«Το τουρκικό πραξικόπημα δεν οργανώθηκε απ’ τον Γκιουλέν»

21:37 18/1/2017 - Πηγή: iPop

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν δεν οργάνωσε το τουρκικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, είναι η εκτίμηση που εκφράζουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών και ειδικότερα η μονάδα ανταλλαγής πληροφοριών Intcen.

H εν λόγω μονάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν, όντας αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, δεν ήταν δυνατό να προχώρησε στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών,

το κύμα διώξεων που ακολούθησαν του πραξικοπήματος ήταν απλώς ένας τρόπος για να ενισχυθεί η εξουσία του Ερντογάν.

Η είδηση μεταδόθηκε απ’ το EUOBSERVER, το οποίο επικαλείται απόρρητο έγγραφο της Ε.Ε.

Το έγγραφο αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα ομάδα αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένων Γκιουλενιστών, Κεμαλικών, αντιπάλων του AKP και οπορτουνιστών να οργάνωσε το πραξικόπημα, όμως, ο ίδιος ο Γκιουλέν είναι απίθανο να κατάφερε να οργανώσει το πραξικόπημα, αφού δεν διέθετε τις ικανότητες και τις δυνατότητες να το κάνει.

Η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας πως μόνο ατομικά ορισμένοι Γκιουλενικοί χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί «μπορεί να ένιωσαν υπό πίεση και να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, γνωρίζοντας ότι ο Eρντογάν είχε ούτως ή άλλως σχεδιάσει τη δίωξή τους για εγκλήματα τρομοκρατίας μέσα στον Αύγουστο».

Για τον Ταγίπ Ερντογάν, η έκθεση τονίζει ότι ο ίδιος επιχειρούσε να διαλύσει το δίκτυο του Γκιουλέν καθώς αποτελούσε τον μοναδικό του αντίπαλο, ο οποίος τον εμπόδιζε απ’ το να ενισχύσει τις εξουσίες του.

Παράλληλα, αναφέρει ότι ο Ερντογάν «εκμεταλλεύτηκε το πραξικόπημα για να ξεκινήσει μία ευρύτερη εκστρατεία δίωξης των αντιπάλων του, αφού οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρόνια πριν είχαν αρχίσει να καταρτίζουν λίστες «ενοχλητικών ατόμων», οι οποίες περιείχαν επίσης τα ονόματα πολιτικών ακτιβιστών, ενώ το τεράστιο κύμα συλλήψεων είχε ήδη προετοιμαστεί εκ των προτέρων».

Photo: REUTERS/TUMAY BERKIN

The post «Το τουρκικό πραξικόπημα δεν οργανώθηκε απ’ τον Γκιουλέν» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα