Sniper: Έτσι «θωρακίζεται» η Πολιτική Προστασία

– 75 εκατ. ευρώ για 2 + 1 ελικόπτερα υγειονομικών αποστολών και μεταφοράς First Responders Crisis Management της ΓΓΠΠ
– Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη υδρογόνου!
– Τα στελέχη της Μονάδας ΣΔΙΤ του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών… εκπαιδεύονται!

75 εκατ. ευρώ για 2 + 1 ελικόπτερα υγειονομικών αποστολών και μεταφοράς First Responders Crisis Management της ΓΓΠΠ

Τελικά, η κυβέρνηση δεν άφησε να περάσει ο καιρός, δείχνοντας πως αφενός μεν αξιοποιεί τα διδάγματα των καλοκαιρινών προκλήσεων και δεινών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε μια σειρά από γεωγραφικές περιοχές της χώρας μας και αφετέρου δε κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της για άμεση ενίσχυση των επιμέρους δομών των υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Αποτέλεσμα; Να έχει ήδη προκηρύξει διαγωνισμό για την απόκτηση συνολικά τριών ελικοπτέρων. Αντικείμενο της σύμβασης, που «τρέχει» το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ.) είναι η προμήθεια 2 ελικοπτέρων μεσαίου τύπου (Medium Weight Category) για την πραγματοποίηση υγειονομικών αποστολών και 1 ακόμη για την μεταφορά της ομάδας πρώτης απόκρισης διαχείρισης συμβάντων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ).

Ως τέτοιες θεωρούνται οι περιπτώσεις κρίσεων και φυσικών καταστροφών, καθώς επίσης και οι υγειονομικές αποστολές (λ.χ. μεταφορά ασθενών), όποτε κι εάν απαιτηθεί. Παράλληλα, ο ίδιος διαγωνισμός κάνει μνεία και στην προμήθεια ειδών και υπηρεσιών υποστήριξης.

Τα ελικόπτερα θα είναι δικινητήρια, καινούρια, ενώ ένα από τα βασικά ζητούμενα είναι να είναι ενεργή η γραμμή παραγωγής τους κατά τον χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Εκτιμάται πως με τα υπό προμήθεια 3 ελικόπτερα αναμένεται ότι θα αναβαθμισθεί σημαντικά ο εναέριος στόλος της Πολιτικής Προστασίας.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 75.000.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, με το ΤΑΙΠΕΔ να αποτελεί τη διενεργούσα αρχή και να ενεργεί κατ’ εντολή, για λογαριασμό και στο όνομα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να μετατραπεί σε παγκόσμιο ηγέτη υδρογόνου!

Ένα συνεκτικό, εκτενές, όσο και πολύ-επίπεδο σχέδιο σε ότι αφορά την αξιοποίηση του υδρογόνου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, το εν λόγω σχέδιο δεν περιορίζεται στα… χαρτιά, αλλά αντιθέτως υποστηρίζεται ενεργά από τεράστιες επενδύσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης σε «πράσινες» πηγές ενέργειας, αλλά και εν γένει λειτουργίας.

Για παράδειγμα, μέσω των NextGenerationEU και RepowerEU, η Κοινότητα επενδύει σε κοιλάδες υδρογόνου, τρένα υδρογόνου, καθώς επίσης και εργοστάσια «καθαρού» χάλυβα. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί κάτι παραπάνω από 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατικές ενισχύσεις για 80 έργα υδρογόνου σε ολόκληρη την Ένωση.

