Από τον Άννα στον Καϊάφα… αρχή Άνδρα δείκνυσι

19:30 16/8/2023 - Πηγή: Emea.gr

Εννέα μόλις ημέρες μετά τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και την αποτρόπαιη  δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή έξω από το γήπεδο της OPAP Arena, ελάχιστο φως έχει «πέσει» στην ταυτότητα του άνδρα-δολοφόνου. Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που έχουν συλλεχθεί δεν είναι αρκούντως εύγλωττα, με τις ελπίδες Αρχών και πολιτών να επικεντρώνονται

πλέον στο γενετικό υλικό που ποτέ δεν λανθάνει.

Στο περιθώριο του δύσκολου ανακριτικού και ερευνητικού έργου που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ελάχιστες δηλώσεις ανάληψης ευθύνης για την έκταση των γεγονότων έχουν λάβει χώρα από ελληνικής πλευράς. Αντιθέτως από πλευράς Κροατίας, μετά την προφυλάκιση των 101 Κροατών χούλιγκαν που κατηγορούνται για συνεργασία με εγκληματική οργάνωση, υλικές ζημιές και τραυματισμό, έχουν κατατεθεί πλήθος δηλώσεων. Πρόεδρος και Πρωθυπουργός  σε ρόλο  «καλού και κακού μπάτσου»   φαίνεται να διαφωνούν για το αδιάβλητο του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος αλλά κατ’ ουσίαν αμφότεροι εγκαλούν τις Ελληνικές Αρχές να απελάσουν το συντομότερο δυνατό την πλειοψηφία των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αντί του de facto στρατιωτικού νόμου που προβλέπει την ομαδική κράτηση όλων.

Κι ενώ, ο Πρόεδρος Μιλάνοβιτς απειλούσε την Ελληνική Δημοκρατία με βαλκανική βεντέτα, η Ελληνική Κυβέρνηση ανέχτηκε την προσβολή και σιώπησε. Απάντηση στον Κροάτη πρόεδρο, έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα λειτουργεί κράτος δικαίου», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δηλώσεις που στρεβλώνουν την πραγματικότητα δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία υπό τις παρούσες συνθήκες».

Το διπλωματικό «γαϊτανάκι» ανατροφοδοτήθηκε με τον Κροάτη Πρόεδρο να ανταπαντά «Δεν πρόκειται για κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα μπορούσα να κάνω. Δεν είναι εύκολο. Αυτό είναι στα όρια του δικαίου του πολέμου. Τους αντιμετωπίζουν σαν αιχμάλωτη μονάδα», δήλωσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν επιχείρησε να “μπει στα παπούτσια” του ομολόγου του, ούτε να ανταποδώσει –τουλάχιστον όχι δημόσια- με τον Κροάτη ομόλογό του να «αδειάζει» τον ομοεθνή του πρόεδρο καθησυχάζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της χώρας, Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «αιχμαλώτους πολέμου», ο Αντρέι Πλένκοβιτς τόνισε πως η υπόθεση είναι στα χέρια των Ελλήνων εισαγγελέων, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις Αρχές να απελάσουν το συντομότερο δυνατό την πλειοψηφία των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας παραδέχτηκε ότι «Πρόκειται για σοβαρά εγκλήματα και ένας άνθρωπος σκοτώθηκε. Δεν γίνεται όμως να κατηγορηθούν για τον θάνατο και οι εκατό. Απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό και η συντριπτική πλειοψηφία των Κροατών πολιτών να απελαθούν στην Κροατία».

Αυτό ωστόσο που χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων είναι η δήλωση του ο Αντρέι Πλένκοβιτς ότι «από την πρώτη στιγμή, οι Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κροατίας βρίσκονται σε επικοινωνία για τη διαχείριση της κατάστασης που έχει προκύψει, μετά την τραγική δολοφονία του Έλληνα φιλάθλου».

Σε αυτή την επικοινωνία ποιος εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση; Ποια η επίσημη θέση μας, έστω και σε γενικόλογο διπλωματικό πλαίσιο;  Γιατί ακόμα και σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών δεν έλαβε τον λόγο ο πολύπειρος και εμβληματικός υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, παρά μόνον ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Στράτος Ευθυμίου.

«Ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης»

Από Ελληνικής πλευράς το «γάντι» σήκωσε τελικώς η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος , η οποία έκανε ξεκάθαρα λόγο σε ανακοίνωσή της για ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσβολή των θεσμών της χώρας μας. «Η Ελληνική Δημοκρατία έχει παράδοση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Δικαιοσύνη εφαρμόζει τους νόμους της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας που έχουν θεσπισθεί μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν»

Τελικώς, μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα, το μεσημέρι της 16ης Αυγούστου, και αφού άκουσε άπαντες, από πλευράς διοργανώτριας αρχής και διοικήσεις ομάδων, ο Έλληνας πρωθυπουργός προέβη στην άκρως «πυροσβεστική» δήλωση

«Η χώρα μας φιλοξενεί τον ευρωπαϊκό τελικό του Super Cup. Κανονικά ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες. Όμως, δυστυχώς, πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσεφέριν και τη διευρυμένη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και των Προέδρων των ΠΑΕ Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και εκπροσώπου του ΠΑΟΚ, για τη βία στα γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να προσθέσει στο κάδρο των “ενόχων” της μετέπειτα των τραγικών γεγονότων της 7ης Αυγούστου όξυνσης. «Δυστυχώς συχνά και η στάση των συλλόγων, των συνδέσμων, ακόμα και του Τύπου, δεν προωθεί μία κουλτούρα συνύπαρξης. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το μείζον ζήτημα της ανάληψης ευθυνών και απόδοσης δικαιοσύνης ο κ.Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει χώρο στις ανακριτικές αρχές και το δύσκολο έργο της απονομής Δικαιοσύνης που έχουν αναλάβει. «Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Δεν δέχεται υποδείξεις από άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη (…)».

Ενώ, αναφερόμενος στο εσωτερικό της χώρας διεμήνυσε «Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο. Η αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο για να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων οπαδών».

Αυτή είναι η ποιότητα του χαρακτήρα του Ανδρός

«Θα διοικήσεις σωστά τον δήμο εάν δεν επιτρέπεις στον λαό να υβρίζει, ούτε ανέχεσαι να υβρίζεται, αλλά έχεις ως σκοπό οι μεν άριστοι να τιμώνται οι δε άλλοι, κατά κανένα τρόπο, να μην αδικούνται.

Καλώς αν δημαγωγήσεις αν μηθ’ υβρίζειν τον όχλον εάς, μηθ’ υβριζόμενον περιοράς, αλλά σκοπής όπως οι βέλτιστοι μεν τας τιμάς έξουσιν οι δ’ άλλοι μηδέν αδικήσονται», Ισοκράτης.

Διότι «Ου μόνον αρχή άνδρα δείκνυσι, αλλά και αρχήν ανήρ» Πλουτάρχου Πολιτικά.

,

Keywords
Αναζητήσεις
apo-ton-anna-ston-kaiafa-archi-andra-deiknysi.htm
Τυχαία Θέματα