Αυτοψία στο νέο πράσινο μέγαρο του ΟΤΕ: Πόσο κόστισε – Τι μας εντυπωσίασε

Για να είναι μια επιχείρηση υγιής και αποδοτική πρέπει πρωτίστως να είναι χαρούμενοι και υγείες οι άνθρωποι που εργάζονται για αυτήν. Το γεγονός αυτό ενστερνίζεται και ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος ανακατασκευάζει πλήρως το εμβληματικό κτίριο του Διοικητικού Μεγάρου στο Μαρούσι, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη μιας νέας εποχής τόσο για τους ανθρώπους του όσο και για το περιβάλλον. Θέτοντας τις ανάγκες των εργαζομένων στο επίκεντρο, ο Όμιλος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο και οικολογικό περιβάλλον εργασίας που

σφύζει από υγεία και ευεξία.

Ήδη το 80% του κτιρίου έχει ανακατασκευαστεί πλήρως, με βάση τα διεθνή πρότυπα WELL και LEED, και με νέα φιλοσοφία που εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μεγάλο και σύνθετο έργο υλοποιεί η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, ΟΤΕestate, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου OΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το Διοικητικό Μέγαρο του OΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας. Προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση για να το ξαναφτιάξουμε από την αρχή με τρεις στόχους: να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, να υπηρετήσουμε τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, και να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Τους πετύχαμε χάρη στην εξαιρετική δουλειά όλων όσοι εργάζονται για το έργο. Βλέπουμε ήδη τη βελτίωση της εμπειρίας των εργαζομένων μας και τη σημαντική μείωση στο λειτουργικό κόστος και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Το νέο Διοικητικό Μέγαρο θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Ομίλου OΤΕ για τις επόμενες δεκαετίες, με σεβασμό τόσο στον άνθρωπο, όσο και στο περιβάλλον».

Το νέο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ σε αριθμούς

Το κόστος του νέου κτιρίου ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 45 εκατ. ευρώ πήγαν σε κατασκευαστικά υλικά ενώ το ετήσιο όφελος ξεπερνάει τα 13 εκατ. ευρώ.

Το έργο της ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου OΤΕ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφάνειας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωσή του, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 50% του κόστους κατασκευής κατατέθηκε σε ελληνική υποστηριζόμενη αξία, ενώ για όλες τις διαδικασίες ανέγερσης έχουν γίνει διαγωνισμοί.

Η κατασκευή του κτιρίου αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, κυρίως λόγω της μικρής εμπειρίας στην ανέγερση οικοδομημάτων με τέτοια χαρακτηριστικά, ενώ ο covid έθεσε πρωτοφανείς προκλήσεις.

Παρόλα αυτά ο όμιλος κατάφερε να μείνει στο μπάτζετ και να ξεπεράσει τις πιέσεις της τριετίας, χάρη στο σωστό σχεδιασμό και τη σωστή εξέλιξη των έργων.

Σε γενικές γραμμές η ανέγερση τoυ Διοικητικού Μεγάρου ΟΤΕ συνέβαλε, σε πολλούς τομείς, στην εξέλιξη της κατασκευής στην Ελλάδα. Η άριστη γενική κατάσταση διατήρησης του κτιρίου μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, αποδεικνύει τη συνέπεια και ορθότητα των αρχιτεκτονικών και κατασκευαστικών λύσεων που επιλέχθηκαν.

Η ιστορία ενός εμβληματικού κτιρίου σήμα κατατεθέν για το Μαρούσι

Το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι πάντα τραβάει τα βλέμματα όσων περνούν από τη Λεωφόρο Κηφισίας, άλλωστε αποτελεί ένα κτίριο-σήμα κατατεθέν για την περιοχή. Πρόκειται για ένα συγκρότημα κτιρίων 14 ορόφων με δώμα και δύο υπόγεια, συνολικού εμβαδού περίπου 85.500 τμ.

Ανάθεση έργου

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1974 και ήταν το μεγαλύτερο σε όγκο κτίριο των Βαλκανίων. Ωστόσο, οι διεργασίες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει από το 1970, όταν προκηρύχθηκε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανέγερση κτιρίου διοίκησης, εμβαδού 38.000 τμ., με πρόβλεψη για 2.800 εργαζόμενους. Η επιτροπή κρίσης του διαγωνισμού δεν απονέμει πρώτο βραβείο, παρά μόνο δεύτερο, τρίτo και τέταρτo. Μία ανάθεση στο πρώτο βραβείο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να εφαρμοστεί η λύση επακριβώς, καθώς υπήρχε σχετική νομοθετική πρόβλεψη. Αυτό δεν ίσχυε για το β’ βραβείο. Το έργο ανατέθηκε τελικά στην ομάδα πoυ έλαβε τo β’ βραβείο, η οποία απαρτιζόταν από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς Πλάτωνα Μασσέλo, Γρηγόρη Μαυρoμμάτη και Δημήτρη Νάκo, τον πολιτικό μηχανικό Αλέξανδρo Καρανικόλα και τoυς μηχανoλόγoυς-ηλεκτρoλόγoυς Θ. Αλεξόπουλο και Γ. Σφέτσo. Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της μελέτης εφαρμογής, έπρεπε να ενσωματωθεί μια επέκταση, όχι όμως με τον τρόπο πoυ είχε προταθεί αρχικά στον διαγωνισμό. Τελικά, αποφασίστηκε να μεγεθύνουν τη γενική διάταξη του κτιρίου με τον κεντρικό πυρήνα και τις τρεις πτέρυγες σε σχήμα σταυρού. Έτσι λοιπόν προέκυψε ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην Ελλάδα.

Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Ο σχεδιασμός του νέου Μεγάρου έγινε με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αποσκοπώντας στην καλύτερη δυνατή προστασία του πλανήτη μας. Όπως τόνισε η διοίκηση του ΟΤΕ το ESG είναι ενσωματωμένο σε κάθε επιχειρησιακή ενέργεια του Ομίλου. Γι’αυτό με το που ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του Διοικητικού Μεγάρου, αυτό θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard.

Τι είναι η πιστοποίηση LEED 

Για όσους δεν γνωρίζουν το LEED είναι ένα πρόγραμμα πιστοποίησης πράσινων κτιρίων. Επικεντρώνεται αφενός στις βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές κατασκευής και τα δομικά υλικά, και αφετέρου στη λειτουργία ενός κτιρίου που συνεισφέρει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, με την προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και με την ανακύκλωση.

Διαβάστε περισσότερα στο Startupper.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
aftopsia-sto-neo-prasino-megaro-tou-ote-poso-kostise--ti-mas-entyposiase.htm
Τυχαία Θέματα