Joker: Καρντάσια, μην μου τους κύκλους τάρρατε!

Λογική, ορθή κρίση, αποφασιστικότητα, ξεκάθαρη σκέψη και συγκεκριμένες δράσεις.

Έννοιες, που εκ πρώτης όψεως δείχνουν απλοϊκές, καθημερινές, όσο και συνήθεις, εντούτοις όμως στην πράξη αποδεικνύονται… βουνό.

Βέβαια, οφείλω να παραδεχτώ πως πλείστες φορές απορώ, πραγματικά, με τις ομαδικές επιλογές μας ως λαό, πολίτες, καταναλωτές, επαγγελματίες, επιχειρηματίες και φυσικά πολιτικούς.

Και εξηγούμαι: Η Θεσσαλονίκη πέρα

από ένα «χωνευτήρι» λαών, σταυροδρόμι πολιτισμών και εγγύς πύλη προς τα Βαλκάνια, αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς για τον Ελληνικό Εβραϊσμό.

Για περισσότερους από είκοσι αιώνες, η Θεσσαλονίκη στάθηκε το καταφύγιο τον καταδιωγμένων Εβραίων της Ευρώπης, δημιουργώντας μία μεγάλη Εβραϊκή Κοινότητα, από τις σημαντικότερες ίσως σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά την χρονική περίοδο 1492 – 1943.

Μάλιστα, μπορεί να μην υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την εγκατάσταση των πρώτων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο εικάζεται ότι έφθασαν γύρω στο 140 π.Χ., προερχόμενοι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η πορεία της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης «σημαδεύτηκε» ανεξίτηλα, όσο και τραγικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Θεσσαλονίκη στις 9 Απριλίου 1941, για να ακολουθήσουν η απαγόρευση της εισόδου των Εβραίων σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια κ.ο.κ., ενώ στις 11 Ιουλίου 1942 οι άνδρες Εβραίοι ηλικίας 18 – 45 ετών διατάζονται να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας, απ’ όπου στη συνέχεια οδηγούνται σε καταναγκαστικά έργα.

Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Aουσβιτς και στο Μπιρκενάου, μεταφέροντας σταδιακά το σύνολο του Εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης στον τόπο της εξόντωσης τους.

Σημειώνεται πως από τους 46.091 Θεσσαλονικείς Εβραίους που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επέστρεψαν μόλις 1.950…

Πριν βιαστείτε να χαρακτηρίσετε ως ιστορικό ανάγνωσμα το συγκεκριμένο σημείωμα της στήλης, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί τον βασικότερο προορισμό επισκεπτών από το Ισραήλ στη χώρα μας. Αρκεί να αναφερθεί πως οι Ισραηλινοί υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν έως και στο 11% του συνόλου των επισκεπτών που υποδέχεται σε ετήσια βάση η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας!

Μεγέθη που… ζαλίζουν αν μη τι άλλο. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στην Ελλάδα κυμαίνεται με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα επίπεδα των 650 ευρώ, πλέον των εξόδων διαμονής και αεροπορικής μετακίνησής τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), την περίοδο 2019-2022 ο εισερχόμενος από το Ισραήλ τουρισμός στην χώρα μας σημείωσε αύξηση σε όλα τα βασικά μεγέθη του. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις Ισραηλινών αυξήθηκαν κατά 43,5% από 341.000 ταξιδιώτες τo 2019 σε 490.000 το 2022. Ακόμη περισσότερο αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις και συγκεκριμένα κατά 58,4%, από 1,7 εκατ. το 2019 σε 2,7 εκατ. το 2022. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από το Ισραήλ το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 51,1%, από 206 εκατ. ευρώ το 2019 σε 311 εκατ. ευρώ το 2022.

Έπειτα από την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων και ΟΥΔΕΙΣ αρμόδιος στην Θεσσαλονίκη, από την Περιφέρεια και τον Δήμο μέχρι την οικεία Ένωση Ξενοδόχων και την πληθώρα από εμπλεκόμενους περί του τουριστικού προϊόντος φορείς σκέφτηκε, πρότεινε, υποστήριξε και πόσο μάλλον υλοποίησε μια απλή, όσο και συμβολική πράξη, με βαθύ νόημα που θα «έγραφε» στην καρδιά και το μυαλό των Ισραηλινών απανταχού της γης: Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ και της ταυτόχρονης προβολής ενός μηνύματος συμπαράστασης στα τείχη της Άνω Πόλης! Τόσο απλοϊκό, διόλου κοστοβόρο, αλλά ούτε και χρονοβόρο. Βέβαια, η συγκεκριμένη διττή ενέργεια δεν… σκοντάφτει σε κάποια πολύπλοκη τεχνολογική διαδικασία, αλλά αντιθέτως… σκαλώνει στα μυαλά και την έλλειψη κουράγιου και αποφασιστικότητας από μέρους των τοπικών Αρχών. Εξάλλου, δεν αδικήθηκε κοτζάμ ΠΑΟΚ να ξεσηκωθεί το πόπολο, καθώς εθίγησαν αυτομάτως τα ιερά και όσια της πόλης, προκρίνοντας τη συνήθη δικαιολογία-ανάθεμα περί μεθοδεύσεων του Αθηναϊκού κράτους…

«Που να μπλέκουμε τώρα; Άσε που μας έλκει και η Παλαιστινιακή μαντήλα που δύναται να αποτελέσει must–have item στην χειμερινή γκαρνταρόμπα μας. Σκέψου να μας βάλουν στην… μαύρη λίστα οι προμηθευτές της και να μας αποκλείσουν ως αποδέκτες της αποστολής τους. Πως θα βγούμε το Σαββατόβραδο;», αναρωτιούνται φωναχτά, δίχως να θέλουν να κακοκαρδίσουν τον προερχόμενο από την Χαμάς «επενδυτή», ο οποίος επέλεξε την γενέτειρά του ώστε να επενδύσει ένα αξιοσέβαστο ποσό προκειμένου να δημιουργήσει και εν συνεχεία να γιγαντώσει το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (Center for Digital Innovation – CDI), που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό ψηφιακό κόμβο της κορυφαίας φαρμακευτικής εταιρείας με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών λύσεων και απασχολεί περισσότερους από 500 elite επιστήμονες, με διαρκή τάση ενίσχυσης του πλήθους του ανθρώπινου δυναμικού του.

Πως είπατε; Την εν λόγω επένδυση την πραγματοποίησε ο Άλμπερτ Μπουρλά, Εβραίος της Θεσσαλονίκης και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer; Μπα, δεν σας πιστεύω. Επιλέγω να υιοθετήσω την φιλο-Παλαιστινιακή προπαγάνδα ολοένα και μεγαλύτερου μέρους των πάλαι ποτέ αξιόπιστων ΜΜΕ της Δύσης, τα οποία ρέπουν προς την αναξιοπιστία και την ασυνέπεια, βαδίζοντας σε έναν έντονα ολισθηρό δρόμο με απρόβλεπτες συνέπειες προς όλους και το μέλλον μας.

Στο μεσοδιάστημα, μη μου τους κύκλους τάρρατε στους κορυφαίους της Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, τι να δικαιολογεί το 11% των διανυκτερεύσεων σε συνάρτηση με μια ακμάζουσα κοινότητα της πόλης; Ενδεχομένως ο τουριστικός βραχίονας της Χαμάς να είναι περισσότερο αποδοτικός για την οικονομία της πόλης…

Το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Keywords
Αναζητήσεις
joker-karntasia-min-mou-tous-kyklous-tarrate.htm
Τυχαία Θέματα