O «πονοκέφαλος» των τραπεζών, ο Ανατολίτης Τεν Τεν, και το… Ψηφιακό Ευρώ στο emea.gr!

08:01 9/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ο εντεινόμενος «πονοκέφαλος» των τραπεζών 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά σε μερικές ώρες από τώρα, αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση γνωριμίας-εργασίας του Υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τις Διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Ψηλά στην ατζέντα των Διευθυνόντων Συμβούλων των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της πατρίδας μας αναμένεται να βρεθεί ένα -ασυνήθιστο για τέτοιες συναντήσεις- ζήτημα:

Η αναζήτηση αποδοτικής λύσης στο αμοιβολόγιο των στελεχών. Θυμάστε προ μερικών μηνών την σχετική φασαρία που είχε ξεσηκώσει η πρόθεση των διοικήσεων των τραπεζών να προβούν στην απόδοση bonus σε μέρος στελεχών τους; Τότε, με παρέμβαση του τότε Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και έπειτα -είναι αλήθεια- από ένα… κύμα αντίδρασης που εμφορούνταν από έντονα λαϊκιστικά στοιχεία, το ζήτημα είχε παγώσει.

Έκτοτε, οι συστημικές τράπεζες έχουν απωλέσει πλήθος από ικανότατα υψηλόβαθμα στελέχη. Άλλοι κατευθύνθηκαν προς μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ ορισμένοι άλλοι επέλεξαν να αξιοποιήσουν τις… πόρτες που τους άνοιξαν διάπλατα στο εξωτερικό. Πρωτίστως, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αυτοί. 

Κοινός παρανομαστής; Οι χαμηλές -για τα δεδομένα, τον ρόλο, την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητές τους- απολαβές τους. Μάλιστα, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας με κορυφαία διοικητικά στελέχη συστημικών τραπεζικών, δεν κρύβουν τον προβληματισμό, μα και την απαισιοδοξία τους σχετικά με το πώς διαμορφώνεται το μέλλον δίχως να μπορούν να ποντάρουν στην ύπαρξη του αναγκαίου υψηλής ποιότητας και κατηρτισμένου υψηλόβαθμου στελεχειακού δυναμικού στις τάξεις τους. «Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, προεξάρχουσας της πολιτικής ηγεσίας, πως οι τράπεζες στο εγγύς μέλλον κινδυνεύουν να μαραζώσουν, να διακρίνονται από έντονη αναποτελεσματικότητα και έλλειψη “φρεσκάδας” ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών, δίχως να μπορούν να παίξουν τον ρόλο που καλούνται και πρέπει στην εθνική μας οικονομία. Γιατί αλήθεια, όταν τα μεσαία και ανώτερα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα αμείβονται με “x” ποσό και ξαφνικά βρίσκονται ενώπιον μιας πρότασης με “x εις τη νιοστή” ποσό, πόσο πιθανό είναι να αγνοήσουν ή να αντισταθούν σε μια life changing πρόταση επαγγελματικής συνεργασίας; Η απάντηση, θεωρώ, πως αποτελεί μονόδρομο… Και προσέξτε, το ακόμη πιο “προβληματικό” σημείο, είναι το γεγονός πως οι συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας δεν προέρχονται από ανταγωνιστικά τραπεζικά ιδρύματα της πατρίδας μας, αλλά αντιθέτως από μεγάλους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους ή στην πιο τραβηγμένη εκδοχή από ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που συνήθως εδρεύουν στον ευρύτερο Αραβικό Κόλπο. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα μεγέθη είναι αντιστρόφως ανάλογα και η βάσανος για τη λήψη μιας απόφασης, έχει εξαλειφθεί, δίχως περιστροφές». Άραγε, ακούει κάποιος; Κι εάν ναι, τι σκοπεύει να κάνει;

Επιστρέφει με… φόρα, ο «Ανατολίτης Τεν-Τεν»!

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, άλλοι φεύγουν με φόρα, ενώ ορισμένοι προετοιμάζουν την (ακόμη πιο δυναμική) επιστροφή τους στο προσκήνιο.

Βλέπετε, το σοκ που προκάλεσε σε αρκετούς η (κομψά διατυπωμένη) διακοπή της συνεργασίας του “Ανατολίτη Τεν-Τεν” με τους «Λιμνανθρώπους» μπορεί να ήταν έντονο, όσο και μη-αναμενόμενο, ωστόσο ο ίδιος εμφανιζόταν έτοιμος για όλα. Και από καιρό!

Είχε αντιληφθεί την ύπαρξη διαφορετικών ταχυτήτων σε ότι αφορά την εξέλιξη του όλου εγχειρήματος, ενώ με ορισμένες προβοκατόρικες -είναι αλήθεια- αναφορές του είχε επιχειρήσει -ουσιαστικά- να θέσει accountable του άμεσα εμπλεκόμενους στο project

Μάλιστα, εκεί γύρω στο Πάσχα δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει -περίπου- ως παρωχημένους και δίχως πρόταση για το αύριο, τους «παραδοσιακούς» της αγοράς. 

Κάποιοι καλοθελητές το… σφύριξαν παραπέρα και παραπάνω και πλέον ο «Ανατολίτης Τεν-Τεν» -κατά κυριολεξία- διακοπεύει. 

Ωστόσο, ο ίδιο (προ)ειδοποιεί φίλους και εχθρούς πως οσονούπω και πριν –πάντως- το πέρας του καλοκαιριού, θα βρίσκεται στο άρμα κορυφαίου «παίκτη». Ελπίζουμε, μόνο, να μην ανήκει στην χορεία των παρωχημένων…

Και bonus-έκπληξη για αύριο: Anté portas το Ψηφιακό Ευρώ; 

Last, but not least: Μην παραλείψετε να διαβάστε την Δευτέρα, στο emea.gr ένα θέμα που ενδέχεται στο κοντινό μέλλον να φέρει τα πάνω-κάτω στις συνήθειες, τη νοοτροπία και την καθημερινότητα – σε πρώτη φάση- των Ευρωπαίων πολιτών: Το Ψηφιακό Ευρώ! Κι αυτό, καθώς προ μερικών ημερών υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις, με την Κομισιόν να φτάνει στο σημείο να προτείνει σχετική νομοθεσία, μέσω της οποίας θεσπίζεται το αναγκαίο πλαίσιο προκειμένου να διευκολυνθεί η -πιθανή- εισαγωγή του Ψηφιακού Ευρώ, με την συνεπακόλουθη χρήση του ως καθολικό μέσο πληρωμής σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα αποφασίσει το προσεχές φθινόπωρο εάν και πως θα προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου για την εισαγωγή του Ψηφιακού Ευρώ στην καθημερινότητά μας. 

Περισσότερα, όμως, την Δευτέρα!

Keywords
Αναζητήσεις
o-ponokefalos-ton-trapezon-o-anatolitis-ten-ten-kai-to-psifiako-evro-sto-emeagr.htm
Τυχαία Θέματα