Παράλληλα, έφτασε η στιγμή για ένα… άλμα προς την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική υλοποίηση των προκαθορισμένων στόχων, που δεν αφορούν σε κάτι άλλο από τις δημοπρασίες της Τράπεζας Υδρογόνου. Διαδικασίες, που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του Νοεμβρίου και αναμένεται να στηριχθούν με ποσό της τάξεως των 800 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενο από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Το συγκεκριμένο σύστημα δημοπρασιών εκτιμάται πως θα ανταμείψει τις πιο καινοτόμες, όσο και ανταγωνιστικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν να παράγουν υδρογόνο με το χαμηλότερο κόστος.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Ε.Ε. αναμένεται να καλύψει το κενό μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής που η αγορά είναι επί του παρόντος διατεθειμένη να πληρώσει. Αποτέλεσμα; Να προκύψει η δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου, όπου η αγορά υδρογόνου κλιμακώνεται και οι τιμές καταναλωτή μειώνονται. Έτσι, σε βάθος χρόνου το καθαρό υδρογόνο να γίνει Mainstream, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αξιοπρόσεκτες οικονομίες κλίμακας, αναδεικνύοντας και καινούριες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Θα πρέπει να τονιστεί πως η Κοινότητα έχει θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων της, τη θεμελίωση μιας παγκόσμιας αγοράς καθαρού υδρογόνου. Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη έχουν υπογραφεί συνεργασίες υδρογόνου με πλήθος χωρών που εκτείνονται από την Αίγυπτο, την Κένυα και τη Ναμίμπια μέχρι τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οι Κοινοτικοί παράγοντες δηλώνουν δίχως περιστροφές πως απώτερος σκοπός είναι η Ευρώπη να αποτελέσει παγκόσμιο ηγέτη υδρογόνου, τόσο στο επίπεδο της καινοτομίας και της πρωτοπορίας, όσο και σε αυτό του αξιόπιστου εταίρου.

Μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως η Γηραιά Ήπειρος, σήμερα, έχει καταφέρει να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις σε επίπεδο καθαρού υδρογόνου εν συγκρίσει με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μαζί, συνδυαστικά! Κάπως έτσι, 38 εργοστάσια καθαρού χάλυβα λειτουργούν ή σχεδιάζονται, όλα με υδρογόνο.

Επιπροσθέτως, υφίστανται 67 GW χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης σε εξέλιξη, μέγεθος το οποίο κινείται αρκετά παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό -φιλόδοξο, μάλιστα- στόχο των 40 GW έως το 2030. Ωστόσο, «αγκάθι» αποτελεί η εγκατεστημένη ισχύς, που με τη σειρά της εξακολουθεί να θεωρείται ως αρκούντως χαμηλή.

Τα στελέχη της Μονάδας ΣΔΙΤ του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών… εκπαιδεύονται!

Στην εταιρεία FCNC Financial Advisors ΑΕ, σύμβουλο επί εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών θεμάτων, ανέθεσε την παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την εκπαίδευση των στελεχών της Μονάδας ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επί χρηματοοικονομικών θεμάτων, των έργων που υλοποιούνται ως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αφορούν τόσο στην περίοδο προετοιμασίας πρότασης για υπαγωγή αυτών στον ν. 3389/2005 (Α΄ 232), όσο και στις περιόδους διαγωνιστικής διαδικασίας, οριστικοποίησης συμβατικών εγγράφων και παρακολούθησης της εκτέλεσης συμβάσεων ΣΔΙΤ της Μονάδας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση των στελεχών της Μονάδας ΣΔΙΤ θεωρείται ως αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας που έχει ως αρμοδιότητα την προώθηση και την υποστήριξη ωρίμανσης και υλοποίησης μεγάλου αριθμού έργων ΣΔΙΤ σε όλη την Επικράτεια, πολλά εκ των οποίων χρηματοδοτούνται με την αξιοποίηση Κοινοτικών πόρων (λ.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.).

Ο χρόνος της εκπαίδευσης αναμένεται να είναι 70 ημέρες, ενώ το συνολικό κόστος των υπηρεσιών που αναμένεται να προσφέρει η FCNC Financial Advisors A.Ε. ανέρχεται στο ποσό των 36.580 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-etsi-thorakizetai-i-politiki-prostasia.htm
Τυχαία Θέματα