξοδο από την εργασία, αφού ο εργαζόμενος συνειδητοποιεί κάποια στιγμή πως έχει χάσει κάθε ίχνος προσωπικής ζωής και ελεύθερου χρόνου με την δουλειά να αποτελεί το άλφα και το ωμέγα της καθημερινότητάς του.

Τα τελευταία χρόνια, η έννοια του hustle culture

έχει κερδίσει έδαφος στο χώρο εργασίας. Αναφέρεται σε μια νοοτροπία που δοξάζει τη συνεχή απασχόληση, τις πολλές ώρες εργασίας και την αδιάκοπη επιδίωξη της επιτυχίας. Ενώ μπορεί να φαίνεται ελκυστικό επιφανειακά, έχει διάφορες διαστάσεις με έντονο αντίκτυπο στους υπαλλήλους. Στηρίζεται στην πεποίθηση πως κάποιος χρειάζεται να θυσιάσει τα πάντα στο βωμό της επαγγελματικής επιτυχίας, από τα χόμπι του έως τις ώρες ύπνου, την ξεκούραση, τα πάντα δηλαδή εκτός της εργασίας.

Τι είναι το hustle culture

Το hustle culture, το οποίο ως όρος εμφανίστηκε το 2017, χαρακτηρίζεται από την πεποίθηση ότι η σκληρότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια εργασία είναι το κλειδί για την επιτυχία. Συχνά προωθεί την ιδέα ότι κάποιος πρέπει να θυσιάσει την προσωπική ευημερία, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ακόμη και την ψυχική υγεία για την επιδίωξη επαγγελματικών στόχων. Αυτή η κουλτούρα τροφοδοτείται από τις κοινωνικές πιέσεις, την επιθυμία για αναγνώριση και τον φόβο να μείνει πίσω.

Η τάση αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της κοινωνικής και επαγγελματικής πραγματικότητας που ζούμε και συχνά το βλέπουμε ως κάτι θετικό αφού μεγαλώνουμε με την πεποίθηση πως για να πετύχεις κάτι σημαντικό πρέπει να εργαστείς σκληρά και εξαντλητικά αν χρειαστεί. Αυτό μπορεί να φέρει επιτυχία αλλά οδηγεί σε burnout, συσσωρευμένο άγχος και διαταραχές.

Επιπτώσεις στους εργαζόμενους

Η αδιάκοπη προσπάθεια και η συνεχής βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε burnout, σε “κάψιμο”, μια κατάσταση σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης. Οι εργαζόμενοι μπορεί να εμφανίσουν χρόνια κόπωση, μειωμένη παραγωγικότητα και μείωση της συνολικής ευημερίας.

Επίσης, συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, καθιστώντας δύσκολο για τους εργαζόμενους να αποσυνδεθούν και να ξαναγεμίσουν μπαταρίες. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιβαρύνει τις σχέσεις, να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να εμποδίσει την προσωπική ανάπτυξη.

Οι πολλές ώρες εργασίας και η παραμέληση της αυτοφροντίδας μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων επιπέδων άγχους, των διαταραχών ύπνου και του υψηλότερου κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τέλος, η συνεχής κατάσταση βιασύνης μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Οι εργαζόμενοι μπορεί να δυσκολεύονται να σκεφτούν out of the box ή να εξερευνήσουν νέες ιδέες όταν επικεντρώνονται συνεχώς στην τήρηση των προθεσμιών και στην επίτευξη στόχων.

Οι διάφορες διαστάσεις

Το hustle culture δημιουργεί συχνά ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται πιεσμένοι να εργάζονται περισσότερες ώρες, να αναλαμβάνουν υπερβολικό φόρτο εργασίας και να αποδεικνύουν συνεχώς την αφοσίωσή τους.

Ο φόβος της αποτυχίας και η ανάγκη να ξεπερνούν συνεχώς τους άλλους μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοξικό ανταγωνιστικό περιβάλλον, οδηγώντας σε αυξημένο στρες και άγχος μεταξύ των εργαζομένων, ενώ τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής δεν υφίστανται και είναι δύσκολο για τους εργαζόμενους να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, τα χόμπι και τις σχέσεις.

Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, οι εργαζόμενοι θεωρούνται δεδομένοι, πάντα διαθέσιμοι ώστε να ανταποκρίνονται ανά πάσα στιγμή, εντείνοντας περαιτέρω την νοοτροπία του “Always On”.

Επιπτώσεις για τις εταιρείες

Ενώ το hustle culture μπορεί αρχικά να φαίνεται ευεργετικό για τις εταιρείες, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Η επαγγελματική εξουθένωση και η σταδιακά μειωμένη αντοχή των εργαζομένων μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερα ποσοστά εναλλαγής εργατικού δυναμικού, μειωμένη παραγωγικότητα και μείωση του συνολικού ηθικού της ομάδας. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που δίνουν προτεραιότητα στο hustle culture μπορεί να δυσκολευτούν να προσελκύσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα, καθώς τα άτομα αναζητούν μια υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Το hustle culture με έμφαση στη συνεχή απασχόληση και τη θυσία της προσωπικής ευημερίας, μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στους υπαλλήλους. Είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να αναγνωρίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο αυτής της κουλτούρας και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζόμενων, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ψυχική υγεία. Με την προώθηση ενός υποστηρικτικού και ισορροπημένου εργασιακού περιβάλλοντος, οι εταιρείες μπορούν να δημιουργήσουν μια κουλτούρα που προάγει την παραγωγικότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνολική ικανοποίηση των εργαζόμενων.

Keywords
Αναζητήσεις
dikopo-machairi-to-hustle-culture--enischysi-tis-paragogikotitas-i-exantlisi-ton-ergazomenon.htm
Τυχαία Θέματα