Bloomberg: Τι σηματοδοτεί η θετική αξιολόγηση της Moody’s για την Ελλάδα

12:51 16/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ενισχύθηκε κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s σε ένδειξη ότι η οικονομία της χώρας οδεύει σε καλύτερες μέρες αφήνοντας πίσω την κρίση χρέους της περασμένης δεκαετίας.

Τι σημαίνει αυτή η αξιολόγηση για την Ελλάδα

Η κίνηση φέρνει την αξιολόγηση της Ελλάδας στο Ba1 με σταθερή

προοπτική όπως αναφέρει το Bloomberg, μόλις ένα βήμα μακριά από τη ζώνη επενδυτικής βαθμίδας που έχασε η χώρα πριν από 13 χρόνια. Άλλες εταιρείες, όπως η Ιαπωνική Rating and Investment Information Inc., η Scope Ratings της Γερμανίας και η καναδική DBRS Morningstar, τοποθέτησαν πρόσφατα την Ελλάδα σε «ελίτ» κλίμακα.

«Η αναβάθμιση δύο βαθμίδων αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή ουσιαστική βελτίωση στις πιστωτικές μετρήσεις και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικούς πιθανούς κλυδωνισμούς», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση της Παρασκευής.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ελλάδας το δεύτερο τρίμηνο που δείχνουν ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Η στατιστική αρχή της χώρας αναθεώρησε επίσης προς το καλύτερο τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Αφού κέρδισε μια δεύτερη θητεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να μειώσει τον δείκτη χρέους κάτω από το 140% της παραγωγής έως το 2027 από τα υψηλά του 206% το 2020 και να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού 2%-2,5% για τα επόμενα χρόνια.

Κακοκαιρία Daniel

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ελλάδα είχε τις χειρότερες πλημμύρες της στην ιστορία που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel, αφήνοντας 15 ανθρώπους νεκρούς και χιλιάδες ζώα νεκρά, ενώ κατέστρεψε σπίτια, γέφυρες, υποδομές, επιχειρήσεις και εργοστάσια καθώς έπληξε περίπου 72.000 εκτάρια (278 τετραγωνικά μίλια). Ο Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της ΕΕ με την Ευρώπη να υπόσχεται να στηρίξει την ελληνική οικονομία με 2,25 δισ. ευρώ (2,4 δισ. δολάρια).

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η φυσική καταστροφή μπορεί να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, αλλά ο Μητσοτάκης έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και η διοίκησή του θα εκπληρώσει τους στόχους παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις επιχειρήσεις.

«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι ισχυρίζεται αυτή τη στιγμή η Moody’s», ανέφερε ο οίκος.

Τι αναμένει η Moody’s από την ελληνική κυβέρνηση

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός εκφωνεί την ετήσια κεντρική ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία αναμένεται να αποκαλύψει τις οικονομικές του προτεραιότητες.

Η απόφαση της Moody’s δείχνει ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων παρά τις δυσκολίες, δήλωσε την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο Moody’s αναμένει από την κυβέρνηση να διατηρήσει μια στάση πολιτικής που θα δημιουργήσει ένα ιστορικό συνεχιζόμενης εφαρμογής οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων τα επόμενα τέσσερα χρόνια», υπογραμμίζει η εταιρεία.

Keywords
Αναζητήσεις
bloomberg-ti-simatodotei-i-thetiki-axiologisi-tis-moodys-gia-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα