Sniper: Δεν έχει λογική να πουλάς ΔΑΑ για λίγα – κάτι – κέρδη

08:26 8/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Αν το ΔΑΑ ήταν στο Γενικό Δείκτη με την κεφαλαιοποίησή του που έφθασε πλέον στην δωδέκατη θέση μεταξύ των εισηγμένων και με άνοδο 11,71%, δεν θα διόρθωνε ούτε χθες η αγορά. Άνοδο θα σημείωνε πάλι ο Γενικός Δείκτης, ανεξάρτητα αν διόρθωναν οι περισσότερες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Έτσι η εισαγωγή της μετοχής στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, προσέλκυσε ενδιαφέρον και άντλησε μεγάλο μέρος των συναλλαγών, αλλά δεν συνέβαλε στους δείκτες. Πράγμα το οποίο θα γίνει πάντως, η μετοχή αυτή θα μπει σε δείκτες. Αλλά

χθες στο ΔΑΑ έγινε τεράστιος τζίρος άνω των 90 εκατ. ευρώ και η μετοχή δεν μπορούσε να βοηθήσει το ΧΑ. Ενώ αντλούσε τη ρευστότητα, ήταν αποκομμένη.

Η εισαγωγή ήρθε και σε μία συνεδρίαση μετά από 6 διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα. Επισημάνθηκε χθες για τα περαιτέρω, διότι όσο μεγαλώνει ένα σερί στην αγορά, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να διακοπεί, καθώς υπάρχουν κέρδη. Σε ανοδική ή πτωτική κίνηση.

Όσον αφορά αυτούς που πούλησαν τη μετοχή για να πάρουν κάτι λίγα κέρδη, ειλικρινά δεν τους καταλαβαίνουμε. Δεν έχει καμιά λογική. Αν έχεις τη μετοχή από τα 8,20 ευρώ, γιατί να την πουλήσεις; Όσα και να είναι τα βραχυχρόνια κέρδη. Πρέπει να πιστεύεις, ότι θα ξαναδεί αυτή την τιμή ή μια πολύ καλή τιμή επανατοποθέτησης για να το κάνεις. Υπάρχει αυτή η περίπτωση με κεφάλαια 8 δισ. ευρώ  που προσφέρθηκαν;

Ακόμα και μία στρατηγική με πώληση στα 9,48 ευρώ για παράδειγμα και επαναγορά στα 8,80 ευρώ, είναι λάθος. Είναι λάθος γιατί τα 8,80 και τα 8,50 ευρώ δεν είναι 8,20 της θεωρητικά χαμηλότερης τιμής που θα μπορούσες να βρεις αυτό το διάστημα. Ή και για πολλά χρόνια. Με την χαμηλή τιμή, να προσφέρει πλεονέκτημα ασφαλείας, δεν αλλάζεις αυτό το πλεονέκτημα για μικρό κεφαλαιακό κέρδος που θα χαθεί σαν σταγόνα στον ωκεανό, όταν αρχίσουν να τρέχουν τα μεγάλα μερίσματα.

Εν ολίγοις: Η εισαγωγή της μετοχής του ΔΑΑ είναι ιστορικό συμβάν στην ιστορία του ΧΑ. Έρχεται να πλαισιώσει την ιστορική επίσης διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας μέχρι τώρα. Είναι οι δύο κινήσεις που αλλάζουν την σύγχρονη πορεία της ελληνικής αγοράς και είναι σπουδαίο το γεγονός ότι αναμένονται κι άλλες.

Μεγάλη ευκαιρία δίνει η ΔΕΗ καθώς οι βιαστικοί αποβιβάζονται.  Άλλος ένας τίτλος που δεν μπορείς να τον παίρνεις αψήφιστα. Η υπόθεση έχει να κάνει με ένα φάντασμα από τα παλιά που ξύπνησε και έκανε το μπαμπούλα. Το δέντρο τραντάχτηκε κι έπεσαν οι καρποί. Και οι από κάτω άρχισαν να συλλέγουν.

Μία υπόθεση από το διάστημα 2013-2019, όπου η ΔΕΗ κατηγορείται ότι έκανε χρήση της θέσης της σε βάρος του ανταγωνισμού, σε μία αγορά εντελώς διαφορετική, με το λιγνίτη να είναι τότε, το βασικό καύσιμο για την παραγωγή ρεύματος. Πλέον η αγορά λειτουργεί με ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ενδεδειγμένο από την ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος να «τιμωρηθεί» η ΔΕΗ ώστε να αλλάξει κάτι.

Επί της ουσίας:
– Πρώτον: η αποστολή κοινοποίησης αιτιάσεων δεν προδικάζει το αποτέλεσμα μιας έρευνας, γεγονός που αναφέρει η ίδια η Επιτροπή της ΕΕ και τονίζει και η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.
– Δεύτερον: είναι μία υπόθεση που αφορά ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και διαφορετικό σύστημα, καθώς από το 2020 εφαρμόζεται το target model.
– Τρίτον: η υπόθεση δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν πάρα πολλά χρόνια (ακόμα και τα τουλάχιστον 5-6 χρόνια που έχουν αναφερθεί μπορεί να είναι λίγα) και καθώς «η ΔΕΗ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα προκειμένου να προασπίσει τα δικαιώματά της», δεν αντιλαμβανόμαστε ούτε εδώ τις πωλήσεις.

Προφανώς έπαιξε ρόλο το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο εταιρείες που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν για τον ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως 10% των παγκόσμιων εσόδων τους. Ναι αλλά τα πρόστιμα αυτά με το χαρακτηρισμό «έως», αφορούν υποθέσεις όπου ο υπόλογος εξακολουθεί να παραβιάζει τον ανταγωνισμό, οπότε το πρόστιμο έρχεται και ως προσπάθεια συμμόρφωσης.

Πολύ περιποιημένη η παρουσίαση στο Παρίσι της ΚΡΙ-ΚΡΙ. Η εταιρεία έχει στόχευση στη γαλλική αγορά, την οποία θέλει να εκπορθήσει. Οι Γάλλοι έχουν ιδιαιτερότητες με τα τρόφιμα και το φαγητό κι αναγνωρίζουν την ποιότητα την οποία θεωρούν πολύ σημαντική. Να και το πακετάκι χθες.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-den-echei-logiki-na-poulas-daa-gia-liga--kati--kerdi.htm
Τυχαία Θέματα