Sniper: Allwyn σημαίνει… ΟΠΑΠ – Παιδιά, να οργανωθούμε με το ΤΑΑ!

Allwyn σημαίνει… ΟΠΑΠ!

Το Χρηματιστήριο Αθηνών λειτουργεί με έναν ιδιότυπο, εντελώς δικό του τρόπο ως προς την ποιότητα, την ευθυκρισία και την σύνδεση της πραγματικότητας, των επιχειρηματικών κινήσεων και των οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων με την χρηματιστηριακή τους απόδοση, γεγονός που το διατηρεί αρκετά χαμηλά σε σχέση με αντίστοιχα στο εξωτερικό, προσδίδοντάς του και μια… νότα ως μη-σοβαρού. Από δείγματα και παραδείγματα, άλλο τίποτε και σε ολόκληρο το εύρος του χρηματιστηριακού πίνακα.

Για παράδειγμα,

η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία τελευταία δεν διέρχεται και τις πλέον ανθηρές τις ημέρες. Δικαιολογείται κάτι τέτοιο με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου τρέχοντος έτους και δευτέρου τριμήνου 2023 που ανακοίνωσε η εταιρεία; Κάθε άλλο! Βέβαια, την προσεχή εβδομάδα, για την ακρίβεια στις 21 Νοεμβρίου, ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει τα δεδομένα εννεαμήνου και τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους και ήδη πολλοί… καλοθελητές έχουν σπεύσει να προσφέρουν τις (κάθε άλλο παρά) αγαθές υπηρεσίες τους, ξιφουλκώντας εναντίον του Οργανισμού. Βέβαια, ενδεχομένως να αναρωτηθείτε -και δικαίως- είναι η πρώτη φορά που πέφτουν (τελείως) έξω στις προβλέψεις τους ή μήπως θα υπάρξει κάποια επίπτωση με βάση αυτές στους ίδιους που τις πραγματοποιούν; 

Στα σοβαρά, τώρα: Προκειμένου να αντιληφθεί κάθε καλόπιστος τη δυναμική του ΟΠΑΠ, θα πραγματοποιήσουμε μια παραβολή στο πλαίσιο της Allwyn International, του Ομίλου στον οποίο και ανήκει ποσοστό της τάξεως του 50,18% -ήτοι, η πλειοψηφία- των μετοχών του. 

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα συνολικά έσοδα της Allwyn διαμορφώθηκαν σε 2,046 δισ. ευρώ, έναντι 953,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Μέγεθος ενισχυμένο κατά 115%! Παράλληλα, το λειτουργικό EBITDA κατά το δεύτερο τρίμηνο φέτος ανήλθε σε 357,2 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με 276,3 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Όσο για τα κέρδη μετά από φόρους, έφτασαν στα 189,9 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι 119,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Allwyn International δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστρία, την Ιταλία, την Τσεχία, την Κύπρο και φυσικά την Ελλάδα.

Τα καθαρά κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2023 ανά χώρα δραστηριοποίησης του Ομίλου Allwyn, διαμορφώθηκαν ως εξής: Αυστρία 820 εκατ. ευρώ, Ιταλία 468 εκατ. ευρώ, Τσεχία 335 εκατ. ευρώ και Ελλάδα / Κύπρος 1,529 εκατ. ευρώ.

Εάν αναρωτιέστε σχετικά με τα αντίστοιχα μεγέθη σε επίπεδο λειτουργικού EBITDA, τότε η συμβολή ανά τοπική δραστηριοποίηση είναι: Αυστρία 67 εκατ. ευρώ, Ηνωμένο Βασίλειο 50 εκατ. ευρώ, Τσεχία 34 εκατ. ευρώ και Ελλάδα / Κύπρος 178 εκατ. ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν στο προσαρμοσμένο EBITDA, καθώς για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η συμβολή της δραστηριοποίησης της εταιρείας στην Αυστρία ήταν 67 εκατομμύρια ευρώ, στην Μεγάλη Βρετανία 50 εκατ. ευρώ., στην Τσεχία 31 εκατ. ευρώ και στην Ελλάδα / Κύπρο 180 εκατ. ευρώ!

