«Αναβρασμός» στο Λευκό Παλάτι: ΗΠΑ και Ε.Ε. «απομονώνουν» τον Ερντογάν, όλο το παρασκήνιο

Κάθε μέρα που περνά το καθεστώς Ερντογάν «απομονώνεται» ολοένα και περισσότερο από τον Δυτικό κόσμο. 

Η τακτική του «ανατολίτικου παζαριού», η επεκτατική πολιτική και η αλαζονική συμπεριφορά του νέου Σουλτάνου έχουν προβληματίσει τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν την Τουρκία περισσότερο ως αντίπαλο και λιγότερο ως σύμμαχο. 

Η αρχική ενόχληση στην Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί σε έντονη δυσαρέσκεια, μετά την νέα ενεργειακή συμφωνία που «έκλεισε» ο Ταγίπ Ερντογάν

με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται να δημιουργήσουν ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Θράκη. Δηλαδή, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης.  

Μπορεί, ακόμη και σήμερα, να υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στις ΗΠΑ που θέλουν η Αμερικανική πολεμική βιομηχανία να ενισχύσει την Άγκυρα, αλλά ο πρόεδρος Μπάιντεν και οι στενοί του συνεργάτες δεν προτίθενται να «συγκρουστούν» με το ισχυρό φιλελληνικό λόμπι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ενισχυθεί στρατιωτικά η Τουρκία. 

Αυτό καταδεικνύεται και από τις δημόσιες δηλώσεις του πανίσχυρου προέδρου Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος πρόσφατα τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα ασκήσει ακόμη και βέτο – μπορεί λόγω της θέσης του να το κάνει – προκειμένου να μπλοκάρει την πώληση νέων σύγχρονων F-16 στην Τουρκία. 

Οι προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στην επιθετική στάση της Τουρκίας καταδεικνύονται και επί του πεδίου, καθώς οι Αμερικάνοι ενισχύουν συνεχώς τις βάσεις τους στην Ελλάδα, ενώ πραγματοποιούν πολύ συχνά μεγάλες ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενίσχυση των Αμερικανικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και η επέκταση της ναυτικής βάσης στην Σούδα που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Την ίδια ώρα, το πανίσχυρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush», που αποτελεί το καμάρι του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, βρίσκεται στο Αιγαίο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα