5 Ιστορίες Επιχειρηματικής Τρέλας Που Πούλησαν Τρελά

21:11 24/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Κάποιες φορές, μπορεί να έχεις κάνει business plan, να ικανοποιείς μια πραγματική ανάγκη, να κάνεις σχέδια επί σχεδίων και το πράγμα να μην προχωράει. Άλλοι δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά και με μια μαγική ή εντελώς παράλογη ιδέα, πέτυχαν. Σας παρουσιάζουμε πέντε χτυπητά παραδείγματα, χτυπητής τρέλας που πέτυχαν.

Μια πέτρα ως κατοικίδιο
Το 1975 ένας διαφημιστής ονόματι Γκάρι Νταλ δημιούργησε μια εταιρεία που ονομάστηκε

Pet Rock. Ο αθεόφοβος μάζευε πέτρες από μια παραλία στο Μεξικό, τις τοποθετούσε σε ένα κουτί με τρύπες για να…αναπνέουν, μαζί με οδηγίες χρήσης για την φροντίδα. Σε μόλις 6 μήνες πούλησε 1 εκατομμύριο πέτρες, για 3,99$ την καθεμία. Έβγαλε 4 εκατομμύρια δολάρια από πέτρες που μάζευε στην παραλία. Η είσοδος στην αιωνιότητα για τον Γκάρι, ήρθε το 1978 όταν σε επεισόδιο του Ροζ Πάνθηρα με το όνομα Pet Pink Pebbles, ο ομώνυμος πρωταγωνιστής απέκτησε μια κατοικίδια πέτρα που τον ακολουθούσε παντού. Σκέφτηκε outside the box, τοποθέτησε μια πέτρα inside the box και έγινε εκατομμυριούχος, δημιουργώντας με χιούμορ μια επίπλαστη ανάγκη, μια τρολιά πριν εφευρεθεί ο όρος.

Ship your enemies gliter 

Ο δρόμος προς την επιτυχία για έναν Αυστραλό επιχειρηματία, τον Μάθιου Κάρπεντερ εκκίνησε ένα site το οποίο απέστειλε σε οποιονδήποτε αντιπαθούσες, μια βόμβα γκλίτερ σε φάκελο με κόστος 9,99$. Όπως όλοι γνωρίζουμε το γκλίτερ είναι μια δαιμονική εφεύρεση που δεν φεύγει με τίποτα. Αποστολές γίνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ με επιπλέον 4,99$ διπλασιάζεται η ποσότητα. Υπάρχει εχεμύθεια στις αποστολές και ο άσπονδος φίλος σας δεν θα μάθει ποτέ ποιος του έστειλε το γράμμα. Με επιπλέον 5$ τοποθετείται σε φάκελο του ebay, ώστε ο παραλήπτης να χαρεί πριν το σπίτι του αρχίζει να μοιάζει με πάρτι αποφοίτησης για νεράιδες. 

The Million Dollar Homepage
Ένας μαθητής από την Αγγλία –ο Άλεξ Τιου- για να βγάλει τα έξοδα των σπουδών του, αποφάσισε να δημιουργήσει την επονομαζόμενη The Million Dollar Homepage, όπου με ένα τιμή 1 δολάριο/πίξελ μπορούσες να αγοράσεις χώρο. Τα πίξελ είχαν ελάχιστο μέγεθος τα 10χ10, οπότε ουσιαστικά ήταν ένας μικρός διαφημιστικός πίνακας για λογότυπα. Μετά την διαφήμιση από τα ΜΜΕ και τεχνολογικά site που έκαναν τα πρώτα τους βήματα, τα τελευταία 1000 πίξελ, πωλήθηκαν για 38,100$. Συνολικά έβγαλε 1.037.100$ με μια αρχική σελίδα, στο πρωτοποριακό τότε και αργό ίντερνετ. Για κάτι που ήταν “why yes, but why not?”.
Κατά την τελευταία εβδομάδα του εγχειρήματος, κατά τον πλειστηριασμό των τελευταίων χιλίων πίξελ, η σελίδα δέχθηκε επίθεση DDoS με σκοπό τα λύτρα. Κατέβηκε για μια εβδομάδα και με αναβαθμισμένη ασφάλεια συνέχισε τον δρόμο της. Ο νεαρός τότε μαθητής έβγαλε 1 εκ. δολάρια μόνο με μια καλή ιδέα.

I Want to Draw A Cat For You

Ήταν κάποτε ένας άνθρωπος που του άρεσε να σχεδιάζει γάτες. Μπορεί να ήταν το όνειρο της ζωής του. Κατασκεύασε ένα site που το ονόμασε I Want To Draw A Cat For You και πωλούσε σχέδια γατιών με 9,95$ το ένα. Το έχει ακόμα. Μέχρι σήμερα έχει ζωγραφίσει 21.680 γάτες, κατά πάσα πιθανότητα περισσότερες από όλες τις γάτες των Δωδεκανήσων. Αποκόμισε 215,716$. Τι δουλειά κάνεις; Ζωγραφίζω γάτες.

Εταιρείες ονοματοδοσίας ή πωλήσεων αστεριών

Πολλές εταιρείες, περισσότερες από όσες θα θέλαμε ή θα φανταζόμασταν, δραστηριοποιούνται στην πώληση αστεριών, οικοπέδων στο φεγγάρι ή στην ονοματοδοσία αστεριών.
Τους ανήκουν τα άστρα ή το φεγγάρι; Όχι.
Ονομάζονται επίσημα με το όνομα που θέλεις; Όχι. Μόνο η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μπορεί να ονοματοδοτήσει ένα αστέρι.
Είναι νόμιμο; Δεν είναι παράνομο.
Μπορείς να πεις στην σύντροφό σου «Έδωσα το όνομά σου σε ένα αστέρι»; Ναι, μπορείς να το πεις, αλλά δεν το ξέρει κανείς πέρα από εσένα, αυτήν και την εταιρεία που σου απέστειλε το «πιστοποιητικό».
Μιλάμε για μια unregulated αγορά εκατομμυρίων δολαρίων και μια εντελώς τρελή ιδέα στην οποία εργάζονται κάποιες εκατοντάδες άνθρωποι που περιμένουν να έρθει του Αγίου Βαλεντίνου ή τα γενέθλια της ή του συντρόφου σου.

Το ηθικό δίδαγμα είναι πως κάποιες φορές, σε έναν κόσμο που μοιάζει εντελώς λογικός, υπάρχει ο παράγοντας άνθρωπος που είναι παράλογος και παρορμητικός. Αν δεν βασίσεις την ζωή σου σε μια τρελή ιδέα, αλλά εκκινήσεις την ιδέα από την δική σου τρέλα, καμιά φορά τα πράγματα μπορεί να πάνε καλύτερα από όσο φανταστείς. Αυτό είναι το θετικό risk assessment, όταν το κόστος υλοποίησης της ιδέας είναι πολύ μικρό για να μην το κάνεις.    

Photo by Matthew Fassnacht on Unsplash

Keywords
Τυχαία Θέματα