Καθώς τα δεδομένα είναι αδιάψευστος μάρτυρας, αποδεικνύεται στην πράξη πως ο ΟΠΑΠ αποτελεί τον θεμέλιο λίθο και το cash cow για την Allwyn International, που στηρίζει σε συντριπτικό βαθμό τα οικονομικά μεγέθη της τελευταίας.

Γεγονός που από μόνο του αρκεί προκειμένου να τύχει σαφώς πολύ καλύτερης μεταχείρισης στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ενδιαφερόμενους να αναγνωρίσουν τη δυναμική, τα μεγέθη, τις προοπτικές και τα αποτελέσματα που διαρκώς επιτυγχάνει.

Για να μην αναφέρουμε τη συμβολή του ΟΠΑΠ στην ελληνική κοινωνία, με τις αναρίθμητες δράσεις στους άξονες της Υγείας, της Απασχόλησης, της Νεολαίας και της Επιχειρηματικότητας και τη συνολικότερη στήριξη που προσφέρει ποικιλοτρόπως όποτε και όπου του ζητηθεί.

Να… οργανωθούμε παιδιά!

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει χαρακτηριστεί πολλάκις ως το «Νέο σχέδιο Μάρσαλ» για την ελληνική, αλλά και την Ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

Ο πακτωλός χρημάτων με τον οποίο συνοδεύεται σε συνάρτηση με την πληθώρα έργων που απορρέουν εξ’ αυτών και τα οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2026, έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, όσο και εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 απαρτίζεται από πλήθος έργων και δράσεων, τα οποία είναι αδύνατον να καταγραφούν και να παρακολουθείται η πορεία εξέλιξης και υλοποίησής τους μέσω ενός «παραδοσιακού» ή έστω συνηθισμένου πληροφοριακού συστήματος, πόσο μάλλον μέσω ενός… ταπεινού excelόφυλλου, τα υπουργεία Οικονομικών και το Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχωρούν στη διενέργεια ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, για το έργο που τιτλοφορείται ως: «Πλατφόρμα Υποστήριξης του Ταμείου Ανάκαμψης για την παρακολούθηση των έργων, προγραμμάτων και δράσεων».

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η επιτελική παρακολούθηση της εξέλιξης των προγραμμάτων και προϋποθέτει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού συστήματος διοικητικής πληροφόρησης (MIS) με στόχο αφενός τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, από το πρωτογενές και από τρίτα συστήματα (διαλειτουργικότητα), και αφετέρου την υλοποίηση συγκεντρωτικών αναφορών (dashboards) παρακολούθησης της εξέλιξης του Προγράμματος, των οροσήμων, στόχων και δεικτών απόδοσης (KPIs) των έργων.

Κατ’ επέκταση, προβλέπεται να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) που θα καλύψει το σύνολο των αναγκών του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Επίκεντρο του ΟΠΣ θα αποτελούν τα έργα, προγράμματα, καθώς επίσης και οι εν γένει μεταρρυθμιστικές δράσεις που θα εκτελούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ακολουθώντας τα σε όλη την διαδρομή της εκτέλεσης τους από το αρχικό στάδιο υποβολής μέχρι την ολοκλήρωση τους και την καταβολή της προβλεπόμενης οικονομικής στήριξης.

Η καταγραφή των δράσεων και των έργων θα πρέπει να περιλαμβάνει όλη την απαραίτητη πληροφορία για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.711.290,32 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών έχει οριστεί η Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023.

Keywords
Αναζητήσεις
sniper-allwyn-simainei-opap--paidia-na-organothoume-me-to-taa.htm
Τυχαία Θέματα