Ξεπεράσαμε την κρίση; Έτσι λέει η ΕΚΤ

09:39 31/12/2015 - Πηγή: iPop

Τι κι αν εμείς δεν το νιώθουμε στην καθημερινότητά μας, η ΕΚΤ λέει ότι ξεπεράσαμε την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνει πως «ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί».

Όσον αφορά τα σενάρια που υπήρχαν το καλοκαίρι για έξοδο της Ελλάδα

από το ευρώ, ο κ. Βίτορ Κονστάντσιο είπε με βεβαιότητα:

«Μόνο η ίδια η χώρα μπορεί να αποφασίσει μόνη της να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να αποβληθεί σύμφωνα με το νόμο, παρότι μπορεί να υπάρξει πίεση για να φύγει. Ωστόσο, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά την είσοδο ή έξοδο μιας χώρας. Είμαστε υπεύθυνοι για την διασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Τώρα, όσον αφορά την ερώτησή σας, κάθε συζήτηση για την πιθανή έξοδο μιας χώρας αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση συνολικά, και επιπλέον σημαίνει πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για όλες τις χώρες. Ευτυχώς, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί».

Σχετικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, τόνισε:

Υπάρχει μια συμφωνία και είναι τώρα ευθύνη της Ελλάδας και, ασφαλώς, και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης ,να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η άποψη του Economist είναι ότι το Grexit είναι ακόμα πιθανό σενάριο.

Σε δημοσίευμά του προ ολίγων ημερών, το οικονομικό περιοδικό αναφέρει:

«Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά το 2016 έχοντας μία φρέσκια εντολή, καθώς κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στους πιστωτές και υπέγραψε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μισεί ο ελληνικός λαός και αφήνει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς , είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας, δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανή, αλλά πιθανώς να μεταβιβαστεί χρονικά, ούτως ώστε τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι πιστωτές αλλά κυρίως οι Έλληνες να κατορθώσουν να πάρουν μία ανάσα».

The post Ξεπεράσαμε την κρίση; Έτσι λέει η ΕΚΤ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα