Real Estate: Τα νέα δεδομένα και οι προτάσεις αντιμετώπισης του στεγαστικού προβλήματος

11:44 12/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

H αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, οι προοπτικές της στην Ελλάδα και ο μετασχηματισμός των επενδύσεων στον κλάδο ήταν βασικό θέμα συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Αριστοτέλης Καρυτινός, CEO Prodea Investments τόνισε ότι σύνολο του real estate είναι οι παραγωγικές επενδύσεις, τα γραφεία, τα Data centers και τα ξενοδοχεία και όχι μόνο η

κατοικία, προσθέτοντας ότι οι υπέρογκες τιμές πλέον των ακινήτων έχουν προκύψει από την 12χρονη κρίση, τον «εγκλωβισμό» πολλών ακινήτων, αλλά και από την τεράστια ζήτηση.

Για τον Γιάννη Δεληκανάκη, Founder & CEO, Southrock Asset Management, δήλωσε ότι «η προσθήκη αξίας σε επενδύσεις ακινήτων και ιδιαίτερα σε τουριστικά ακίνητα είναι σήμερα απόλυτα συνυφασμένη με την αειφορία και τη δημιουργία ωφελειών για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, ιδιαίτερα για τις τοπικές κοινωνίες. Ήπια δόμηση, έργα υποδομής, πρόβλεψη για κατοικίες προσωπικού και πράσινη πιστοποίηση είναι στοιχεία προστιθέμενης αξίας στην επένδυση και όχι κόστος».

Από την πλευρά του, ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ & UIPI, Greece χαρακτήρισε πανευρωπαϊκό το φαινόμενο της απροθυμίας για ενοικίαση κύριας κατοικίας, με κύριους λόγους για αυτό την παλαίωση του δυναμικού των ακινήτων, την άσχημη συμπεριφορά μερίδας ενοικιαστών, χωρίς να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα από το κράτος, ενώ είναι και η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στα ενοίκια.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι όλες οι χώρες έχουν σημαντικό κτιριακό απόθεμα και απαξιωμένα κτίρια, όμως θα πρέπει αρκετά από αυτά να διατηρηθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. «Όσο περισσότερα επαναχρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο κοντά είμαστε στην οικονομία των πόρων. Χρειάζονται σχέδιο, αποφάσεις, αλλαγή παραδείγματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Καπετανάκος, Chief Executive Officer της Noval Property, έκανε λόγο για τα projects της εταιρείας που συντελούν στην αστική αναγέννηση μέσω της επανάχρησης παλαιού κτιριακού αποθέματος. Έφερε ως παράδειγμα το έργο της Noval Property στην Πειραιώς 52, το πρώην εργοστάσιο της Βιοχάλκο, κοντά σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με ισορροπημένο master plan και χρήσεις γραφείων, εστίασης, αθλητικών εγκαταστάσεων και ξενοδοχείων. Ο κ. Καπετανάκος συμπλήρωσε ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ζήτηση για Logistics και πράσινα γραφεία, η οποία δεν θα σταματήσει τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφορο Στράτο, CEO Resolute Hellas, η μεγαλύτερη πρόκληση στην Ευρώπη και την Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να βρεθούν νέες χρήσεις για παλαιά κτίρια και να γίνουν αποτελεσματικά για τις σύγχρονες κοινωνίες. Κατά όσα, επίσης, τόνισε στην παρούσα φάση, χρειάζονται περισσότερες κοινωνικές κατοικίες, αλλά και αλλαγές στο ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο που θα οδηγήσουν σε πιο εύκολο μετασχηματισμό των πόλεων.

Ο Ιωάννης Γκάνος, CEO, Alpha Real Estate Services, «η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις για την τηλεργασία που δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα, με αντίκτυπο στο Real estate. Η απαίτηση είναι πια τα γραφεία να είναι πιο ευέλικτα και να εκπληρώνουν τις ανάγκες των εργαζομένων για ψηφιακά εργαλεία» Όπως συμπλήρωσε, οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να υιοθετήσουν αυτές τις νέες πρακτικές και τα καινούργια γραφεία ακολουθούν αυτές τις τάσεις, ενώ η ζήτηση πλέον είναι έντονη για κτίρια που πληρούν κριτήρια ESG.

Ο Δημήτρης Παπούλης, CEO, Trade Estates REIC, εξήγησε ότι τα εμπορικά κέντρα  είναι μια ανάπτυξη που εκπληρώνει τις βασικές ανάγκες της σημερινής οικογένειας, συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των πόλεων και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μπορούν να γίνουν ανθεκτικά projects που διασφαλίζουν θετικές οικονομικές ροές, ακόμα και σε δύσκολες οικονομικές περιόδους.

Keywords
Αναζητήσεις
real-estate-ta-nea-dedomena-kai-oi-protaseis-antimetopisis-tou-stegastikou-provlimatos.htm
Τυχαία Θέματα