Τα μαθηματικά προκαλούν πόνο! [study]

Goodbyte

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο ανακάλυψαν πως τα μαθηματικά, ακόμα και στο επίπεδο της αριθμητικής, μπορούν και προκαλούν το αίσθημα του πόνου!

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδωσαν σε 28 εθελοντές ορισμένες αριθμητικές πράξεις και προβλήματα, την ώρα που με την χρήση εγκεφαλογραφημάτων παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις των “λυτών” οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες: 14 ήταν μαθηματικά αγχώδεις και δεν είχαν καλή σχέση με τα μαθηματικά ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν αντιμετώπιζαν κάποια δυσκολία σε αυτά.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους πάντες! Στα 14 άτομα που

δεν είχαν άνεση με τις μαθηματικές πράξεις, οπότε και είχαν άγχος, οι νευρώνες του εγκεφάλου λειτουργούσαν με τέτοιο τρόπο που “σημαίνει” εγκεφαλικό πόνο! Στα υπόλοιπα τίποτα στην ουσία δεν άλλαζε!

Έτσι οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως το “κλειδί” σε όλα αυτά είναι το άγχος, το οποίο προκαλείται σε αυτή την περίπτωση από μικρή εμπειρία σε πράξεις αλλά και από απογοητευτικές προσπάθειες του παρελθόντος.

Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι ευθύνες εμπίπτουν πλέον στο εκπαιδευτικό σύστημα και πως ο δάσκαλος θα πρέπει να δημιουργήσει ΠΡΏΤΑ την κατάλληλη διάθεση ως προς το μάθημα και έπειτα να μπει στα “τεχνικά ζητήματα”! “Οι περισσότερες ασκήσεις και δουλειά για το σπίτι δεν αναστρέφουν αυτή την συμπεριφορά του εγκεφάλου, το να νιώθει πόνο δηλαδή” λένε οι ειδικοί!

Αντίθετα, αν κανείς καταφέρει να κάνει τον μαθητή να αποβάλλει το άγχος του που συνεπάγεται την δυσφορία τον φόβο απέναντι στα μαθηματικά, τότε θα διαπιστώσει εντυπωσιακή πρόοδο.

Τελικά, αν ακολουθώντας το μότο “από τα χαμηλά στα ψηλά” όσοι από εσάς διδάσκετε μάλλον θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη έμφαση στα “χαμηλά” όχι μόνο για να γίνουν απόλυτα κατανοητά αλλά πολύ περισσότερο για να μπορέσει το παιδί να νιώσει ικανό και να αποδεσμευτεί από το άγχος.

Είναι πόνος τα μαθηματικά…

Το παρόν άρθρο Τα μαθηματικά προκαλούν πόνο! [study] αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα