Coffee Island: Η «στροφή» στην κυκλική οικονομία και η επένδυση στην Coffe-Eco

07:01 8/6/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αποφασισμένη να δεσμευτεί ουσιαστικά σε έννοιες όπως η βιώσιμη ανάπτυξη και η κυκλική οικονομία παρουσιάζεται η Coffee Island.

Για τον σκοπό αυτό, όπως αποκαλύφθηκε σε εκδήλωση με θέμα τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποφάσισε να επενδύσει ποσοστό από 3% έως 5% του μη συστημικού της τζίρου στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ μεγάλη σημασία δίνεται και στη συνεργασία της με την εταιρεία Coffe-Eco.

Σύμφωνα με τον CEO

της Coffee Island, Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, το πρώτο τετράμηνο του 2023 «έτρεξε» με ικανοποιητικά αποτελέσματα, ενώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μη συστημικός τζίρος της επιχείρησης θα φτάσει τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ το οργανωμένο λιανεμπόριο αναμένεται να φτάσει στο 7% του τζίρου της εταιρείας με ανοδικές προοπτικές.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στάθηκε στα λόγια που του είχε πει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Βαγγέλης Λιόλιος, το 2009. «Μου είχε τονίσει ότι στόχος μας είναι να γίνουν τα καταστήματά μας πυλώνες των τοπικών κοινωνιών. Για εμάς η βιώσιμη ανάπτυξη συνδέεται με την ολιστική αντιμετώπιση του τρόπου που επιχειρούμε», εξήγησε.

«Κάθε ένα από τα 440 καταστήματα που έχουμε νιώθουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Στη Βραζιλία είδαμε πόσο σημαντικό είναι το προϊόν του καφέ για την επιβίωση ολόκληρων κοινωνιών. Οι δυσκολίες για τους καλλιεργητές είναι τεράστιες. Με το ταξίδι μας εκεί γεφυρωσαμε ένα τεράστιο κενό ανάμεσα σε όσα πιστεύαμε εμείς ότι ο καφές πρεσβεύει και όσα ισχύουν πραγματικά. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στις χώρες που παράγουν και στις χώρες που καταναλώνουν καφέ», σημείωσε.

Συνεχίζοντας στάθηκε στις πρώτες προσπάθειες που είχαν γίνει από την Coffee Island και το κρίσιμο σημείο που άλλαξε η αντιμετώπιση των πραγμάτων. «Εμείς, ως εταιρεία, προσπαθούσαμε να κάνουμε πράγματα που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά το επιχειρούσαμε χωρίς πλάνο. Έτσι, τα πρώτα χρόνια των προσπαθειών μας δε μπορούσαμε να αξιολογήσουμε αν αυτό που κάνουμε είναι σωστό κι αν έχει αποτέλεσμα.

Το 2019 είπαμε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Βάλαμε μια κάτω τελεία, όχι άνω. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί για εμάς βασική στρατηγική. Την αντιμετωπίζουμε πολύ πιο ολιστικά και ουσιαστικά.

Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι άνθρωποι, ο πλανήτης και το ίδιο το προϊόν. Ήρθαμε σε επαφή με βέλτιστες πρακτικές, επηρεαστήκαμε από την αλλαγή που έχει παρουσιαστεί στις καταναλωτικές τάσεις και σχετίζονται με τη φιλοσοφία τρόπου ζωής και την τεχνολογία. Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά στην αντίληψη των ανθρώπων», ήταν η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου.

Το 35% της παγκόσμιας παραγωγής καφές το διαχειρίζονται 10 εταιρείες

Αναφορικά με το πόσο οι δράσεις της εταιρείας του μπορούν να αλλάξουν μια συνολική εικόνα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος απάντησε ρεαλιστικά. «Δέκα εταιρείες διαχειρίζονται το 35 τοις 100 παραγωγής του καφέ. Όλες οι άλλες εταιρείες, χιλιάδες εταιρείες, περιορίζονται στο υπόλοιπο ποσοστό. Είναι ευνόητο πόσο μικρό είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα.

Κάτσαμε δεκαπέντε άτομα στο γραφείο να συζητήσουμε τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη και πώς μπορούμε να συμβάλλουμε σε αυτήν, και όλοι είχαμε μια διαφορετική αντίληψη. Άρα ουσιαστικά έπρεπε να μπορέσουμε να χαρτογραφήσουμε και να αποκρυπτογραφήσουμε το πλάνο που πρέπει να γίνει.

Προτιμούμε να κάνουμε λίγα και σωστά. Έχουμε συνεχώς τα μάτια μας ανοιχτά στο τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο (Κομισιόν και ΟΗΕ) γιατί και η δική τους ατζέντα σχετικά με το τι είναι βιώσιμη ανάπτυξη είναι δυναμική και αλλάζει».

