Αττική Οδός: Γιατί έφτασαν τόσο ψηλά οι προσφορές – Ποια είναι τα επόμενα βήματα

07:01 8/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η αποσφράγιση από το ΤΑΙΠΕΔ των 6 προσφορών που υπήρχαν για την παραχώρηση της λειτουργίας και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια επιβεβαίωσε αυτό που λίγο-πολύ γνώριζε η δημοσιογραφική «πιάτσα».

Δηλαδή, ότι το τίμημα θα «σκαρφαλώσει» σε πολύ υψηλά επίπεδα, και ότι η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η υψηλότερη, καθώς

αναμενόταν να κινηθεί κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ. Και οι δύο αυτές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετείχε αυτόνομα στον διαγωνισμό, αλλά με option εκ των υστέρων συμμετοχής της First Sentier. Την δεύτερη υψηλότερη προσφορά κατέθεσε το «σχήμα» Mytilineos – Vinci, που προσέφερε 3,106 δισ.

Μάλιστα, δε θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές, καθώς η διαφορά στις δύο πρώτες… θέσεις ξεπερνά για λίγο το 5%,  το οποίο είναι και το όριο προκειμένου να ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές

Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού για χρονικό διάστημα 25 ετών.

Τα έξι (6) επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν τις εξής οικονομικές προσφορές (με αλφαβητική σειρά):

ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A. – 2.700.000.000 ευρώ.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – 3.270.000.000 ευρώ.Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. -INTRAKAT A.E. – 2.050.050.908,21 ευρώ.Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD – 2.350.000.000 ευρώ.Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. – 3.106.000.000 ευρώ.Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. – 2.548.000.000 ευρώ.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με τον έλεγχο των οικονομικών προσφορών σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού και οι ανωτέρω Προεπιλεγέντες Επενδυτές θα ενημερωθούν για την πρόοδο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Γιατί είχαμε τόσο υψηλές προσφορές

Τα χρήματα που προσφέρθηκαν μπορεί να «ζαλίζουν», η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι προσφορές κινήθηκαν σε τόσο υψηλά επίπεδα εξαιτίας τριών πολύ συγκεκριμένων λόγων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, αυτό συνέβη εξαιτίας:

α) των επεκτάσεων που έχουν δρομολογηθεί και θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τους χρήστες

β) της αυξημένης κίνησης που φτάνει και ξεπερνά τα επίπεδα προ πανδημίας

γ) της τιμής των διοδίων. Η νέα σύμβαση παραχώρησης προβλέπει πως τα διόδια θα μειωθούν στα 2,5 ευρώ ανά διέλευση, από 2,8 ευρώ σήμερα, για την πρώτη πενταετία. Μετά όμως από την παρέλευση του ανωτέρου χρονικού διαστήματος θα γίνει αναπροσαρμογή του κόστους, εφόσον κατατεθούν στοιχεία που να δικαιολογούν την ανατίμηση. 

Πλέον, στόχος είναι η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί πριν τον Οκτώβριο του 2024, όταν και ολοκληρώνεται η υφιστάμενη σύμβαση που έχει υπογράψει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, παραμένει «ανοιχτό» το ενδεχόμενο παράτασης της υφιστάμενης σύμβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την υπογραφή της σύμβασης, είναι αναγκαίο αυτή να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και να κυρωθεί από τη Βουλή

Keywords
Αναζητήσεις
attiki-odos-giati-eftasan-toso-psila-oi-prosfores--poia-einai-ta-epomena-vimata.htm
Τυχαία Θέματα