Folli Follie: «Πράσινο φως» για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της

18:43 28/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έδωσε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, δημιουργώντας έτσι νέες ευκαιρίες για την επίτευξη της συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους της εταιρείας που αντιμετώπιζε δυσκολίες.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της δίκης για το σκάνδαλο της εταιρείας, μπροστά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, τα περιουσιακά

στοιχεία που απελευθερώνονται περιλαμβάνουν τα κεντρικά γραφεία στον Άγιο Στέφανο, οικόπεδα, καταστήματα, διάφορα άλλα γραφεία. Όλα αυτά συνιστούν ένα σύνολο περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ σε αξία, αλλά και δεσμευμένους λογαριασμούς, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ σε Εθνική τράπεζα και στη Safra.

Τι οδήγησε τους Εφέτες σε αυτήν την απόφαση

Η απόφαση του συμβουλίου Εφετών εκδόθηκε κατά πλειοψηφία δύο προς ένα, υπέρ της αποδέσμευσης. Η πλειοψηφία των δικαστών έκρινε ότι από την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και την αναμενόμενη εξυγίανση της εταιρείας, το δημόσιο ευελπιστεί και αναμένει μεγαλύτερα οφέλη, εν σχέσει με την περίπτωση που όλα έμεναν σε «πάγωμα». Το τελευταίο, θα μπορούσε μάλιστα να στρέψει τη διαδικασία της εξυγίανσης σε μια άλλη διαδικασία που δε θα προσέφερε καμία παραγωγική εργασία, θέτοντας ακόμη και σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της εξυγίανσης καθ’ αυτής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εντολή για τον περιορισμό των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie, είχε εκδοθεί το 2018 και ακολούθησε την αποκάλυψη του λογιστικού σκανδάλου από την τότε διοίκηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η συμφωνία εξυγίανσης είχε λάβει έγκριση από το πτωχευτικό δικαστήριο, , δεν μπορούσε αυτή να υλοποιηθεί χωρίς τη μεταβίβαση των ακινήτων στους ομολογιούχους.

Η δίκη

Η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με απούσα τη διοίκηση της εταιρείας αφού σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ το δικαστήριο δεν δέχθηκε την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας που δήλωσε η FFG.

Οι δικαστές με τη σειρά τους αποφάσισαν να αρνηθούν την παράσταση της προσωρινής διοίκησης στην πλευρά της Υποστήριξης της Κατηγορίας, συντασσόμενοι επί της ουσίας με την απόφαση που είχε λάβει και το προηγούμενο δικαστήριο ενώπιον του οποίου είχε ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης που τελικά κατέληξε σε αναβολή.

Η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie προσέφυγε στο δικαστήριο αναλαμβάνοντας τον ρόλο του πληγέντος όσον αφορά τα οικονομικά και ηθικά θέματα, εξαιτίας παράνομων ενεργειών. Οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ανήκουν στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, αντιτάχθηκαν σε αυτήν την αίτηση υποστηρίζοντας ότι υπήρχε νομική δέσμευση από προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με αυτό το θέμα. Ταυτόχρονα, αμφισβήτησαν την επικύρωση της προσωρινής διοίκησης να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με την ποινική δίκη.

Μετά την αφαίρεση της προσωρινή διοίκησης από την εταιρεία, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζηγός του και ο γιος τους μαζί με τους επτά συναπολογιζόμενούς τους, θα αντιμετωπίσουν πολλούς ενάγοντες στο δικαστήριο. Ανάμεσα σε αυτούς, ο ΕΦΚΑ, δύο τράπεζες, ο ΕΟΠΠΥ και επενδυτές των οποίων οι αιτήσεις για παραστάσεις έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.

Διαδικασίες δίκης

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δηλαδή ο ιδρυτής της εταιρείας, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους που υπήρξε ισχυρό στέλεχος της  Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, αλλά και ακόμα έξι κατηγορούμενοι.

Επιπλέον, ζητήθηκε να γίνει εισαγωγή στην υπόθεση, ένας ακόμη κατηγορούμενος κάτοικος Χονκ Κονγκ. Στην τελευταία περίπτωση, έγινε΄ομόφωνη απόρριψη του σχετικού αιτήματος, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας, που αφορούσε την έλλειψη βεβαιότητας περί της ταυτοπροσωπίας του με σχετικό έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος υπεράσπισής του.

Η υπόθεση εμφανίστηκε υπό επεξεργασία, μετά τη σχετική έκθεση του fund QCM τον Μάιο του 2018, ενώ το καλοκαίρι του 2021 εξεδόθη το παραπεμπτικό βούλευμα και στο μεσοδιάστημα οι βασικοί κατηγορούμενοι που είχαν προφυλακιστεί αφέθηκαν ελεύθεροι έληξε το 18μηνο.

Βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος από τη δράση των εμπλεκομένων στην υπόθεση των παραποιημένων ισολογισμών της εταιρείας φέρεται να έχει προκληθεί ζημιά άνω των 413 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά περίπτωση κατηγορίες που αφορούν τους κατηγορούμενουςεγκληματική οργάνωσηπλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώαπάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώχειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθησηνομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση κ.α.
Keywords
Αναζητήσεις
folli-follie-prasino-fos-gia-tin-apodesmefsi-periousiakon-stoicheion-tis.htm
Τυχαία Θέματα