Η BP πληρώνει και γλυτώνει!

Goodbyte

Ο πετρελαϊκός βρετανικός κολοσσός BP συμβιβάστηκε “ομολογώντας” ένοχη για το ατύχημα στον κόλπο του Μεξικού που συνέβη πριν δύο χρόνια και έχασαν την ζωή τους 11 άνθρωποι.

Άλλα δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες απώλειες που κατηγορείται. Πολύ περισσότερο είναι η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε από την διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου στον κόλπο.

Σύμφωνα με την δικογραφία, εγκληματικά λάθη έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια άντλησης, κάτι που οδήγησε στην κατάρρευση του υπόγειο

ορίζοντα με αποτέλεσμα την έκρηξη και την διαρροή. Μάλιστα, η BP κατηγορείται πως έδωσε ψευδή στοιχεία στο Κογκρέσο για το μέγεθος του προβλήματος, ενέργεια η οποία επιβάρυνε την κατάσταση λόγω της μη έγκυρης παρέμβασης της πολιτείας.

Φυσικά, οι δικαστικές μάχες δεν τελειώνουν εδώ αφού οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν αφορούν όλους τους διάδικους, μεταξύ των οποίων είναι και το ισχυρό βέτο της υπόθεσης, η πολιτεία της Λουιζιάνα.

Και πάμε τώρα στον “λογαριασμό”. Λίγο περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια θα “σκάσει” η BP σε φόρους αλλά και εγγυήσεις, χρήματα τα οποία θα πάνε και σε περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα. Όπως όμως είπαμε οι δίκες δεν σταματούν εδώ. Κρίσιμη φαίνεται να είναι η δίκη που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, η οποία ίσως και να επιφέρει ποινές που κοστολογούνται στα 21 δισεκατομμύρια.

Η πρόθεση της BP να αναλάβει τις ευθύνες της αποτελεί μια διπλωματική κίνηση κατά τους αναλυτές, αφού δείχνει ένα “καλό και ταπεινό πρόσωπο” στοιχείο που σίγουρα θα χρησιμοποιήσει στις μελλοντικές μάχες. Αναμένουμε αν τελικά θα περάσει αυτό…

Το παρόν άρθρο Η BP πληρώνει και γλυτώνει! αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Goodbyte.

Keywords
Τυχαία Θέματα