Sniper: Από καλοκαίρι… χειμώνας με έγκαιρη προετοιμασία για τον χιονιά και πρωταγωνιστή Σταϊκούρα

10:01 3/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Στην κοινοπραξία PwC – Diadikasia – Toposophy μελέτη για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό

Η ένωση των εταιρειών PriceWaterhouseCoopers Business Solutions Α.Ε. – Diadikasia Business Consulting Συμβουλοι Επιχειρησεων A.E. – Toposophy Limited αναδείχτηκε ως ανάδοχος αναφορικά με τη «Μελέτη αγοράς (Industry Study), για τη στρατηγική και σχέδια δράσης ανάπτυξης του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού

για το δίκτυο Agri-food Gastronomy and Tourism Interconnection System – AGTIS στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Δράσης 16931 “Τουριστική Ανάπτυξη του Υπουργείου Τουρισμού” που έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του φορέα. Όσο για τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, ανέρχεται στο ποσό του €1.676.480, συμπεριλαμβανόμενου Φ.Π.Α. 24%.

Ο «πυρήνας» του έργου αφορά στην διενέργεια μελέτης αγοράς για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό στην χώρα μας, ενώ θα αποτελέσει και την αναγκαία «βάση» στην οποία θα στηριχθεί στη συνέχεια η εκπόνηση στρατηγικής της Ελλάδος σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο προκειμένου να προωθηθεί ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός. Παράλληλα, τα αποτελέσματά του θα τροφοδοτήσουν με στοιχεία τη δημιουργία πλατφόρμας AGTIS με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη της Δράσης 16931 – SUB4: «Αγροτουρισμός και Γαστρονομία».

Στον ίδιο ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό συμμετείχε και η ένωση των εταιρειών Planet A.E.– Deloitte Business Solutions A.E, η προσφορά της οποίας απορρίφθηκε, καθώς η συνολική της πρόταση… κόλλησε σε ορισμένα τυπικής μορφής και διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία ωστόσο αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να αποκλειστεί.

Στην συγκεκριμένη κοινοπραξία, η PwC διαθέτει ποσοστό της τάξεως του 47%, η Diadikasia Business Consulting 43% και η Toposophy Το υπολειπόμενο 10%. Ως Συντονιστής / Επικεφαλής της προαναφερθείσας ένωσης εταιρειών τίθεται η Pricewaterhousecoopers Business Solutions ΑΕ, η οποία και φέρει την ευθύνη για το συντονισμό και τη διοίκηση του συνόλου των εμπλεκόμενων μελών.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν «εκρηκτική» πορεία του τουρισμού 

Οι μελέτες και τα δεδομένα μας επιτρέπουν -περίπου- να αντιλαμβανόμαστε πως η φετινή τουριστική σεζόν για την χώρα μας κινείται σε εντυπωσιακά μεγέθη, όπως κι εάν «διαβάζει» κάποιος τα στοιχεία και απ’ όπου κι εάν αυτά προέρχονται: Από τους πλέον επίσημους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΕΤΕ, ΥΠΑ, Fraport Greece) μέχρι και τους πλέον απροσδόκητους, όπως λ.χ. η εφαρμογή Uber στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής για τις μετακινήσεις των επισκεπτών στην χώρα μας, καταγράφεται -πραγματική- συρροή προς την νησιωτική (και όχι μόνο) Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου 2023 αυξήθηκε κατά 40% ο αριθμός των τουριστών που άνοιξε την εφαρμογή της Uber στο κινητό τους τηλέφωνο. Μάλιστα, οι ξένοι επισκέπτες που εξασφάλισαν μια διαδρομή μέσω της εφαρμογής Uber ενισχύθηκαν κατά 43% σε σχέση με το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου του 2022! Όσο για τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών μέσω της Uber κατέγραψαν αύξηση 43% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, ενώ οι διαδρομές των επισκεπτών εντός της Αθήνας καταγράφηκαν ενισχυμένες κατά 30%. 