Τα οικονομικά στοιχεία

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και μερικά ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα στοιχεία.

Ο εκτιμώμενος συστημικός κύκλος εργασιών που αποτελείται από τον τζίρο της εταιρείας συν τα καταστήματα, για το 2022 ανήλθε σε 155 εκατ. ευρώ.Την τριετία 2021-2024 οι συστημικές επενδύσεις έφτασαν στα 11,1 εκατ. ευρώ.432 μικρές επιχειρήσεις (franchise) (+55 καταστήματα στο εξωτερικό)Τα 235 καταστήματα καταστήματα, δηλαδή ποσοστό 55% του συνόλου, έχουν ανοίξει στην ελληνική περιφέρεια, σε 102 πόλεις.Η εταιρεία προσφέρει στήριξη σε 4.000 οικογένειες με άμεσους και έμμεσους εργαζόμενους.817 ελληνικές προμηθεύτριες εταιρίες

Όπως έγινε γνωστό, το 2022 ήταν μια «νευρική» χρονιά που σημαδεύτηκε από ένα δύσκολο πρώτο οκτάμηνο. Στη συνέχεια όμως η στρατηγική της εταιρείας απέδωσε και τελικά το έτος ολοκληρώθηκε, σε επίπεδο και κατανάλωσης και τζίρου, στο επίπεδο του 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, προσπάθησε να κρατήσει σταθερές τις τιμές της και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων. Στις 17 Νοεμβρίου 2021 προχώρησε σε μια πρώτη αύξηση στις τιμές του καφέ, ενώ η επόμενη πραγματοποιήθηκε φέτος, λίγο μετά το Πάσχα. «Όλο το 2022 έτρεξε με ενιαίο τιμοκατάλογο. Αν εξαιρέσουμε τα τρόφιμα, απορροφήσαμε το 100% των ανατιμήσεων στον καφέ» αποκάλυψε ο CEO της Coffee Island και συνέχισε: «Σε γενικό επίπεδο, μαζί με τα τρόφιμα, απορροφήσαμε το 80% των ανατιμήσεων. Το 2022 είχαμε περίπου 3.427 ανατιμήσεις στα προϊόντα από τους προμηθευτές» .

Τέλος, η Coffee Island ανακοίνωσε πως έλαβε την πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα.

H συνεργασία με την Coffee – Eco

Η Coffee Island, παραμένοντας αφοσιωμένη στην υλοποίηση δράσεων που ενισχύουν το κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, ανακοίνωσε την επιχειρηματική επένδυση στην καινοτόμο εταιρία συλλογής και επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ espresso, Coffe–Eco.

Η σύμπραξη των δύο εταιριών θα οδηγήσει στη δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής μονάδας στη Ν. Ευρώπη που επεξεργάζεται και επαναχρησιμοποιεί υπολείμματα καφέ espresso, για την παρασκευή νέων προϊόντων.

Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η Coffe–Eco προβλέπεται ότι θα ολοκληρώσει την επεξεργασία πενήντα (50) τόνων υπολειμμάτων καφέ από τα καφεκοπτεία Coffee Island, τα οποία προορίζονται για την παραγωγή πρώτων υλών για καλλυντικά, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα και εδαφοβελτιωτικά υλικά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πενήντα (50) τόνοι υπολειμμάτων καφέ αντιστοιχούν σε εννέα (9) τόνους ισοδύναμου εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Κυκλική οικονομία στη πράξη

Η συνεργασία των δύο εταιριών θα εφαρμόσει το μοντέλο κυκλικής οικονομίας στη πράξη. Μέχρι σήμερα η οικονομική αξία του καρπού καφέ μεταφραζόταν σε ροφήματα, με συγκεκριμένη αλυσίδα παραγωγής αξίας. Μέσω της νέας επιχειρηματικής συνεργασίας επεκτείνεται η αλυσίδα παραγωγής αξίας του καφέ, δημιουργώντας νέα προϊόντα, τα οποία προσδίδουν αξία στον καταναλωτή και πολλαπλασιάζουν τα οικονομικά οφέλη του καρπού.

Οι δύο εταιρίες έχουν ήδη προγραμματίσει την έναρξη λειτουργίας νέας βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών, τη στελέχωση της υπάρχουσας ομάδας της Coffe–Eco με νέους επιστήμονες, την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων από την επεξεργασία υπολειμμάτων καφέ που αφορούν στις βιομηχανίες Ενέργειας (βιολογικό κάρβουνο), Επίπλου (εναλλακτικό υλικό), Γεωργίας (βιολογικό λίπασμα) και την επέκταση του δικτύου πωλήσεων των νέων προϊόντων που θα προκύψουν στην Ελλάδα και την Αμερική.

Πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT

Συγχρόνως, η Coffee Island, επιχειρώντας με υπευθυνότητα, ανακοινώνει πως έλαβε την πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT για την παραγωγή οργανικού καφέ στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις επεξεργασίας καφέ και αποθήκευσης που διατηρεί στην Πάτρα. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση υπηρετεί τη Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει η εταιρεία και της επιτρέπει να δώσει έμφαση στην επιλογή και αξιοποίηση ηθικών και βιώσιμων πρώτων υλών για τη δημιουργία των τελικών προϊόντων της. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνονται κωδικοί, όπως ο νέος Single Estate Arabica COLOMBIA ORGANIC ο οποίος επιλέγεται σε μικρές φάρμες της Κολομβίας, που συμμετέχουν στο μακροχρόνιο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας Direct Trade της Coffee Island.

O Αλέξης Πάντζιαρος Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της Coffe–Eco δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή είδηση είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και στο όραμα της Coffe–Eco από μία φρέσκια και καταξιωμένη ελληνική επιχείρηση. H σύμπραξη με την Coffee Island θα μας δώσει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα συγκροτημένο επιχειρηματικό σχέδιο που θα μας επιτρέψει -με ικανά κεφάλαια- να αναπτύξουμε την εμπορική μας δράση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε άλλες διεθνείς αγορές».

Ο Μάριος Βλαχογιάννης, Υπεύθυνος Παραγωγής και Συνιδρυτής της Coffe–Eco συμπλήρωσε: «Είναι ξεκάθαρο πως με την υιοθέτηση κυκλικών πρακτικών αυξάνεται η αξία των πρώτων υλών και δημιουργούνται νέα προϊόντα. Αυτό ακριβώς θα κάνει η νέα μονάδα βιομηχανικής επεξεργασίας υπολειμμάτων καφέ που ξεκινάμε».

O Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, CEO της Coffee Island δήλωσε σχετικά: «Η ιστορία, η επιτυχία και το αποτύπωμα της Coffee Island αποκτούν νόημα, μόνο όταν δημιουργούμε έργο που ωφελεί την κοινωνία και όταν χτίζουμε νέες δραστηριότητες που κρατούν τα ελληνικά καινοτόμα μυαλά στη χώρα μας. Είμαστε χαρούμενοι που επενδύουμε στην Coffe–Eco, γιατί μαζί θα κάνουμε την κυκλική οικονομία πράξη, ξεκινώντας από το ίδιο μας το προϊόν, από τα υπολείμματα καφέ των καφεκοπτείων Coffee Island. Μαζί δημιουργούμε την πρώτη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και χρησιμοποίησης υπολειμμάτων καφέ στη Ν. Ευρώπη, μια μονάδα που προορίζεται για την παρασκευή νέων προϊόντων πρώτης ύλης στους κλάδους των δερμοκαλλυντικών, της ενέργειας, των επίπλων και τη γεωργίας. Παράλληλα, η πιστοποίηση Bio Organic EUROCERT που λάβαμε μας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε βιώσιμες πρώτες ύλες, δείχνοντας έμπρακτα την αφοσίωσή μας στη στήριξη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, στις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές και στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας».

Keywords
coffee, island, οικονομια, coffee, island, εταιρεία, ceo, σημαίνει, οηε, franchise, πασχα, bio, πατρα, espresso, νέα, ελλαδα, συγκεκριμένο, single, δραση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αξια, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, κοινωνια, αποτελεσματα, τι σημαινει, υιοθετηση, ψηφος εμπιστοσυνης, χωρες, βραζιλια, εμπορικη, θεμα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, ceo, αυξηση, αμερικη, ατζεντα, αφοσίωση, βιωσιμη αναπτυξη, γινει, δυνατοτητα, δικη, δωσει, εγινε, ευρω, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εννοια, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, εταιρια, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζωης, ιδιο, η δικη, εικονα, καφες, κυκλος, λιολιος, λογια, ματια, μικρο, νοημα, οραμα, ουσιαστικα, ωφελει, ποιοτητα, πιστοποιηση, ροφηματα, συγκεκριμένο, συζητησουμε, συνεχεια, σχεδιο, τζιρος, τι ειναι, υλοποιηση, υψηλη, κωνσταντινος, αλυσιδα, bio, ειπαμε, ελληνικα, εμφαση, εννεα, χωρα, κωδικοι, μυαλα, σημαίνει, single, σωστο, ταξιδι, υλικα
Αναζητήσεις
coffee-island-i-strofi-stin-kykliki-oikonomia-kai-i-ependysi-stin-coffe-eco.htm
Τυχαία Θέματα