Athens International College: Εκεί όπου η καινοτομία συναντά την εκπαίδευση

14:15 27/9/2023 - Πηγή: Emea.gr
«Η εκπαίδευση αίρει τα εμπόδια ανάμεσα στον WANTepreneur και τον ENTRepreneur. Μειώνει την απόσταση από το όνειρο έως την υλοποίησή του». Ο Κωνσταντίνος Κεσεντές και ο Βασίλης Διονάς, οι άνθρωποι πίσω από την επιτυχία του Athens International College, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με αξιοσημείωτη ιστορία και βαθύ αποτύπωμα στον χώρο των επιχειρησιακών σπουδών, παραχώρησαν στο Startupper Mag μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη, αποκαλύπτοντας παράλληλα τη σημαντική επιχειρηματική συνεργασία την οποία ετοιμάζουν για το άμεσο μέλλον.

 

Startupper Mag: Πόσο σημαντική

είναι η κατάλληλη εκπαίδευση για να γίνει κάποιος επιτυχημένος Startupper; Ποιες είναι οι ελλείψεις που εμποδίζουν την επιτυχία;

Βασίλης Διονάς: Θα ξεκινήσω την απάντησή μου με ερωτήσεις: Γιατί το 95% των Startups αποτυγχάνουν; Γιατί το 10% δεν επιβιώνει ούτε 1 χρόνο; Το ότι έχω πτυχίο μηχανικού, βιολόγου, γιατρού και μια εξαιρετική καινοτόμο ιδέα με οδηγεί αυτομάτως στην επιχειρηματική επιτυχία;

Διεθνείς έρευνες συγκλίνουν σε 4 λόγους για τους οποίους αποτυγχάνουν οι περισσότερες Startups: η πρόωρη εξάντληση των κεφαλαίων, η επιλογή λανθασμένης αγοράς, η αδυναμία επιλογής και ενσωμάτωσης κατάλληλων συνεργατών και η λανθασμένη στρατηγική marketing.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, οι παραπάνω λόγοι αποτυχίας έχουν ως βασικό αίτιο την έλλειψη γνώσεων οικονομικής διαχείρισης, στρατηγικής, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και marketing. Δυστυχώς, στα περισσότερα προγράμματα πανεπιστημιακών σπουδών οι γνώσεις αυτές, οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει και να εξελίξει μια επιχείρηση, δεν έχουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί.

Κωνσταντίνος Κεσεντές: Θέλω να συμπληρώσω ότι όσα ανέφερε ο Βασίλης αποτελούν τον βασικό κορμό γνώσεων στον οποίο στηρίζεται η λειτουργία μιας σύγχρονης επιχείρησης, χωρίς όμως να εξαντλούν τα συστατικά που απαιτούνται για να γίνει κάποιος επιτυχημένος Startupper. Η καινοτόμος σκέψη και η ικανότητα της διαχείρισης του ρίσκου είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία και αποτελούν ένα συνδυασμό γνώσης και εμπειρίας που αποκτά κανείς στη διαδρομή του επιχειρηματικού ταξιδιού του.

Startupper Mag: Στο σημερινό ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα παρατηρούνται βασικές ελλείψεις όσον αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία; Πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν;

Κωνσταντίνος Κεσεντές: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε πως δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Ελλείψεις στην καλλιέργεια της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας παρατηρούνται στα εκπαιδευτικά συστήματα όλης της Ευρώπης. Αυτό άλλωστε, κατά κοινή ομολογία, έχει οδηγήσει στην υστέρηση της Ευρώπης, έναντι των ΗΠΑ και των χωρών της Άπω Ανατολής, στην ανάπτυξη καινοτομίας σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες, η βιοτεχνολογία, η ηλεκτροκίνηση και η τεχνητή νοημοσύνη.

Εξίσου σημαντική είναι η προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων όλων των βαθμίδων στις ραγδαίες εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας που οδηγεί στην παραγωγή ασύλληπτου όγκου γνώσεων.

