Ακριβό μου… τετράδιο! Στα ύψη τα σχολικά, αναλαμβάνει δράση ο Κ. Σκρέκας

07:02 12/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Την ώρα που οι καταναλωτές δυσκολεύονται να γεμίζουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ λόγω των ανατιμήσεων, δύσκολος γρίφος αποδεικνύεται και η προσπάθεια γεμίσματος της σχολικής τσάντας.

Κι αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα σχολικά είδη.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το 2022, από τα 174 προϊόντα που ελέγχθηκαν αυξήθηκε η τιμή στο 52,87% αυτών ενώ, στον αντίποδα, μείωση παρατηρήθηκε

στο 18,97% των ειδών. Ακόμα, σταθερή παρέμεινε η τιμή για το 28,16%.

Οι αυξήσεις που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 0,91% έως 34,21, ενώ από τα προϊόντα που δέχτηκαν ανατιμήσεις, σε ποσοστό 44,57% η αύξηση ξεπέρασε το 10% (από 10,00%-34,21%) Οι μειώσεις στις τιμές των σχολικών κυμαίνονται από 0,37% έως 20,41%.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών τονίζεται ότι: «Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα φρένο στο ατελείωτο σπιράλ ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα ευρείας και μαζικής κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που απειλεί υποτυπώδεις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους, δεν επαρκούν πλέον. Η κεντρική διοίκηση παρακολουθεί εκ του μακρόθεν την κατάσταση αυτή, αδυνατώντας να παρέμβει επαρκώς.

Από τη μεριά μας, με τις καθημερινές δράσεις, τις έρευνες, τις καταγγελίες και τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις μας, θα είμαστε παρόντες κάθε στιγμή, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή».

Οι προσφορές στο «Καλάθι των Σχολικών Ειδών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν τα προϊόντα που χρειάζονται στο «Καλάθι των Σχολικών Ειδών» το οποίο θα συναντήσουν στα καταστήματα που πωλούν σχολικά είδη, μεταξύ των οποίων στις μεγάλες αλυσίδες με παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι το «Καλάθι των Σχολικών Ειδών» θα ισχύει μέχρι και τις 3 Οκτωβρίου 2023 κσι σε αυτό ξεχωρίζουν εννέα είδη που αποτελούν τη βάση του. Συγκεκριμένα, πρόκειται για: Σχολικές τσάντες, Κασετίνες, Τετράδια, Μολύβια ξύλινα ή μηχανικά, Χρωματιστοί μαρκαδόροι, Στυλό, Γόμες, Ξύστρες, Διαβήτες/Χάρακες.

Αποφασισμένος να δράσει ο Κ. Σκρέκας – Τι ισχύει με το πλαφόν

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, είναι αποφασισμένος να πατάξει φαινόμενα αισχροκέρδειας, ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που αφορά μαθητές.

Για τον λόγο αυτό, ήδη από τον Αύγουστο υπέγραψε απόφαση που προβλέπει επέκταση του ανώτατου μικτού περιθωρίου κέρδους και σε σχολικά είδη.

Πριν λίγες μέρες, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε βαριά πρόστιμα σε μεγάλους «παίκτες» του εμπορίου, ενώ ο υπουργός φρόντισε να στείλει το δικό του μήνυμα, δηλώντας πριν λίγες μέρες ότι: «Όποιος προσπαθήσει να αισχροκερδήσει ή να βγάλει έστω και ένα λεπτό παραπάνω από ό,τι έβγαζε το διάστημα πριν την πληθωριστική κρίση, θα το πληρώσει πολύ ακριβά.

Επιβάλαμε χθες πρόστιμα 940.000 ευρώ σε 5 αλυσίδες για παραπλανητικές εκπτώσεις, ενώ πριν λίγες εβδομάδες επιπλέον 1.400.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε το σύνολο των κωδικών που περιλαμβάνονται στο “Καλάθι των Μαθητών” για τα σχολικά είδη. Εντός του 2023, έχουμε διενεργήσει πάνω από 9.000 ελέγχους, έχουμε διαπιστώσει 1.300 παραβάσεις και έχουμε επιβάλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ.

Η ακρίβεια επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τους Έλληνες καταναλωτές. Από την πλευρά της κυβέρνησης, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης  είναι να προστατεύσουμε την ελληνική οικογένεια απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και αυτούς που προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή.

Εργαζόμαστε πάνω σε τρείς άξονες: αυστηρούς ελέγχους στην αγορά, ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσα από το “Καλάθι του Νοικοκυριού” και το “Καλάθι των Μαθητών” και, τρίτον, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, με αυξήσεις μισθών, μείωση της φορολογίας και μέτρα όπως το market pass, μέσω του οποίου καλύπτουμε σε 1.000.000 νοικοκυριά σχεδόν το 100% της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα. Συνεχίζουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας».

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι τόσο το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες δε θα διστάσουν να επιβάλλουν πρόστιμα όπου κριθεί αναγκαίο, όπως έπραξαν άλλωστε και σε ανάλογες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.

Keywords
Αναζητήσεις
akrivo-mou-tetradio-sta-ypsi-ta-scholika-analamvanei-drasi-o-k-skrekas.htm
Τυχαία Θέματα