Το Ε.Μ.Π “τυπώνει” με laser κυκλώματα από πολυμερή για πρώτη φορά!

Goodbyte

Τα ελληνικά πανεπιστήμια φημίζονται για το θεωρητικό τους επίπεδο στις φυσικές επιστήμες, αλλά όσον αφορά το πειραματικό, τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά, μιας και οι πλειοψηφία “των μυαλών” μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, οδεύουν σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Ωστόσο υπάρχουν μερικοί ερευνητές που προσπαθούν να προωθήσουν την επιστήμη μέσα στον ελληνικό χώρο! Μία από αυτούς είναι η Μαρία Κανδήλα ή οποία μαζί με την βοήθεια των συνεργατών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να δημιουργήσουν κυκλώματα από πολυμερή, με την βοήθεια laser.

Τα

κυκλώματα από πολυμερή βρίσκονται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Είναι φτηνά, αφού στην ουσία πρόκειται για πλαστικό, ελαφριά και το κυριότερο, εύκαμπτα! Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής τους είναι προβληματική, καθώς υπάρχουν πολλές κατασκευαστικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα για την δημιουργία τους απαιτούνται χημικές ουσίες(διαλύτες) οι οποίες δεν έχουν και τη καλύτερη επίδραση στο περιβάλλον.

Το πρόβλημα αυτό, έρχεται να λύσει η Κ. Κανδήλα και οι συνεργάτες της, η οποίοι δημιούργησαν μία νέα μέθοδο κατασκευής των πολυμερών αυτών. Διαβάζοντας την εργασία τους, η κατανόηση της δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα, αλλά θα κάνουμε μία προσπάθεια. Εν συντομία, με την χρήση laser υψηλής ενέργειας “σπρώχνουν” το πολυμερές πάνω σε μία βάση η οποία λειτουργεί σαν την πράσινη πλακέτα των κλασσικών κυκλωμάτων. Σκεφτείτε 2 παραλληλόγραμμα επίπεδα. Το ένα, που βρίσκεται από κάτω αποτελεί την βάση και από πάνω με απόσταση μερικών μικρομέτρων βρίσκεται ένα φύλλο πολυμερούς σε στερεή κατάσταση. Η ενέργεια του laser είναι τόσο μεγάλη που δημιουργείτε εάν ωστικό κύμα το οποίο σπρώχνει και “σφηνώνει” το πολυμερές στην βάση. Μετακινώντας την βάση, μπορούμε να δημιουργήσουμε οποιοδήποτε δισδιάστατο κύκλωμα!

Είναι μία πολύ σημαντική καινοτομία, η οποία θα βοηθήσει πολύ την προώθηση των πολυμερών κυκλωμάτων, ενώ για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η τεράστια χρησιμότητα των laser για την επίλυση φυσικών προβλημάτων! Μπράβο!

Για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει μία εκτενέστερη αναφορά της εργασίας μπορεί να πατήσει εδώ.

Το παρόν άρθρο Το Ε.Μ.Π “τυπώνει” με laser κυκλώματα από πολυμερή για πρώτη φορά! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα