«East Macedonia Thrace Forum ΙΙ»: Η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας

11:03 15/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο πλαίσιο του «East Macedonia Thrace Forum ΙΙ», που διοργανώνεται από τη City Hub Events στην Αλεξανδρουπολη, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Πέντε γυναίκες που επιχειρούν σε διαφορετικούς τομείς, η Ελένη Ναλμπάντη,

επιχειρηματίας, ιδρύτρια των Kazanabla Jewels & Nalbanti Jewels, η Κυριακή Χατζησάββα, ιδιοκτήτρια των Αμπελώνων Χατζησάββα (περιοχή Αλίκης Αμφιθέας Αλεξανδρούπολη), η Κυριακή Λεγγέτση, Πρότυπο παιδικό κέντρο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής τμήματος υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Έβρου, η Δήμητρα Δετσαρίδου, επιχειρηματίας, τομέας ζωοτροφών (Άνθεια Αλεξανδρούπολης) και η Χρύσα Αργυρακάκη, επιχειρηματίας στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού (Σάλι boutique hotel Αλεξανδρούπολη) μοιράστηκαν τους στόχους και περιέγραψαν τις συνθήκες του «επιχειρείν» στην Περιφέρεια.

Η Ελένη Ναλμπάντη διατηρεί δύο καταστήματα σχεδιασμού, κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων σε Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα και θα μπορούσε λόγω του συγκεκριμένου προϊόντος να δραστηριοποιηθεί σε οποιαδήποτε πόλη του κόσμου. «Ο λόγος που ζω και επιχειρώ εδώ, είναι γιατί εδώ βρίσκονται οι άνθρωποί μου, είναι οι ρίζες μου, η καταγωγή μου, είναι ο τρόπος που έμαθα να ζω, είναι ο τομέας που μου αρέσει να επιχειρώ, να ονειρεύομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι για να προσελκύσεις έναν καινούριο πελάτη χρειάζεσαι υπερδιπλάσια χρήματα σε σχέση με αυτά που χρειάζεσαι για να κρατήσεις έναν παλιό και διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει να επενδύσει στο να δώσει κίνητρα στους εδώ ανθρώπους που θέλουν να επιχειρήσουν, να τους μάθει, να τους εκπαιδεύσει για να συνεχίσουν να προσφέρουν από τον τόπο τους.

Η Κυριακή Χατζησάββα, ιδιοκτήτρια των ομώνυμων αμπελώνων και οινοποιείου, μίλησε για τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει μία γυναίκα που επιλέγει να δουλεύει και να παράγει τα προϊόντα της στην ύπαιθρο και να τα προωθεί από την Περιφέρεια. «Στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης πάντα είχαμε το παράπονο ότι νιώθαμε λίγο παραμελημένοι απ' το κράτος των Αθηνών. Ξαφνικά πριν λίγα χρόνια η Αλεξανδρούπολη έγινε το κέντρο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου. Η Αλεξανδρούπολη χτίστηκε με αφορμή τον σιδηρόδρομο ο οποίος είναι απών τα τελευταία χρόνια, ανύπαρκτος, κάτι που θα μείωνε εξαιρετικά το μεταφορικό κόστος» δήλωσε.

Αναφορικά με την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων από το εξωτερικό, η Κ. Χατζησάββα σχολίασε: «Σίγουρα είναι απαραίτητες, τις θέλουμε, όμως ας μην ξεχνάμε ότι η καρδιά της οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, και ειδικά σ' έναν ακριτικό τόπο όπως είναι ο δικός μας», είπε η νεαρή επιχειρηματίας ο αμπελώνας της οποίας, όπως ανέφερε, κάηκε ολοσχερώς στη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Στις δράσεις στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρθηκε η Κυριακή Λεγγέτση. Μίλησε για τη δημιουργία Μητρώου των Γυναικείων Επιχειρήσεων μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης των γυναικών επιχειρηματιών για οποιαδήποτε προγράμματα μπορεί να πάρει το Επιμελητήριο, αλλά ταυτόχρονα και για τα προγράμματα που τρέχουν και θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), μέσω του οποίου προσπαθούν να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερες γυναίκες για τα τρέχοντα προγράμματα.

Η Δήμητρα Δετσαρίδου υπογράμμισε το μεταφορικό κόστος των εμπορευμάτων και τη μη λειτουργία του σιδηρόδρομου. «Έχουμε υπομονή και επιμονή, αλλά χρειαζόμαστε στήριξη και για να μην αδειάσει ο Έβρος τελείως - οι περισσότεροι έχουν έρθει στην Αλεξανδρούπολη - αυτό θα συνεχιστεί αν δεν κάνουμε εμείς τίποτα για τον εαυτό μας. Πρέπει να κάνουμε κάτι να μείνουν οι επιχειρηματίες εδώ, να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες επιχειρήσεις, να τις κάνουμε μεγαλύτερες, να πάρουμε περισσότερους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη συμβολή της επιχείρησής της στην τοπική οικονομία και κοινωνία, μίλησε η Χρύσα Αργυρακάκη, ιδιοκτήτρια του Σάλι boutique hotel στην Αλεξανδρούπολη. «Γίνονται πάρα πολλές δράσεις, πραγματοποιούνται όλα τα ήθη και τα έθιμα της Θράκης, υπάρχει μία μόνιμη γκαλερί και φιλοξενούνται όλοι οι καλλιτέχνες, υπάρχει μία μόνιμη στέγη για τους τοπικούς παραγωγούς, χρησιμοποιούμε μόνο τοπικά προϊόντα, όλο το μενού έχει μόνο τοπικά προϊόντα. Μέσα σ' αυτή την επιχείρηση γεννήθηκε μία ομάδα, το ''Θράκης γεννήματα'', η οποία κάνει πολιτιστικές δράσεις, έχουμε κάνει ήδη 12 μέσα σ' ένα χρόνο, φιλοξενούμε πάρα πολλά σχολεία εθελοντικά σε διάφορες δράσεις που γίνονται.

Είναι ένας διάλογος μεταξύ των προϊόντων και των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και μία άτυπη δέσμευση για να κρατήσουμε αυτό το ηθικό στοιχείο. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να προβληματίσουμε συλλογικά, όλους γενικά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, και να μπορέσουμε να δώσουν οι επιχειρήσεις προτεραιότητα στις ηθικές αξίες πριν το κέρδος, και στους καταναλωτές να δώσουμε προτεραιότητα στις ηθικές τους αξίες πριν από την ανάγκη τους για καταναλωτισμό. Επίσης να καταφέρουμε το ‘παράγω και καταναλώνω γιατί μπορώ’ να το κάνουμε ''παράγω και καταναλώνω γιατί νοιάζομαι''».

Keywords
Τυχαία Θέματα