Ζαχαρίας: Το ρομπότ για ηλικιωμένους με ελληνική υπογραφή

12:16 17/5/2016 - Πηγή: iPop

Όταν ακούτε το όνομα Ζαχαρίας τι φαντάζεστε; Σίγουρα έναν άνδρα λίγο μεγάλο σε ηλικία και κάπως σοβαρό; Λάθος! Ο Ζαχαρίας που θα σας συστήσει το iPop.gr είναι ένα ρομπότ για ηλικιωμένους το οποίο μπορεί να γίνει πιστός σύντροφος για τα μεγάλης ηλικίας άτομα που ζουν ή μένουν αρκετές ώρες μόνοι.

Ο Ζαχαρίας, το ιδιαίτερο, λοιπόν, αυτό ρομπότ από την Ναύπακτο το οποίο μπορεί να κινηθεί σε εσωτερικό χώρο έχοντας αυτονομία 8 ωρών δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων

και Εφαρμογών που υπάγεται το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Δυτικής Ελλάδος.

Ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Δρ. Νικόλαος Βώρος μίλησε στο iPop.gr και μοιράστηκε την ιστορία του μικρού Ζαχαρία που μόλις μεγαλώσει λίγο ακόμα θα μπορεί να δίνει ακόμα και τα φάρμακα στους ηλικιωμένους φίλους του.

Πως ξεκίνησε όλο αυτό;Τα τελευταία χρόνια, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών έχει σημαντική παρουσία στη διεθνή ερευνητική κοινότητα είτε με τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων: IEEE Annual Symposium on VLSI 2010, IEEE ICT 2016, Workshop: Trends and challenges of Cyber Physical Systems: Design, Architectures and Applications – PCI 2016, 20th Pan-Hellenic Conference on Informatics -είτε με τη συμμετοχή και υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης (FP7) και του Ορίζοντα 2020. Ειδικά το πλαίσιο χρηματοδότησης Ορίζοντας 2020 είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό με ποσοστά επιτυχίας 4% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει την άρτια επιστημονική κατάρτιση των ερευνητών του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών. Στα πλαίσια της ανάπτυξης τεχνολογιών για το την υποστήριξη ευπαθών ομάδων, το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών υλοποιεί το ερευνητικό έργο RADIO (Robots in assisted living environments: Unobtrusive, efficient, reliable and modular solutions for independent ageing, το οποίο χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό πλαίσιο Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πότε ξεκινήσει το συγκεκριμένο έργο και ποιος ο στόχος του;Το έργο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, έχει τριετή διάρκεια και συνολικό προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ. Στόχος του έργου RADIO είναι η ανάπτυξη μιας νέας γενιάς «έξυπνων σπιτιών» τα οποία θα επιτρέπουν την διακριτική παρακολούθηση ηλικιωμένων ή ατόμων με χρόνιες παθήσεις ε απώτερο στόχο τον εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων και την ενημέρωση των οικείων ή του γιατρού.Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα του ρομπότ για ηλικιωμένους;Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών αποτελείται από περισσότερα από 15 άτομα τα οποία είναι είτε μεταδιδακτορικοί ερευνητές, είτε μεταπτυχιακοί/προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής.
Σε τι μπορεί να βοηθήσει ο Ζαχαρίας; Η βασική καινοτομία της τεχνολογίας του RADIO είναι το γεγονός ότι ο ηλικιωμένος ή ο ασθενής , σε αντίθεση με άλλες τεχνολογικές προσεγγίσεις, δεν χρειάζεται να φορά αισθητήρες ή συσκευές παρακολούθησης. Υπεύθυνος για την παρακολούθηση είναι ένα … οικιακό ρομπότ. Το εργοστασιακό όνομα του ρομπότ είναι Turtlebot 2 και έχει κατασκευαστεί από την εταιρία Robontnik (η οποία είναι μέλος της κοινοπραξίας του έργου RADIO).Ποιες οι χρήσεις του ρομπότ για ηλικιωμένους;Μπορεί να μετρά τον ρυθμό των βημάτων του και να ενημερώνει το γιατρό, να παρακολουθεί και να ενημερώνει το γιατρό/τους οικείους αν πήρε τη φαρμακευτική του αγωγή, να παρακολουθεί και να ενημερώνει το γιατρό/τους οικείους πόση ώρα χρειάζεται ο ηλικιωμένος για να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Το ρομπότ δεν ακολουθεί το άτομο στην τουαλέτα, ενώ σε περίπτωση που είναι επιθυμητό μπορεί να απενεργοποιηθεί ή να μείνει εκτός μιας συγκεκριμένης περιοχής.Πως τα καταφέρνει όλα αυτά;Μέσω των ειδικών χαρακτηριστικών που έχει. Για την παρακολούθηση, το ρομπότ χρησιμοποιεί κάμερα τύπου kinnect για εντοπισμό κίνησης, εξελιγμένα μικρόφωνα για εντοπισμό και ανάλυση ήχων, laser για εντοπισμό και αποφυγή εμποδίων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ρομπότ αναλύει τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων και δεν καταγράφει εικόνα ή ήχο σεβόμενο τη ιδιωτικότητα του ατόμου. Με βάση ό,τι βλέπει ή ακούει αποφασίζει αν πρέπει να ενημερώσει τους οικείους ή το γιατρό.Γιατί το ονομάσατε Ζαχαρία;Το όνομά του είναι εμπνευσμένο από τη σειρά «Συνομίλικοι» του ΑΡΚΑ και σαφώς για το όνομα έχουμε ζητήσει και λάβει επίσημη άδεια. Ο Ζαχαρίας είναι ο πιστός σκύλος ο οποίος μένει με τον παππού. Είναι δύστροπος, ειρωνικός αλλά τον αγαπά και τον φροντίζει.Θα μπορούσε να ζήσει παντού ή υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατοικία;Η λειτουργία θα ήταν σαφώς πιο εύκολη σ΄ένα έξυπνο σπίτι. Έτσι έχει σχεδιάσει μια Πρότυπη Οικία Αυτόνομης διαβίωσης. Πρόκειται για μια πλήρως εξοπλισμένη οικία 60 m2, που βρίσκεται στην Παπαχαραλάμπειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στη Ναύπακτο. Στην Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν για το κοινό τεχνολογίες αιχμής που σχετίζονται με τα περιβάλλοντα αυτόνομης διαβίωσης και έξυπνης κατοικίας. Από τεχνολογικής άποψης, η Πρότυπη Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης συνδυάζει, σε ένα πλήρως λειτουργικών περιβάλλον, τεχνολογίες όπως: Υποδομές βασισμένες στο πρότυπο KNX για τον αυτοματισμό οικιών/κτιρίων, οικιακά ρομπότ, αισθητήρες BLE (Bluetooth Low Energy), Bluetooth, IEEE 802.15.4, προηγμένους αλγορίθμους για υποβοήθηση ημερήσιων δραστηριοτήτων, συνδυασμό ετερογενών συσκευών/τεχνολογιών, Συσκευές για Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG – Electroencephalogram) και Καρδιογράφημα (ECG – Electrocardiogram) με δυνατότητα ασύρματης (Bluetooth) μετάδοσης σημάτων σε πραγματικό χρόνο.
Γιατί φτιάξατε αυτή την κατοικία;Ο βασικός στόχος της Πρότυπης Οικία Αυτόνομης Διαβίωσης είναι να λειτουργήσει ως εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους προπτυχιακούς και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής, στις τεχνολογίες αυτόνομης διαβίωσης. Αλλά και ως χώρος επίδειξης για μαθητές σχολίων, φοιτητών άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και επαγγελματιών σχετικών χώρων αναφορικά με τεχνολογίες αιχμής που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet-of-Things), Έξυπνη Κατοικία (Smart House), αυτόνομη και Υποβοηθούμενη Διαβίωση (Ambient and Assisted Living).Μπορούν να την επισκεφτούν άτομα; Μπορεί να την επισκεφτεί όπως επιθυμεί. Ειδικά για τους μαθητές, εκτός από τις επισκέψεις στο φυσικό χώρο της Πρότυπης Οικίας Αυτόνομης Διαβίωση, υπάρχει η δυνατότητα online σύνδεσης. Η συγκεκριμένη δράση υποστηρίζεται επίσης από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο μέσω του οποίου οι μαθητές μπορούν, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Πληροφορικής, να συνδεθούν στην οικία και να εξερευνήσουν τις τεχνολογικές δυνατότητές της.Πόσα ρομπότ έχει το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών στην κατοχή του;Στα πλαίσια του RADIO το Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών έχει προμηθευτεί τέσσερα Turtlebot 2. Το πρώτο από αυτά χρησιμοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης καινοτομίας Patras IQ η οποία πραγματοποιήθηκε 15 – 17 Απριλίου στην Πάτρα.Κάποια άλλη δράση σας θεωρείται πολύ σημαντική;Ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχει υλοποιήσει Εργαστήριο Σχεδιασμού Ενσωματωμένων Συστημάτων και Εφαρμογών είναι το ερευνητικό έργο ARMOR (Advanced multi-paRametric Monitoring and analysis for diagnosis and Optimal management of epilepsy and Related brain disorders) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από 7ου Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης. Στα πλαίσια του έργου αναπτύχθηκε ένα φορητό σύστημα για παρακολούθηση και εντοπισμό επιληπτικών κρίσεων για άτομα που έχουν επιληψία. Το συγκεκριμένο σύστημα, σε αντίθεση με τα υπάρχοντα συστήματα, βασίζεται στη χρήση ασύρματων αισθητήρων μέσω τω οποίων το άτομο παρακολουθείται σε εικοσιτετράωρη βάση 7 ημέρες την εβδομάδα (24/7). Το σύστημα δοκιμάστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα στο Kings College London, την μεγαλύτερη κλινική που εξειδικεύεται στην επιληψία στην Ευρώπη.Θα δούμε τον Ζαχαρία στο εμπόριο και πόσο θα κοστίζει;Ευελπιστούμε πως αυτό στο μέλλον θα γίνει αλλά σαφώς για αν υλοποιηθεί θα πρέπει να ξεκινήσει η διάθεση του στο εμπόριο ενώ το κόστος τους χωρίς να έχει γίνει επίσημη εκτίμηση υπολογίζεται στα 3.000 ευρώ.

The post Ζαχαρίας: Το ρομπότ για ηλικιωμένους με ελληνική υπογραφή appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα