Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρέος- Δέσμευση ή ακόμα μια αόριστη υπόσχεση;

21:46 7/11/2016 - Πηγή: iPop

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η συζήτηση για το χρέος, όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι και όπως επιβεβαιώθηκε και απ’ τις δηλώσεις των αξιωματούχων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε σημείωσε την αισιοδοξία του ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει συνολική συμφωνία, μεταξύ άλλων, και για το ελληνικό χρέος.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έρχονται ως αποτέλεσμα

των κινήσεων του Πρωθυπουργού μετά τον ανασχηματισμό, οι οποίες κατά τα διεθνή ΜΜΕ, ανάκτησαν την εμπιστοσύνη των εταίρων στην ελληνική οικονομία.

Και ο Πιερ Μοσκοβισί απ’ την πλευρά του εξέφρασε αισιοδοξία για συνολική συμφωνία τον Δεκέμβρη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ με τη σειρά του υπογράμμισε πως ο ESM θα παρουσιάσει στο επόμενο Eurogroup τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup του Μαΐου είχε ζητήσει από τον ESM να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό σε τρεις τομείς, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας στο τον Νοέμβριο και στο Eurogroup τον Δεκέμβριο

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι «για τα μακροπρόθεσμα μέτρα η συζήτηση θα γίνει μετά το 2018».

Η ελληνική πλευρά φαίνεται ικανοποιημένη απ’ τις τελευταίες εξελίξεις και δεσμεύσεις των Ευρωπαίων μιας και προτεραιότητα της Κυβέρνησης όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές είναι η άμεση συζήτηση για το χρέος.

Και ο Πρωθυπουργός άλλωστε φροντίζει με κάθε ομιλία του να στέλνει μήνυμα προς τους Ευρωπαίους για το χρέος. Πρόσφατα μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισημάνει: «Τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους» και σημείωσε πως είναι είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δρόμο σωστό.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «σε καλό κλίμα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το σημερινό Εurogroup».

Επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο, ώστε να αποκτήσει η Ελλάδα τον καθαρό διάδρομο που αναζητά. Φυσικά και διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα

«Οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τη συνεχιζόμενη δεύτερη αξιολόγηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, μετά από μία αποστολή των Θεσμών στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τα στελέχη της αποστολής να συνεχίσουν την εποικοδομητική συνεργασία τους και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση γρήγορα.

Η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του 2017, τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup ενημερώθηκε για την τεχνική βοήθεια που παρέχεται στις ελληνικές αρχές μέχρι σήμερα, από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Κομισιόν. Το Eurogroup αναμένει η υπηρεσία να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Photo: REUTERS/Pawel Kopczynski

The post Τον Δεκέμβριο η συζήτηση για το χρέος- Δέσμευση ή ακόμα μια αόριστη υπόσχεση; appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα