Το Ελ. Βενιζέλος «ανοίγει τα φτερά» για το Χρηματιστήριο Αθηνών

22:01 5/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το νέο σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή, βάσει του οποίου ανοίγει ο δρόμος της εισαγωγής των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ (Ελ. Βενιζέλος) στο Χρηματιστήριο.

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΕΘΟ, με το νομοσχέδιο κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η

αλλαγή αυτή έρχεται σε περίοδο κατά την οποία η συνολική επιβατική κίνηση φτάνει τα μέχρι στιγμής ιστορικά επίπεδα, δηλαδή στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας κατά τη διάρκεια του 2023 η κίνηση ανήλθε σε 28,17 εκατ., αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2022. Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 241.604, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 13,2% σε σχέση με το 2022.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ΑΕ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να φέρει τις παρακάτω αλλαγές:

1. Θα καταργηθούν οι περιορισμοί ως προς το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του Αερολιμένα. 

2. Μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ορίζεται ότι ο γενικός διευθυντής του Διοικητικού Συμβουλίου, εξυπηρετεί τα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και ανώτατου εκτελεστικού διευθυντή (CEO) και θα είναι παράλληλα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

3. Την διαδικασία με την οποία η εταιρεία συνάπτει διαφόρων ειδών συμβάσεις μεγάλης διάρκειας (μίσθωσης, παραχώρησης κλπ.), με ημερομηνία λήξης μεταγενέστερη από τη λήξη της Σύμβασης Ανάπτυξης του Αεροδρομίου, μετά από έγκριση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι, μέτοχοι της “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.” είναι σήμερα το Υπερταμείο με ποσοστό 25%, το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η εταιρεία Avi Alliance Gmbh (40% + 60 μετοχές) συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5% – 60 μετοχές).

Keywords
Αναζητήσεις
o-el-venizelos-anoigei-ta-ftera-gia-to-chrimatistirio-ton-athinon.htm
Τυχαία Θέματα