ΔΕΗ: Μπαίνει δυνατά στην διεκδίκηση του Κωτσόβολου και προκαλεί «σεισμό» στην αγορά

14:13 26/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Σε… Πηνελόπη του retail έχει μετατραπεί η Κωτσόβολος, μετά την απόφαση της βρετανικής Currys να προχωρήσει στην πώλησή της, αφού οι μνηστήρες πολλαπλασιάζονται συνεχώς.

Ο καινούργιος «παίκτης» που ετοιμάζεται να κάνει την κίνησή του στην «σκακιέρα» των διαπραγματεύσεων είναι η ΔΕΗ, που παρουσιάζεται να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών συσκευών.

Και μπορεί για ορισμένους η είδηση αυτή να

αποτελεί έκπληξη, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για όσους γνωρίζουν την νέα στρατηγική που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η ΔΕΗ και δικαιολογεί πλήρως μια μεγάλη επένδυση στην αγορά του retail.

Το σχέδιο πίσω από την κίνηση εξαγοράς

Όπως λοιπόν έχει γίνει γνωστό, και παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της ΔΕΗ αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οποιαδήποτε πληροφορία, θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι στα «ραντάρ» της βρίσκεται ο Κωτσόβολος. Η απόφαση αυτή εξηγείται από την επιθυμία της διοίκησης να μετατρέψει την ΔΕΗ από έναν πάροχο ενέργειας σε έναν όμιλο που θα προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες.

Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται δραστηριότητες όπως η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών, οι αντλίες θερμότητας, οι υπηρεσίες φόρτισης, τα συστήματα ελέγχου θερμότητας για τον οικιακό τομέα όπως και μία σειρά προϊόντων για τα οποία είναι απαραίτητο ένα ισχυρό δίκτυο λιανικής και υποδομής logistics.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ δεν διαθέτει κάτι ανάλογο, έχει όμως τη δυνατότητα να το αγοράσει και μάλιστα με ένα αντίτιμο που θα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ. Ποσό σχετικά «ασήμαντο» μπροστά στο γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους περί τα 11 δισ. το οποίο έχει ανακοινώσει.

Σταθερή στον στρατηγικό μετασχηματισμό

Η απόφαση αυτή βρίσκει απολύτως σύμφωνους και τους βασικούς της μετόχους, οι οποίοι παρουσιάζονται θετικοί σε μια τέτοια κίνηση. Κίνηση που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ, πριν 15 χρόνια, να επενδύσει στα καταστήματα Γερμανός, βάζοντας έτσι στην «φαρέτρα» του ένα στρατηγικό δίκτυο πώλησης αποκλειστικής συνεργασίας.

Σε περίπτωση που η προσπάθεια αυτή έχει επιτυχημένη κατάληξη, η ΔΕΗ θα βρεθεί με καταστήματα σε κεντρικά σημεία σε όλη την χώρα, με ισχυρή παρουσία στο retail. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του στρατηγικού μετασχηματισμού από τη διοίκηση Στάσση είναι δεδομένη και θα υποστηριχθεί ακόμα κι αν δεν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Κωτσόβολος.

Οι αντίπαλοι

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ δεν «τρέχει» μόνη της στη συγκεκριμένη «κούρσα». Πώς θα μπορούσε άλλωστε, όταν η Κωτσόβολος αποτελεί ένα πανίσχυρο brand που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στην αγορά. Θυμίζουμε ότι τόσο το Πλαίσιο, όσο και ο Όμιλος Quest έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ενδιαφέρονται, χωρίς πάντως τη δεδομένη στιγμή να υπάρχει κάτι πιο χειροπιαστό.

Keywords
Αναζητήσεις
dei-bainei-dynata-stin-diekdikisi-tou-kotsovolou-kai-prokalei-seismo-stin-agora.htm
Τυχαία Θέματα