Κωνσταντίνος Κεσεντές

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, η σύμπλευση εκπαιδευτικής και επιχειρηματικής κοινότητας, όπως επίσης και η ευελιξία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ταχύτατη ενσωμάτωση νέων γνωστικών αντικειμένων στα προγράμματα σπουδών αποτελούν δύο εξαιρετικά κρίσιμους παράγοντες.

Παράλληλα, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι διαδικασίες διά βίου μάθησης οι οποίες έρχονται να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη της αναβάθμισης των δεξιοτήτων (upskilling & reskilling) του πληθυσμού.

Βασίλης Διονάς: Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση είναι η πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσει τον Ιούλιο του 2022 σύσταση σχετικά με μια ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα micro-credentials για τη διά βίου μάθηση και την απασχολησιμότητα. Στόχος της σύστασης είναι η διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας διά βίου μάθησης για να εξασφαλιστεί ότι όλοι και όλες διαθέτουν τις γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες που χρειάζονται για να προοδεύσουν στην επαγγελματική και προσωπική τους ζωή.

Τα micro-credentials είναι η απάντηση στη ζήτηση για πιο ευέλικτες μορφές εκπαίδευσης και κατάρτισης με επίκεντρο τον εκπαιδευόμενο. Το όφελος από την εφαρμογή τους είναι προφανές εάν αναλογισθεί κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί πριν από μία δεκαετία έχουν ήδη ξεπεραστεί από τη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Startupper Mag: Ποια είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί με τη Startup επιχειρηματικότητα αλλά και τα οφέλη που δυνητικά θα του αποδώσουν στην επαγγελματική του πορεία;

Βασίλης Διονάς: Η εκπαίδευση αίρει τα εμπόδια ανάμεσα στον WANTepreneur και τον ENTRepreneur. Μειώνει την απόσταση από το όνειρο έως την υλοποίησή του. Πιστεύουμε ότι ο καθένας μπορεί να είναι επιχειρηματίας και ο οποιοσδήποτε μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας όταν σκέφτεται τη δημιουργικότητα, το ρίσκο και το πάθος με έναν νέο τρόπο. Αυτό προσφέρει η εκπαίδευση: τον τρόπο να σκέφτεσαι διαφορετικά. Ένας εκπαιδευτικός οργανισμός διδάσκει τους φοιτητές πώς να ξεχνούν αυτά που ξέρουν και να μάθουν να μαθαίνουν νέα πράγματα. Δείχνει στους φοιτητές διαδρομές επαγγελματικής απασχόλησης και τους «φορτώνει» με εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο. Η εκπαίδευση δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά σίγουρα δείχνει τον τρόπο για να δημιουργήσεις μια βιώσιμη επιχείρηση.

Κωνσταντίνος Κεσεντές: Το να είσαι επιχειρηματίας απαιτεί δημιουργική σκέψη, ανθεκτικότητα και ικανότητα προσαρμογής στις αλλαγές της αγοράς.

Φαίνεται ότι η επιχειρηματικότητα ανθίζει ξανά στις μέρες μας, κάτι που είναι υπέροχο, γιατί η καινοτομία και η πρόοδος γεννιούνται στις καρδιές και στο μυαλό των επιχειρηματιών.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία λένε πως οι πιθανότητες να φτάσει ένας Startupper στο πέμπτο έτος ως ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης είναι πολύ μικρές. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν παρά πετυχαίνουν. Αυτό που θα μπορούσε να διαχωρίσει κάποιον από αυτά τα στατιστικά δεν είναι μόνο η επιθυμία να ξεκινήσει και να αναπτύξει μια επιτυχημένη επιχείρηση, επειδή κάθε επιχειρηματίας το έχει αυτό, αλλά η σωστή και συνεχής εκπαίδευση.

