H FSB άνοιξε φάκελο κατά του Πριγκόζιν για κάλεσμα σε ανταρσία – Τι ισχύει

15:04 24/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η Αντιτρομοκρατική Επιτροπή άνοιξε φάκελο διερευνόντας το κατά πόσο οι δηλώσεις Πριγκόζιν συνιστούν προτροπή σε ανταρσία, ενώ εξέδωσε και ανακοίνωση που αναφέρει πως «όλοι οι ισχυρισμοί του Πριγκόζιν είναι εντελώς αστήρικτοι» συνεχίζοντας πως «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) διερευνά το αδίκημα του καλέσματος σε ένοπλη επανάσταση»
Τέλος καλούν τον Πριγκόζιν να «τερματίσει κάθε παράνομη δραστηριότητα».

Ο Υπουργός Άμυνας Σοϊγκού ανέφερε πως ο Πριγκόζιν διαδίδει ψέματα σχετικά με ένα βίντεο που υποστηρίζει πως

ο Ρωσικός Στρατός επιτέθηκε σε βάση της Βάγκνερ.
Ο ίδιος ο Πριγκόζιν ανέφερε στο βίντεο πως «Ένας μεγάλος αριθμός μαχητών μας πέθανε. Θα αποφασίσουμε πως θα απαντήσουμε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη. Η επόμενη κίνηση είναι δική μας». Όπου η επόμενη κίνηση ήταν η κατάληψη της πόλης Βορονέζ και η κατάληψη στρατιωτικών θέσεων -όπως το αεροδρόμιο- στην πόλη Ροστόφ. Ύστερα ορκίστηκε να βαδίσει προς την Μόσχα και να αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν προειδοποιώντας τον στρατό να μην μπει στην μέση.

Συνιστά η στάση της Wagner Group προδοσία;

H Wagner Group αποτέλεσε τον στρατιωτικό βραχίονα των Ρωσικών συμφερόντων, στην Συρία, την Αφρική και αποτέλεσε την κεφαλή της κατάληψης του Ντονμπάς, σε αυτό που η Ρωσία αποκαλούσε επιχείρηση αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε να θέσει την οργάνωση των μισθοφόρων του κάτω από την ηγεσία του Υπουργού Άμυνας Σοϊγκού. Το ρωσικό Υπουργείο κάλεσε όλους τους μισθοφόρους και τους εθελοντές υπέρ της Ρωσίας που δεν έχουν καταταγεί επίσημα (Οι Τσετσένοι έχουν αυτοδιοίκητο υπό τον Καντίροφ που είναι και ο στρατιωτικός ηγέτης). Η υπογραφή συμβολαίου -δήθεν για την εξασφάλιση σε περίπτωση τραυματισμού ή για την αποζημίωση της οικογένειας σε περίπτωση θανάτου- είχε ως σκοπό να σταματήσει η τύποις αντιπολίτευση του Πριγκόζιν κατά του Πούτιν.

Δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένο ποιος βομβάρδισε το στρατόπεδο της Wagner. Αναμένουμε δορυφορικές φωτογραφίες και αποδείξεις από τρίτες μυστικές υπηρεσίες, που καλώς ή κακώς αν βρουν στοιχεία τα δημοσιεύουν, όπως έγινε με τα στοιχεία κατά της Ουκρανίας για την ανατίναξη του NordStream.

Όμως τα προβλήματα άρχισαν όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε το Υπουργείο Άμυνας πως αφήνει τους μισθοφόρους της Wagner χωρίς πολεμοφόδια και παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Βέβαια η συνεχής βοήθεια από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και εν γένει το ΝΑΤΟ ήταν αυτά που κρατούσαν την Ουκρανία στην ζωή, προκαλώντας προβλήματα στην Ρωσία και τους μισθοφόρους του Πριγκόζιν.

Το ερώτημα όμως που τίθεται εδώ, συνιστά η μη υπακοή του Πριγκόζιν «προδοσία» ή «ανταρσία»; Όταν ένας μισθοφορικός στρατός μπαίνει σε μια μάχη όπως αυτή, υπάρχει συμβόλαιο; Τηρήθηκαν οι όροι του; Οποιασδήποτε εθνικότητας και να είναι οι μισθοφόροι του Πριγκόζιν, από την στιγμή που δεν έχουν υπογράψει ατομικά συμβόλαια εντασσόμενοι στον ρωσικό στρατό, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για κάτι από όλα αυτά (δηλαδή μια χαρά μπορούν να κατηγορηθούν απλά δεν θα είναι νόμιμο!).
 
Εσείς που μας παρακολουθείτε για την οπτική μας στα οικονομικά, θα καταλάβετε πως αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα «σπάσιμο συμβολαίου». Είτε ο Πριγκόζιν, είτε ο Πούτιν, είτε και οι δύο, δεν τήρησαν τους όρους του προφορικού τους ή γραπτού συμβολαίου και ως αποτέλεσμα έχουμε όλα αυτά. 

Το μόνο που μπορούν να κατηγορηθούν οι ιδιώτες μισθοφόροι του Πριγκόζιν την δεδομένη στιγμή είναι για τρομοκρατία ή απόπειρα πραξικοπήματος. 

Οι πληροφορίες για τις νομικές κινήσεις από την πλευρά της Ρωσίας προέρχονται από το RT.

Keywords
Αναζητήσεις
h-fsb-anoixe-fakelo-kata-tou-prigkozin-gia-kalesma-se-antarsia--ti-ischyei.htm
Τυχαία Θέματα