Το σημάδι για τον καρκίνο του μαστού που όλες οι γυναίκες αγνοούν

14:21 18/9/2019 - Πηγή: iPop

Όλοι γνωρίζουμε πως η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία κι αυτό ισχύει για λιγότερο και περισσότερο βαριές ασθένειες. Το σημάδι για τον καρκίνο του μαστού που οι γυναίκες αγνοούν. 

Σίγουρα χρειάζεται να κάνεις κι εσύ (εκτός απ’ τον γυναικολόγο) σωστή ψηλάφηση του στήθους αλλά το εξόγκωμα δεν είναι το μοναδικό σημάδι για τον καρκίνο του μαστού και υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό που οι περισσότερες γυναίκες είτε δεν γνωρίζουν, είτε λιγάκι αδιαφορούν.

Είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε κάθε άλλο σημάδι, σύμπτωμα ή αλλαγή που μπορεί να σου συμβαίνει ενώ φυσικά δεν πρέπει

να παραλείπεις τα check up στον γυναικολόγο σου. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τσεκάρεις πάντα για αλλαγές κι όταν τις εντοπίζεις να μην τις αφήνεις να περνούν αλλά να κάνεις κάτι για αυτές, όπως να επικοινωνείς με τον γιατρό σου προκειμένου να δεις τι συμβαίνει.

Το σημάδι για τον καρκίνο του μαστού που όλες οι γυναίκες αγνοούν

Πονάς στη μασχάλη χωρίς να έχεις κάνει… γυμναστική και χωρίς να έχεις γυμναστεί.

Ο ιστός του μαστού εκτείνεται πιο μακρυά απ’ το σημείο που βάζεις το σουτιέν σου. Το στήθος εκτείνεται μέχρι και πάνω από τις μασχάλες κι αυτό είναι πραγματικά τρομερό! Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να «χτυπήσει» μια γυναίκα σε αυτόν τον ιστό ή να προκαλέσει σαν «κόμπους» στην περιοχή της μασχάλης με αποτέλεσμα να πρηστεί και να πονάει.

unsplash/elia fernandes

Αν οι μασχάλες σου πονούν ή είναι πρησμένες χωρίς κάποιον λόγο τότε πρέπει να μιλήσεις με έναν ειδικό. Η δυσφορία στη μασχάλη είναι κοινή σε πολλές γυναίκες και τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αλλά είναι πάντα καλύτερο να είσαι ασφαλής απ’ το να αναρωτιέσαι τι συμβαίνει ή στη χειρότερη περίπτωση να συμβαίνει κάτι σοβαρό.

Διάβασε και όλους τους μύθους που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού.

Άλλα σημάδια που πρέπει να δώσεις σημασίαΑλλαγές στις θηλές

Κανείς δεν έχεις τις τέλειες θηλές και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό χρώμα, μέγεθος, θέση, υφές.

Αν, όμως, οι θηλές σου έχουν αλλάξει ξαφνικά σχήμα τότε πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου. Οποιαδήποτε αλλαγή και στο χρώμα και στην υφή απαιτεί την προσοχή σου και περαιτέρω έλεγχο.

Πόνος και πρήξιμο

Ο πόνος και το πρήξιμο είναι φυσιολογικά συμπτώματα κατά την περίοδο ή την εγκυμοσύνη αλλά μπορεί να συνδεθούν και με τον καρκίνο του μαστού.

Πρέπει να προσέξεις το πόσο έχουν πρηστεί και σε ποιο σημείο. Αν ο πόνος και το οίδημα δεν συμβαίνουν λόγω περιόδου ή θηλασμού μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του μαστού και πρέπει να το εξετάσει ο γυναικολόγος σου.

Ευαισθησία στο στήθος

Μπορεί να φοράς απλά το σουτιέν σου και να ερεθίζονται οι θηλές ή το στήθος σου να πονά τόσο πολύ που να μην αντέχει ούτε τον ατμό από ένα ζεστό ντους ή ένα από άγγιγμα.

Αν το στήθος σου έχει γίνει πιο ευαίσθητο απ’ το φυσιολογικό, τότε πρέπει να το κοιτάξεις. Συχνά συμβαίνει λόγω ορμονικών αλλαγών αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο σημαντικό από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Τα ύπουλα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που πρέπει να γνωρίζεις

Photo: unsplash/Constantinos Panagopoulos

Το άρθρο Το σημάδι για τον καρκίνο του μαστού που όλες οι γυναίκες αγνοούν εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα