Απροθυμία πωλήσεων και ρίσκο με αμφίβολη απόδοση για τους πωλητές στο ΧΑ

07:32 27/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με τις μικρότερες συναλλαγές του 2024 μέχρι στιγμής, η αγορά «στράγγιξε». Οι συναλλαγές των 13,3 εκατ. ευρώ στο Γενικό Δείκτη, είναι οι μικρότερες του έτους και πρέπει να πάμε στις 28 Δεκεμβρίου 2023 για να βρούμε μικρότερες. Ακόμα και στις 29 Δεκεμβρίου στην τελευταία συνεδρίαση του 2023, οι συναλλαγές στο Γενικό Δείκτη ήταν πάνω από 14 εκατ. τεμάχια σε όγκο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την εξέταση του όγκου των συναλλαγών σε τεμάχια αφήνοντας κατά μέρος το μικρό τζίρο για να μην υπάρχει η παράμετρος των τιμών, που μπορεί να μη δίνει ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς το γενικότερο επίπεδο των

τιμών έχει αυξηθεί με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει περίπου 9% από την αρχή του έτους κι επηρεάζει την αξία των συναλλαγών.

Η πτώση του όγκου των συναλλαγών ίσως βοηθήσει όλους όσους ελπίζουν σε ένα μικρό carry trade, να λάβουν τη σωστή απόφαση αν εξακολουθούν να πλανώνται, λένε έμπειροι αναλυτές. Να πάρουν τη σωστή απόφαση δηλαδή, όσοι θέλουν να πουλήσουν στα επίπεδα αυτά μερικές μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, ελπίζοντας να μπορέσουν να επιβιβαστούν σε ελαφρώς χαμηλότερες τιμές με τη διάθεση έως
και του 27% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Πράγματι όσα μεγάλα –μεγαλύτερα του μέσου όρου- ελληνικά χαρτοφυλάκια, έχουν κινηθεί με αυτό το σκεπτικό μέχρι τώρα, θα έχουν διαπιστώσει τις πολλές μεγάλες αγορές στη μετοχή της τράπεζας όπως επίσης και στις άλλες τραπεζικές μετοχές. Οι αγορές γίνονται διότι τα ξένα χαρτοφυλάκια αναμένουν μεγάλη υπερκάλυψη και ξέρουν ότι δεν θα βρουν τον αριθμό των μετοχών που θα αποκτήσουν.

Τώρα η πτώση των συναλλαγών, αρχίζει κι αποκαλύπτει και τη μεγάλη απροθυμία πωλήσεων στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Για παράδειγμα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είχε και χθες τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Ωστόσο το πακέτο που έγινε ήταν μόλις 100.000 τεμάχια. Ο όγκος μειώθηκε στα 2,68 εκατ. τεμάχια. Την περασμένη Παρασκευή ήταν 6 εκατ. τεμάχια, την προηγούμενη Τετάρτη και Πέμπτη από 2,5 εκατ. τεμάχια.

Αν και η πορεία του όγκου συναλλαγών δεν είναι γραμμική, η πτώση των συναλλαγών είναι ενδεικτική. Το ρίσκο για τους πωλητές είναι να βρουν τις μετοχές που θέλουν σε καλύτερες τιμές για να υπάρχει και σχέση απόδοσης, έναντι του κινδύνου που αναλαμβάνουν να μη βρουν μετοχές και να υποχρεωθούν να αγοράσουν ακριβότερα.

Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μετά από μικρή διόρθωση συμβαίνει το ίδιο. Πράγματι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID από τις 2.437 στις 19 Φεβρουαρίου, έκλεισε χθες στις 2.399 μονάδες, παρά τη μικρή άνοδο 2 μονάδων.

Υποχωρεί από τα υψηλά του 23 μονάδες περίπου 1,50%. Η διόρθωση είναι μικρή και είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες μόνον 6 μετοχές
υποχώρησαν περισσότερο από 2,5%. Αντίθετα υπήρχαν 8 μετοχές με άνοδο μεγαλύτερη από 3%. Δεν υπάρχει διάθεση για πωλήσεις. Οι επενδυτές γνωρίζουν τα δεδομένα, το ΧΑ δεν έχει λόγους να υποχωρήσει.

Keywords
Αναζητήσεις
aprothymia-poliseon-kai-risko-me-amfivoli-apodosi-gia-tous-polites-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα