BlackBerry 10 OS, Μια σύντομη παρουσίαση

Goodbyte

Η BlackBerry, η γνωστή μέχρι σήμερα RIM που σήμερα άλλαξε το όνομα της και σελίδα στην ιστορία της, παρουσίασε δύο νέες συσκευές και το νέο της λειτουργικό για κινητές συσκευές, smartphones και tablets.

To BlackBerry 10 OS έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα

για την εταιρία αφού είναι η πρώτη της ουσιαστικά touchscreen υλοποίηση, μιας και η προηγούμενη ήταν αρκετά δύσκολη ως προς το χειρισμό αφού βασιζόταν σε παλιότερο λειτουργικό σύστημα.

Η BlackBerry εισήγαγε μία σειρά από gestures για πιο εύκολη πρόσβαση σε καίρια σημεία του λειτουργικού όπως ο multitasking manager ενώ το λειτουργικό μπορεί να κρατήσει μέχρι 8 εφαρμογές ανοιχτές, ενώ το κλείσιμο τους είναι εύκολο πατώντας ένα X στην εφαρμογή από τον multitasking manager.

Στον launcher θα βρούμε να “κάθονται” οι εφαρμογές σε ένα πλέγμα 4×4, ενώ η αναδιοργάνωση των εικονιδίων γίνεται εύκολα με ένα tap και σύρσιμο του εικονιδίου μέσα στο πλέγμα, αν εναποθέσετε ένα εικονίδιο πάνω σε ένα άλλο θα δημιουργηθεί ένας φάκελός για πιο εύκολη ταξινόμηση των εφαρμογών.

Εκτός από τις εφαρμογές και το εκπληκτικό πληκτρολόγιο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να πούμε πως είναι από τα καλύτερα αν όχι το καλύτερο stock πληκτρολόγιο σε mobile λειτουργικά συστήματα, υπάρχει και αναγνώριση φωνής. Η ενεργοποίηση της γίνεται από το κουμπί αναπαραγωγής που υπάρχει ανάμεσα στα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης, τότε μία γυναικεία φωνή θα σας ρωτήσει τι θέλετε να κάνει για εσάς.

Όπως όλες οι αναγνωρίσεις φωνής έτσι και αυτή της RIM χρειάζεται μια ενεργοποιημένη σύνδεση με το Internet είτε αυτή είναι 3G/4G είτε μέσω WiFi. Δυστυχώς δεν είναι ακόμα στο επίπεδο του Siri αλλά η αναβάθμιση του είναι θέμα χρόνου.

Η κάμερα του BlackBerry 10 έρχεται με τις κλασσικές ρυθμίσεις όπως εναλλαγή της κάμερας εμπρός/πίσω, ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του LED Flash, και πολλά άλλα ενώ υπάρχει και η δυνατότητα του Time Swift όπως το ονόμασε η BlackBerry όπου μπορείς να γυρίσεις σε συγκεκριμένα σημεία της εικόνας το χρόνο πίσω ώστε να έχεις πάντα μία τελεία φωτογραφία.

Εφόσον η BlackBerry έχει ως target group περισσότερο το κόσμο των επιχειρήσεων η ασφάλεια παίζει μεγάλο ρόλο για τη συσκευή και αυτό η BlackBerry το πρόσεξε ιδιαίτερα με το BlackBerry Protect όπου μέσω ενός website της ίδιας της εταιρίας μπορείς να δώσεις κάποιες εντολές στο κινητό σου όπως να παίξει ένα ήχο για 60 δευτερόλεπτα χωρίς δυνατότητα παύσης, να εμφανίσει ένα μήνυμα ή να διαγραφεί τελείως.

Όσον αφορά της εφαρμογές η BlackBerry ανακοίνωσε το BlackBerry World όπου φυσικά ακόμα δεν υπάρχουν οι πολυπληθείς εφαρμογές που θα βρείτε στα iOS/Android αλλά υπάρχουν εφαρμογές όπως το Dropbox,Angry Bird Star Wars, Box, Foursquare ενώ ετοιμάζεται να έρθει το Kindle της Amazon και πολλά άλλα.

Στις προεγκατηστημένες εφαρμογές θα βρούμε τον Browser που παίζει το HTML5 πρότυπο στα δάχτυλα αφού έχει πάρει τους περισσότερους πόντους στο HTMl5test.com ένα test που χρησιμοποιήται από πολλές εταιρίες για να ελέγξουν την συμβατότητα τους. Εκτός από το HTML5 ο Browser της BlackBerry υποστηρίζει και Flash κάτι που θα φέρει χαμόγελα σε αρκετούς mobile users.

Φυσικά από τις προεγκαστημένες εφαρμογές δεν θα μπορούσε να λείπει το BBM όπου επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων αλλά και κλήσεις και βιντεοκλήσεις μέσω της εφαρμογής. Δυστυχώς οι βιντεοκλήσεις είναι δυνατές μόνο για χρήστες με λειτουργικό BB10 αλλά η κανονικές κλήσεις λειτουργούν για όλα τα λειτουργικά της BlackBerry.

Στις υπόλοιπες προεγκαστημένες εφαρμογές συγκαταλέγονται η αριθμομηχανή, πυξίδα, χάρτες της BlackBerry οι οποίοι είναι πολύ πτωχοί σε υλικό αλλά και σε χρήση αφού χρειάζονται σύνδεση με το Internet διαρκώς.

Η BlackBerry σήμερα άλλαξε σελίδα με το BlackBerry 10 OS και ελπίζουμε να μείνει για πολύ καιρό μαζί μας, μιας και είναι μαι εταιρία που μπορεί να δημιουργήσει το κάτι διαφορετικό για να αντέξει στην πλέον ανταγωνιστική αγορά των smartphones. Τέλος στο κανάλι της BlackBerry στο Youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από την παρουσίαση που έγινε σήμερα.

Keywords
Αναζητήσεις
blackberry z10 βιντεοκληση
Τυχαία Θέματα