Την κορυφαία τριάδα επισκεπτών που έκαναν χρήση της εφαρμογής μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023 καταλαμβάνουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία. Ειδικότερα οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ που εξασφάλισαν διαδρομή μέσω της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία κατέγραψαν αύξηση 13% αντίστοιχα στις διαδρομές μέσω της εφαρμογής της Uber.

Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή η Uber παρέχει μέσω της εφαρμογής της την υπηρεσία Uber Taxi σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη, Μύκονο και Κέρκυρα. Παράλληλα, οι ενεργοί χρήστες της Uber σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 124 εκατομμύρια άτομα. 

Τεχνολογικός καταλύτης και στο τραπεζικό treasury

Το 63% των treasurers και στελεχών τμημάτων treasury στην χώρα μας, αναγνωρίζουν ότι οι υλοποιήσεις τεχνολογικών λύσεων στον χώρο της διαχείρισης των ροών χρήματος, κεφαλαίου και των σχετικών κινδύνων –που αποτελεί και την «καρδιά» της λειτουργίας του treasury- έχουν πλέον ενταχθεί στην ευρύτερη στρατηγική της επιχείρησής τους, καθώς είναι ικανές να προσδώσουν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε έναν οργανισμό.

Αυτό προκύπτει με βάση τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου η EY Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Χρηματοοικονομολόγων (Hellenic Association of Treasurers). Σκοπός της, να καταδειχθούν οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία σήμερα στην αυτοματοποίηση και τυποποίηση των διαδικασιών, αλλά και στην ενοποίηση της πληροφορίας, τα οποία με την σειρά τους ανάγονται σε απολύτως σημαντικά εργαλεία για τους treasurers, στην προσπάθεια να εκπληρώσουν έναν διευρυμένο ρόλο στην επιχείρηση. 

Η μελέτη της ΕΥ Ελλάδος, όμως, αναδεικνύει και ένα στοιχείο προς προβληματισμό. Συγκεκριμένα, μπορεί να αναγνωρίζονται τα οφέλη που μπορεί να προσδώσει η χρήση της τεχνολογίας στη λειτουργία του treasury, εντούτοις όμως, ένα ποσοστό της τάξεως του 29% δεν έχουν εντάξει κάποια σχετική υλοποίηση στο άμεσο στρατηγικό τους πλάνο, ενώ ποσοστό 6% διατηρούν κριτική στάση απέναντι στα πραγματικά οφέλη.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους για το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, διατυπώνεται ως βασική προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες, η επανεξέταση της γενικότερης στρατηγικής του treasury και ο επανασχεδιασμός των διαδικασιών που το διέπουν (50%). Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τον τομέα της τεχνολογίας, η επαναξιολόγηση και η βελτίωση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται (34%), καθώς και η εγκατάσταση ενός εξειδικευμένου πληροφοριακού συστήματος (treasury management system – TMS) που θα καλύπτει το σύνολο των λειτουργιών και δραστηριοτήτων του treasury (34%), είναι ψηλά στην ατζέντα. Επίσης, η υλοποίηση αυτοματισμών (27%) που θα αφορούν συγκεκριμένους τομείς του treasury (π.χ., πληρωμές, ταμειακός προγραμματισμός, κ.ά.), καθώς και η εκμετάλλευση νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων (22%), όπως το RPA και τα advanced analytics, αποτελούν, μεταξύ άλλων, βασικές προτεραιότητες.  

Σύμφωνα με την έρευνα, η υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων, για την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (83%), μπορεί να συντελέσει στην αυτοματοποίηση των υφιστάμενων χειροκίνητων διαδικασιών, αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κινδύνου, με τον περιορισμό των ανθρώπινων λαθών και τη βελτίωση του εσωτερικού πλαισίου ελέγχου (59%). Άλλα οφέλη που μπορούν να προκύψουν, είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους (49%) του treasury, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε αναγκαία πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο (47%).

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι οι επαγγελματίες του treasury προσδοκούν – με ποσοστά άνω του 60% – πως τομείς, όπως η εκτέλεση των πληρωμών, οι διαδικασίες του back office (επιβεβαίωση και εκκαθάριση συναλλαγών, αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών, κ.ά.), η λογιστική παρακολούθηση, το κομμάτι του reporting και η διαχείριση ρευστότητας, να έχουν πλήρως αυτοματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σε ποσοστό 70%, αναγνωρίζεται ότι οι υπάρχουσες διαδικασίες διαχείρισης των σχέσεων με τις τράπεζες, δε θα επηρεαστούν ή θα αυτοματοποιηθούν μερικώς.

Ως μεγαλύτερο εμπόδιο για την οποιαδήποτε υλοποίηση, για το 66% παραμένει το κόστος, ενώ, παράλληλα, παρατηρείται δυσκολία στον ποσοτικό προσδιορισμό των οφελών από οποιαδήποτε τέτοιου είδους επένδυση. 

Από καλοκαίρι… χειμώνας με (έγκαιρη) προετοιμασία για τον χιονιά

Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμη σε καλοκαιρινό mood, βοηθούντος της θερμοκρασίας και της γενικότερης αίσθησης χαλαρότητας που επικρατεί στην ατμόσφαιρα, εντούτοις όμως στο προσκήνιο ορισμένοι εργάζονται εγκαίρως και έχοντας ως «οδηγό» την πρόληψη και το Ιπποκρατικό «κάλλιο προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν». 

Σε αυτούς εντάσσονται το Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με την καθοριστική συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Σταϊκούρα.

Συγκεκριμένα, ο Στερεοελλαδίτης πολιτικός υπέγραψε προ ημερών σειρά από αποφάσεις που αφορούν σε έργα συντήρησης, αποχιονισμού και αλατοδιανομής στο παράπλευρο οδικό δίκτυο, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, με τον συνολικό προϋπολογισμό της όλης δράσης να ανέρχεται στο ύψος των 63,3 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Σε πρώτη φάση ο κ. Σταϊκούρας υπέγραψε σχετικές αποφάσεις που αφορούν στη χρηματοδότηση έργων αποχιονισμού για το Παράπλευρο Οδικό Δίκτυο, οδικών τμημάτων της Νέας Εθνικής Οδού και της Υψηλής Γέφυρας Ευρίπου, προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ, στις παράπλευρες οδούς του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη (ΠΑΘΕ) από πέρας διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έως πέρας διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στον Οδικό Άξονα της παράκαμψης Βόλου από Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Λάρισας έως Ισόπεδο Κόμβο (Ι/Κ) Αγίας Παρασκευής, προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, στο τμήμα Φλώρινα – Νίκη του αυτοκινητόδρομου Α27 και στους κόμβους Α/Κ Φλώρινας, Α/Κ 13 Κλεινών – Άνω Καλλινίκης και Ι/Κ Νίκης, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και στα οδικά τμήματα των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Keywords
sniper, χιονια, sniper, χειμωνας, ελευθέριος βενιζέλος, pwc, business, study, system, ελλαδα, ταα, πδε, planet, προσφορες, τραπεζες, σετε, υπα, uber, βενιζελος, αθηνα, ιουνίου, ηπα, γαλλια, taxi, θεσσαλονικη, μυκονος, κερκυρα, analytics, office, mood, επα, παθε, φλώρινα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αποτελεσματα, φλώρινα, εργαλεια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, πλαισιο, σαντορινη, τηλεφωνο, υψος, office, pwc, αγροτουρισμος, αεροδρομιο, αυξηση, ατζεντα, ατμοσφαιρα, διαστημα, διοικηση, δρομολογια, δικτυο, ευκαιρια, ευρω, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εργα, ερευνα, ευθυνη, τεχνολογια, ιδιο, υπηρεσια, κινητο, λειτουργια, μειωση, νικη, περιφερειακο, ρολο, σεζον, σετε, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδια, σχεδιο, τμημα, τουρισμος, υλοποιηση, υπα, ψηφιακο, agri, analytics, business, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, food, χωρα, ιουνίου, κομματι, μελετη, mood, μυκονο, taxi, planet, system, uber
Αναζητήσεις
sniper-apo-kalokairi-cheimonas-me-egkairi-proetoimasia-gia-ton-chionia-kai-protagonisti-staikoura.htm
Τυχαία Θέματα