Σε πρακτικό επίπεδο ο νέος επιχειρηματίας οφείλει να έχει ολοκληρωμένη γνώση των λειτουργιών μιας επιχείρησης. Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Startups είναι καλό να συμπεριλαμβάνει:

Την κατανόηση του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότηταςΣτρατηγικήΜεθόδους ανάδειξης της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας ιδεώνΠρακτικές γνώσεις για την έναρξη και τη λειτουργία όπως νομικά, οικονομικά, φοροτεχνικάΓνώσεις δημιουργίας κεφαλαιακής δομήςΤεχνικές πωλήσεων, προώθησης, διαφήμισης, marketing, business development, franchisingΨηφιακές δεξιότητες, Operations, Logistics, HRΕκπόνηση Business Plan

Αλλά το ταξίδι δεν σταματά εκεί. Στη συνέχεια αρχίζει η διά βίου μάθηση.

Startupper Mag: Γιατί ασχοληθήκατε με την εκπαίδευση; Πώς ξεκινήσατε και ποια είναι η πορεία σας μέχρι σήμερα; 

Κωνσταντίνος Κεσεντές: Οι επαγγελματικές μας διαδρομές με τον Βασίλη διασταυρώθηκαν στον κλάδο της τεχνολογίας μέσα από μια επιτυχημένη παρουσία σε κορυφαίες εταιρείες του κλάδου (Knowledge, Computer Logic, LogicDIS, ALTEC, Computer Associates). Στη συνέχεια, πάντα ως ένα εξαιρετικά επιτυχημένο δίδυμο, μεταπηδήσαμε στο χώρο της πιστοποίησης προσώπων (ECDL/PEOPLECERT), όπου μέσα από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία τολμώ να πω ότι διαμορφώσαμε το τοπίο της πιστοποίησης και της εκπαίδευσης σε ψηφιακές δεξιότητες στην ελληνική αγορά. Με επιρροές από αυτούς τους δύο χώρους, όταν παρουσιάστηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε επιχειρηματικά με την εκπαίδευση δεν χρειαστήκαμε παρά μόνο λίγα λεπτά για να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να επενδύσουμε στο Διεθνές Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο άλλωστε είχε κάνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές ο Βασίλης.

Το Διεθνές Κολλέγιο Αθηνών έχει παρελθόν 25 ετών. Ωστόσο, η ιστορία του ξεκινάει πολύ νωρίτερα, το 1977, όταν δημιουργήθηκε το ICBS στη Θεσσαλονίκη, του οποίου αποτελούσε θυγατρική έως το 2020. Σε αυτή την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία, το Κολλέγιο προσέφερε επιχειρησιακές σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (Kingston, Winchester).


Βασίλης Διονάς

Βασίλης Διονάς: Σήμερα, το Διεθνές Κολλέγιο Αθηνών προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα επιχειρησιακών σπουδών σε συνεργασία με το University of Winchester, τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το υπουργείο Παιδείας. Αυτό σημαίνει πως οδηγούν σε πτυχία ισότιμα των ελληνικών πανεπιστημίων όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Το χαρτοφυλάκιό μας περιλαμβάνει state-of-the-art προγράμματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Ενδεικτικά, το ΜΒΑ in Digital Transformation όπως επίσης και το MSc in Sustainability and ESG Management είναι δύο μεταπτυχιακού επιπέδου προγράμματα τα οποία είμαστε οι πρώτοι που τα προσφέραμε στην ελληνική αγορά.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε νέες συνεργασίες με εκπαιδευτικούς οργανισμούς του εξωτερικού και αναπτύσσουμε διαρκώς την γκάμα των σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης και των micro-credentials. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα Tech Hub, μέσα από το οποίο προσφέρουμε διεθνώς αναγνωρισμένα προγράμματα τεχνολογικής κατάρτισης σε συνεργασία με τη Fast Lane, τον κορυφαίο πάροχο τεχνολογικής εκπαίδευσης στον κόσμο.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στο Professional Diploma in Innovative Entrepreneurship for StartUppers, με σύμβουλο το Startupper.gr, μέσα από το οποίο προσφέρονται όλες οι γνώσεις που χρειάζεται κάποιος για να υποστηρίξει τον κύκλο ζωής μιας επιτυχημένης Startup ξεκινώντας από την ιδέα και ακολουθώντας όλα τα βήματα για την κατάρτιση ενός ρεαλιστικού business plan, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και στη συνέχεια την αποτελεσματική διαχείρισή της.

