Τρεις χαλαρωτικοί παράγοντες που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνιο όλη νύχτα

06:32 27/8/2014 - Πηγή: iPop

Όλοι γνωρίζουμε την υπερένταση που μπορεί να προκληθεί και να δυσκολέψει τον ύπνο μας έπειτα από μια μέρα γεμάτη ένταση. Καμιά φορά όμως η χρόνια καθημερινή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αϋπνία. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι το στρες αυτό κάθε αυτό αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε, σύμφωνα με μια καινούργια έρευνα από το Κέντρο Έρευνας για τις Διαταραχές Ύπνου του Νοσοκομείου Henry Ford στο Ντιτρόιτ

(Detroit).

«Ενώ ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να οδηγήσει σε μία άσχημη νύχτα, είναι το τι κάνουμε για την αντιμετώπιση του στρες που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μερικές άσχημες νύχτες και σε χρόνια αϋπνία» λεέι ο επικεφαλής της έρευνας, Vivek Pillai.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sleep και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. αναγνώρισε τρεις συγκεκριμένα αρνητικούς παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο της ανάπτυξης χρόνιας αϋπνίας μέχρι και ένα χρόνο έπειτα από ένα στρεσογόνο συμβάν.

Αλκοόλ

Όσοι στρέφονται στο αλκοόλ τις πρώτες επτά ημέρες που ακολουθούν ένα στρεσογόνο γεγονός παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο (5% για κάθε συμβάν) να αναπτύξουν χρόνια αϋπνία. Σύμφωνα με την έρευνα “Το στρες στην Αμερική”, της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 13% των Αμερικανών καταναλώνουν αλκοόλ προκειμένου να διαχειριστούν το στρες. Στην Ελλάδα της κρίσης, το ποσοστό αυτό είναι σίγουρα μεγαλύτερο.

Τηλεόραση

Οι άνθρωποι οι οποίοι στρέφονται στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο προκειμένου να αντιδράσουν στο στρες έχουν 4% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας αϋπνίας. «Αν πάτε στον κινηματογράφο σίγουρα το μυαλό σας θα ξεφύγει από το στρες αλλά όταν επιστρέψετε αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται» λέει ο Pillai.

Άρνηση

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που επέλεξαν να αρνηθούν την ύπαρξη στρες βρέθηκαν στη δυσκολότερη θέση, με ένα 9% .να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια αϋπνία.

Παρόλο που η μελέτη επικεντρώθηκε στα μακροχρόνια αποτελέσματα μιας στρατηγικής ανακούφισης από το στρες, συμπτωματικά και οι τρεις παράγοντες που προαναφέρθηκαν είχαν βραχυπρόθεσμες διορθωτικές επιπτώσεις στον ύπνο. Ένα ποτηράκι το βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να «γλαρώσετε» αρχικά αλλά το αλκοόλ θα πυροδοτήσει διαταραχή στον ύπνο σου αργότερα τη νύχτα, αφήνοντάς σε περισσότερο κουρασμένο όταν σηκωθείς το πρωί. Τα ίδια αποτελέσματα έχει και η παρακολούθηση κάθε είδους οθόνης όπως και η μη αντιμετώπιση του άγχους, όπως έχουν δείξει και πολλές άλλες μελέτες.

Συγκεκριμένες, όμως, αγχολυτικές στρατηγικές μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε. Ο Pillai συνιστά θεραπείες βασισμένες στη γνώση και συναίσθηση της κατάστασης και «γνωστική συμπεριφορική θεραπεία της αϋπνίας», μιά μέθοδο διαχείρισης της αϋνίας που στοχεύει στις συνήθειες και τον σχεδιασμό του ύπνου. Μία μελέτη του 2012 έδειξε ότι μια απλή 10λεπτη άσκηση βαθιάς αναπνοής κατέστησε ευκολότερο για τους συμμετέχοντες να αποκοιμηθούν και να παραμείνουν σε κατάσταση ύπνου.

The post Τρεις χαλαρωτικοί παράγοντες που μπορεί να σε κρατήσουν ξύπνιο όλη νύχτα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα