Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών

11:23 9/4/2016 - Πηγή: iPop

Ξεκινούν και πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών σε έντονο κλίμα και με μπερδεμένα μηνύματα καθώς η Ελληνικη πλευρά υποστηρίζει αισιόδοξα ότι εντός των επόμεων 24ωρων θα υπάρχξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης ενώ οι Θεσμοί μιλούν με γενικόλογα και αφήνουν το χρονικό πλαίσιο ανοικτό.

Άμεση γεφύρωση των διαφορών επιδιώκει η Κυβέρνηση έως το βράδυ της Κυριακής και ουσιαστικά πριν από τη διακοπή της διαπραγμάτευσης για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στη Ν. Υόρκη από

την Πέμπτη σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ασφαλιστικό και φορολογικό, τα δύο μεγάλα αγκάθια μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έχουν γεφυρωθεί και πλέον το μικροσκόπιο έχει γυρίσει στα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για τη δημοσιονομική προσαρμογή τη διετία 2017-18, τα κόκκινα δάνεια και το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Πότε θα τελειώσει η διαπραγμάτευση;

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που απορρέουν από τους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση. Από την αισιόδοξη πλευρά του τραπεζιού βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία υποστηρίζει πως η διαπραγμάτευση θα έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες μέρες. Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα διαφέρουν καθώς αφήνουν ανοικτό το χρονικο πλαίσιο. Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος υποστήριξε πως δεν υπάρχει προθεσμία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Πού έχουν συμφωνήσει;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε το ΥΠΟΙΚ για το φορολογικό από τις μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις:

Το 99,8% των μισθωτών / συνταξιούχων έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση [από 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο η επιβάρυνση είναι, μέσος όρος, 80 ευρώ]. Έχουμε ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ [ακόμα και 400 ευρώ λιγότερα καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί]. Και υπάρχει επιβάρυνση για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους. Συνολικά για μισθωτούς και συνταξιούχους υπάρχει εξορθολογισμός και προοδευτική επιβάρυνση ανάλογα με τα εισοδήματα.Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς να πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Τι έχει συμφωνηθεί για το ασφαλιστικό;

Στο ασφαλιστικό δεν θα υπάρξει καμιά μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ έχει συμφωνηθεί και το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και στα 346 ευρώ με 15 χρόνια –θα βαίνει αυξανόμενη, δηλαδή, κατά 2% τα τελευταία πέντε χρόνια. «Κοντά σε συμφωνία είναι οι δύο πλευρές και για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων με διαφωνία να καταγράφεται έντονα από το ΔΝΤ ως προς το ύψος των επικουρικών συντάξεων», τονίζει το ΥΠΟΙΚ.

Τα «αγκάθια»Η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δύναται να δεχθεί παραπάνω μείωση πέραν του 40% σε επικουρικές για συντάξεις 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές).Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, στην οποία επιμένουν οι Θεσμοί.Οι ενδιάμεσοι συντελεστές αναπλήρωσης.Photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα