Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου | Προσλήψεις και ψηφιοποιημένες συναλλαγές

20:27 30/8/2017 - Πηγή: iPop
«Η υλοποίηση της στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αλλαγών και μετασχηματισμών με στόχο την Ελλάδα της επόμενης μέρας, τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Σημαντικά μέρη αυτού του συνολικού σχεδιασμού αποτελούν όλες οι εμβληματικού χαρακτήρα μεταρρυθμιστικές δομές» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,
στην εκδήλωση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, η εκπόνηση εθνικού σχεδίου για παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά και οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, με το νέο σύστημα , στην Υγεία με την πρωτοβάθμια φροντίδα αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν ως απώτερο στόχο μια Ελλάδα με πλήρως ανακτημένη την εθνική της κυριαρχία.

Μια μεταρρύθμιση που θα βάλει τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος όλων των πολιτών, το κράτος της προσφοράς και της πραγματικής υπηρεσίας στον πολίτη. Που θα στρέφεται προς τους πολίτες αντί να απαιτεί από τους πολίτες. Η μεταρρύθμιση απαντά σε μια ιστορική πρόκληση. Στοχεύει στην υπέρβαση μιας νοσηρής κατάστασης που έχεις τις ρίζες της στις απαρχές του ίδιου του ελληνικού κράτους

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε εκείνους των οποίων οι «πονηρές και δήθεν φιλελεύθερες απόψεις» δείχνουν την αντίληψη για ένα κράτος- λάφυρο.

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε το χρεοκοπημένο δικομματικό σύστημα που κυβερνούσε, το οποίο κατά τον κ. Τσίπρα δεν δίστασε να βγάλει την ετυμηγορία του για το αίτιο της χρεοκοπίας: «Και δεν ήταν άλλο απ’ το δημόσιο. Δεν ήταν οι μίζες και η διαπλοκή αλλά το δημόσιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εξάλλου όπως μας είπαν «όλοι μαζί τα φάγαμε». Όλα αυτά δηλητηρίασαν το σώμα της ελληνικής κοινωνίας».

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ακούμε την έννοια δημόσιος υπάλληλος δεν έχουμε ένα θετικό πρόσημο, «το Δημόσιο από παιδί του συστήματος έγινε το αποπαίδι του».

Μέχρι το 2015 έχουν δαπανηθεί για τις Τεχνολογίες δισεκατομμύρια ευρώ και παρ’ όλα αυτά το ελληνικό κράτος παρέμεινε ψηφιακά αναλφάβητο. Που πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Η ψηφιακή υστέρηση είναι ακόμα μια εκδήλωση του φαινομένου της έλλειψης ολοκληρωμένης στρατηγικής. Απ’ αυτή πηγάζουν και πολλά απ’ τα επιμέρους προβλήματα

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Κυβέρνηση ξεκινά ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα στον πυρήνα και γίνεται προσπάθεια «αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης».

«Η σύσταση μητρώου, το ενιαίο σύστημα κινητικότητας αποτελούν ξεκάθαρη βούληση για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και ακομμάτιστης διοίκησης».

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, θέλησε να εστιάσει σε τρία βασικά σημεία:

«Για πρώτη φορά υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο για τη βελτίωση, την απλοποίηση και τη ψηφιοποίηση σχεδιασμών. Υπάρχει η δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών, η ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών και η δημιουργία μητρώου σε κάθε δημόσιο φορέα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίρπας προσθέτοντας πως «στοχεύουμε στην απλοποίηση συναλλαγών ώστε το 2020 όλες οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται μέσα από πάτημα κουμπιών στον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό μας και όχι τη φυσική μας παρουσία».

Αν το καταφέρουμε αυτό, που θα το καταφέρουμε και δουλεύουμε σ’ αυτό, όταν το πετύχουμε ίσως θα είναι το μεγαλύτερο βήμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

Περιλαμβάνει δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης, με έμφαση στη θεσμική συνεργασία με το ελληνικό Πανεπιστημίου, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών. Περιλαμβάνει την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού, την εφαρμογή των νέων συστημάτων κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων

Ο κ. Τσίρπας τόνισε πως οι προσλήψεις δεν θα βασίζονται σε πολιτικές σκοπιμότητες αλλά στις πραγματικές ανάγκες, «δεν θα γίνονται αυθαίρετα και ανεξάρτητα».

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι γηρασμένο και αυτό είναι συνέπεια των πολιτικών 2010-2014. Στέρησε τη δυνατότητα εισροής νέας γνώσης και ανταπόκρισης σε νέες σύνθετες προκλήσεις . Θέλω να ανακοινώσω ότι απ’ τα μέσα του 18 θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη γραπτών διαγωνισμών μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του έργου «Εθνική Πύλη» για την κωδικοποίηση: «Ένα εργαλείο που θα εξασφαλίσει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης στη βάση καθορισμένων προτύπων».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης κυρίαρχο σημείο αντιπαράθεσης ήταν η αντιπαράθεση γύρω από το μέγεθος και τον ρόλο του κράτους. Ανέφερε πως κυριάρχησε η ρητορική του μικρού κράτους.

Αυτοί που θέλουν το κράτος μικρότερο από ότι είναι, που θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να είναι μικρό ώστε να αφήνει τα πράγματα ανεξέλεγκτα, ένα κράτος που θα ελέγχει λίγο, ώστε να ρυθμίζονται όλα με το δίκιο του ισχυρότερου και να λεηλατούν τους δημόσιους πόρους, όλοι αυτοί για δεκαετίες στα προηγούμενα χρόνια ήταν οι ίδιοι που χρησιμοποίησαν το κράτος ως μηχανισμό νομής και διανομής πόρων και εξουσίας και είναι αυτοί που επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα ασκώντας κριτική εκεί που θα έπρεπε να σιωπούν. Χρησιμοποίησαν το δημόσιο ως παραμάγαζο.

Ο κ. Τσίρπας τόνισε πως απέναντι σε όλη αυτήν την αντίληψη βρίσκεται και μια άλλη αντίληψη που εντοπίζει το βασικό πρόβλημα όχι στο μέγεθος αλλά στον τρόπο λειτουργίας του.

Το κράτος πρέπει να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο για να προστατεύει τους αδύναμους και να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς, να επιβάλλει κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά να διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα είναι ισότιμο και να εργάζεται με παραγωγικό τρόπο υπερασπιζόμενο το δημόσιο συμφέρον και να υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του.

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια της Γαλλίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας αλλαγής «ιστορικού χαρακτήρα», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:

Θα μου πείτε γιατί τόσα χρόνια δεν έγινε αυτό; Δεν θα απαντήσω, θα πω μόνο ότι εμείς το μπορούμε, το πιστεύουμε, θα το προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε πράξη

The post Τσίπρας: Στόχος η αποκομματικοποίηση του Δημοσίου | Προσλήψεις και ψηφιοποιημένες συναλλαγές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα