Ανανεώσεις στις επικουρικές συντάξεις: Νέες προϋποθέσεις και ταχύτερη χορήγηση

18:15 4/11/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η υλοποίηση της γρήγορης διαδικασίας για τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων αναμένεται να επιβαρύνει λιγότερο τον ΕΦΚΑ μετά την έγκριση του μικρού ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη που διευκολύνει την απονομή των επικουρικών συντάξεων. Αυτή η νέα διαδικασία θα ισχύσει αναδρομικά και θα περιλαμβάνει τις αιτήσεις που εκκρεμούν για τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν μεγάλο

αριθμό αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα που εκκρεμούν. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, υπάρχουν 103,875 εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις και ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν λήξει προθεσμία αυξήθηκε από 79,890 σε 83,635 αιτήσεις.

Όσον αφορά τα εφάπαξ βοηθήματα, υπάρχουν περίπου 3,700 εκκρεμότητες στον δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν περίπου 7,000 – 8,000 εκκρεμείς αιτήσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, έχει προτάσει απλοποιημένες διαδικασίες για τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων, και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να υποβληθεί σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που αφορά τις επικουρικές συντάξεις απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων. Η συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης, είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα αποτελεί προϋπόθεση για όλα τα Ταμεία, ενιαιοποιώντας τον κανόνα που ισχύει σήμερα μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με αυτόν τον τρόπο, περίπου 12,000 – 13,000 ασφαλισμένοι στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα επωφεληθούν από τη διάταξη που θα επιτρέπει τη γρήγορη χορήγηση των επικουρικών συντάξεων, με σκοπό την μείωση των εκκρεμοτήτων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, η εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για τη χορήγηση επικουρικών συντάξεων θα επιτρέψει την χρήση της διαδικασίας «fast track». Αυτό σημαίνει ότι οι επικουρικές συντάξεις θα χορηγούνται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία κύριας σύνταξης ή εντός έξι μηνών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για επικουρική σύνταξη, αν αυτή υποβληθεί μετά την αίτηση για κύρια σύνταξη.

Αυτή η διάταξη θα ισχύσει αναδρομικά και για τις εκκρεμείς αιτήσεις, αναμένεται δηλαδή να μειώσει σημαντικά το χρόνο επεξεργασίας και τον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Keywords
Αναζητήσεις
ananeoseis-stis-epikourikes-syntaxeis-nees-proypotheseis-kai-tachyteri-chorigisi.htm
Τυχαία Θέματα