Startupper Mag: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας παγκόσμιος προβληματισμός για την ανάγκη μετασχηματισμού του χώρου της εκπαίδευσης. Εσείς τι σχεδιάζετε για το μέλλον;

Βασίλης Διονάς: Είναι αλήθεια ότι οι αλλαγές στο παγκόσμιο παραγωγικό μοντέλο και οι ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία έχουν πυροδοτήσει τη συζήτηση για την ανάγκη μετασχηματισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Φυσικά το μέλλον της εκπαίδευσης εξαρτάται από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες κάθε χώρας. Ωστόσο, η τάση προς την εξατομικευμένη και δυναμικά προσαρμοζόμενη μάθηση αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά για το μέλλον της εκπαίδευσης παγκοσμίως. Πολύ πιθανόν στο κοντινό μας μέλλον η εκπαίδευση να έχει στη διάθεσή της μεθόδους και εργαλεία που θα κατανοούν τις ατομικές ανάγκες κάθε εκπαιδευόμενου σε μια τάξη και θα προσαρμόζουν δυναμικά το περιεχόμενο και τον τρόπο μετάδοσής του. Αναδυόμενες τάσεις στην εκπαιδευτική τεχνολογία όπως τα περιβάλλοντα μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR), η εικονική πραγματικότητα (VR), και η παιχνιδοποίηση φαίνεται ότι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουμε.

O Βασίλης Διονάς και ο Κωνσταντίνος Κεσεντές

Κωνσταντίνος Κεσεντές: Έχοντας ως αφετηρία το πολυετές τεχνολογικό μας υπόβαθρο, με χαρακτηριστικά StartUppers και προσήλωση στην ποιότητα και την καινοτομία υλοποιούμαι με επιτυχία ένα φιλόδοξο business plan που βασίζεται στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Κολλεγίου μας. Σε αυτό το πλαίσιο συνδυάζουμε τη χρήση της τεχνολογίας με την εκπαιδευτική θεωρία και πρακτική για τη διευκόλυνση της μάθησης και την παροχή μια εξαιρετικής εμπειρίας στους εκπαιδευόμενους μας. Παράλληλα, επενδύουμε δυναμικά στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας (EdTech), φιλοδοξώντας να κάνουμε το Διεθνές Κολλέγιο Αθηνών ένα από τους πιο σύγχρονους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της χώρας. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε μια σημαντική επιχειρηματική συνεργασία στον τομέα αυτό.

Η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Κεσεντέ και του Βασίλη Διονά δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Keywords
athens, εκπαιδευση, athens, υπουργείο παιδείας, business plan, ηπα, νέα, business, logistics, altec, αθηνα, θεσσαλονικη, θυγατρική, kingston, σημαίνει, μβα, msc, lane, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, ξανα, γνωση, εργαλεια, ηπα, μβα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, msc, αγορα, αδυναμια, γινει, δυστυχως, δειχνει, διδυμο, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εξελιξη, επιτυχια, επιθυμια, ερευνες, ερχονται, ετων, ετος, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδεα, θυγατρική, θεωρια, κολλεγιο αθηνων, λειτουργια, μνεια, μυαλο, νοημοσυνη, παντα, οφελος, παθος, πιθανοτητες, ποιοτητα, προγραμματα, πτυχιο, ρισκο, ρολο, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σκεφτεσαι, ταση, υλοποιηση, φυσικα, φορα, κωνσταντινος, altec, art, βηματα, business, business plan, δικαιωματα, εφαρμογη, ερωτησεις, γνωσεις, hub, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, καρδιες, κωνσταντινου, lane, logistics, σημαίνει, ταξιδι, υπεροχο
Αναζητήσεις
athens-international-college-ekei-opou-i-kainotomia-synanta-tin-ekpaidefsi.htm
Τυχαία Θέματα