Ξεκινά η διαδικασία για αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν;

20:35 26/1/2016 - Πηγή: iPop

Με τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν να δίνουν και να παίρνουν, η γαλλική Le Monde σε δημοσίευμά της κάνει λόγο πως ξεκινά από την Τετάρτη το σχέδιο για διετή αναστολή της Συνθήκης του Σένγκεν από το Κολέγιο των Επιτροπών.

Στην ουσία, σύμφωνα με την εφημερίδα, το συγκεκριμένο

σχέδιο σημαίνει και την έναρξη των διαδικασιών για αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας από την πλευρά της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορά της.

Το άρθρο θυμίζει και πάλι πως ορισμένες χώρες ζητούν το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

Για την Le Monde, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν συμφωνεί με την έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, όμως «ξεχνάει» όπως αναφέρει το δημοσίευμα την επιστολή του προς την Σλοβενία για ευρωπαϊκό στρατό στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, κάτι που οδηγεί αυτόματα σε αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Πώς θα γίνει η διαδικασία;Αρχικά θα γίνει αποτίμηση από την Κομισιόν των ελληνοτουρκικών συνόρων.Εν συνεχεία, θα καταθέσει έκθεση σε Σύνοδο Κορυφής και η εισήγηση θα απαιτείται να εγκριθεί με πλειοψηφία. Τότε, η Ελλάδα θα έχει τρεις μήνες για να συμμορφωθεί.Εάν όμως αυτό δεν γίνει, τότε η Κομισιόν θα κάνει εισήγηση για διετή αναστολή της Συνθήκης και εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η εκπρόσωπος του Δημήτρη Αβραμόπουλου δήλωσε σήμερα πως υπάρχει πρόβλεψη για κάθε ενδεχόμενο προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των χωρών που ανήκουν στην Συνθήκη του Σένγκεν.

Για την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για 2 χρόνια, υπογράμμισε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του. ν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα μπορούσαν να συντρέχουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά».

Και ο κ. Σχοινάς, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε νωρίτερα:

«Κύριο μέλημα είναι πλέον να διατηρηθεί η συνοχή της Ζώνης Σένγκεν» και συμπλήρωσε: «Η Επιτροπή ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο -ακόμη και να εξετάσει την τροποποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν, που αναφέρεται στη διαδικασία παράτασης του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, αν δεν λειτουργήσει ικανοποιητικά ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

The post Ξεκινά η διαδικασία για αποπομπή της Ελλάδας από την Σένγκεν; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα