Μπαίνει στο ΝΑΤΟ η Σουηδία – Έβαλε την πολυπόθητη… τζίφρα ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τελικά το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το στέλνει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε επισήμως σήμερα Δευτέρα το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία στην Εθνοσυνέλευση της πατρίδας του, όπου θα γίνει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- η τελική επικύρωση.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

θα είναι παρόμοια με εκείνη της Φινλανδίας.

Το νομοσχέδιο για την κύρωση του πρωτοκόλλου θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή και στη συνέχεια θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης.

Εφόσον η πρόταση γίνει δεκτή στη Γενική Συνέλευση και δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της τουρκικής Κυβερνήσεως, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

O Ερντογάν είχε δεσμευτεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο να μην καθυστερήσει άλλο την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Τότε είχε γίνει γνωστό ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν –αν και ο ίδιος επισήμως το διέψευσε– ζητούσε ως «αντάλλαγμα» την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, κάτι το οποίο πάντως δεν έχει γίνει ακόμη.

Keywords
Αναζητήσεις
bainei-sto-nato-i-souidia--evale-tin-polypothiti-tzifra-o-erntogan.htm
Τυχαία Θέματα