Το προσφυγικό απαιτεί ένωσει των δυνάμεων συμφώνησαν Τσίπρας- Τουσκ- Δεν είναι λύση η έξοδος από τη Σένγκεν

12:23 16/2/2016 - Πηγή: iPop

Την εκτίμηση τους πως το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με ένωση των δυνάμεων εξέφρασαν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων τους, μετά τη συνάντηση, τους Τσίπρας- Τουσκ.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν οι δύο άντρες στη συνάντηση τους, αλλά και κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων δεν πρέπει η Ελλάδα να βγει από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο Πρωθυπουργός ο οποίος πήρε πρώτος το λόγο σημείωσε αναφερόμενος στα hot spots πως

οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδειξε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης.

Μιλώντας για την Σένγκεν ο Αλ. Τσίπρας τόνισε:

Δεν είναι περίοδος για εξόδους, δεν είναι περίοδος για exits, αλλά για να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική, οικονομική και την κρίση ασφαλείας

Εστιάζοντας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Συνιστά μια διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση η αντιμετώπιση του προβλήματος και απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, την αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών. Αυτή η θέση βασίζεται στην εμπειρία από τη διαχείριση του θέματος και το δυσανάλογο βάρος που σήκωσε ο λαός. Βάρος με μεγάλο κόστος που αντιμετωπίσαμε με ανθρωπισμό και αναδεικνύοντας τις αξίες μας γιατί η ΕΕ βασίστηκε σε ιδρυτικές αξίες και σήμερα καλείται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση να τις ξαναβρεί».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως με τον Τουσκ εστίασαν στις προσπάθειες που γίνονται έτσι ώστε να βρεθεί λύση στο Συριακό λέγοντας:

Τονίσαμε τη σημασία για να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για λύση του Συριακού, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα συμφωνήσαμε ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί το σύνολο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο των προσφυγικών ροών, τη μείωση των ροών από την Τουρκία και την καθιέρωση μιας διαδικασίας επανεγκατάστασης από τη γείτονα στην Ευρώπη

Τι συμφώνησαν Τσίπρας- Τουσκ;

Την ενίσχυση της Frontex, αλλά επίσης και την αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων στη χώρα μας. Εστίασαν επίσης στην επιτάχυνση των διαδικασιών επανεγκατάστασης στις χώρες προέλευσής των μεταναστών και προσφύγων από έναν αξιόπιστο μηχανισμό.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης δήλωσε:

Εντός της Ευρώπης κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Η μια είναι μια φιλοευρωπαϊκή ανεξαρτήτως των σημαντικών διαφορών σε διάφορους τομείς, και από την άλλη μια αντίληψη αντιευρωπαϊκή που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει μόνος του ή χειρότερα ότι αφορά αυτούς που τα αντιμετωπίζουν αρκεί να μην είναι στη δική μας αυλή. Η Ελλάδα έχει δώσει μεγάλο αγώνα στην κατεύθυνση της περισσότερης Ευρώπης

Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως υπάρχουν αρκετές χώρες οι οποίες θέλουν να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν και κάνουν σχετικές δηλώσεις σημειώνοντας: «Μια τέτοια αντίληψη θα οδηγήσει την Ευρώπη στο αδιέξοδο. Οι κοινές προκλήσεις δεν μπορούν παρά αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις και όχι με απόδοση ευθυνών, το blame game. Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, πρεπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για τα hot spots επισημαίνοντας:

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι έχουμε προχωρήσει τάχιστα στα κέντρα καταγραφής στα νησιά και στα κέντρα υποδοχής στην ενδοχώρα και σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε προχωρήσει αρκετά αλλά αυτό δεν αρκεί

Το λόγο μετά τον Αλέξη Τσίπρα πήρε ο Ντ. Τουσκ ο οποίος ξεκαθάρισε πως η έξοδος της χώρας από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση υπογραμμίζοντας:

Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Δεν λύνει κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν τερματίζει τον πόλεμο στη Συρία

Επίσης, μίλησε και για την αξιολόγηση λέγοντας: «Μετά τη συζήτηση που είχαμε με τον κ. Τσίπρα είμαι πιο αισιόδοξος ακόμα και για τη διαδικασία της αξιολόγησης».

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα- Τουσκ ακολουθεί η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ την Τετάρτη, μια ημέρα πριν την έναρξης της Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ε.Ε., ενώ με μεγάλη αγωνία αναμένεται και η τριμερής Ελλάδας- Τουρκίας- Γερμανίας.

Στην συνάντησή των δύο αντρών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη κύριο θα αποτελέσει το προσφυγικό, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες σαφώς και θα γίνει και στην συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε. για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.

Μια μέρα αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο πριν γίνει η έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε μια μίνι σύνοδο την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε..

Θέμα της μίνι αυτής συνόδου θα είναι το προσφυγικό. Σ΄αυτή θα συμμετέχουν 11 χώρες, ενώ το παρών θα δώσει και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, είναι πολύ πιθανόν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Γερμανίας- Τουρκίας.

photo:Nikos Libertas / SOOC

The post Το προσφυγικό απαιτεί ένωσει των δυνάμεων συμφώνησαν Τσίπρας- Τουσκ- Δεν είναι λύση η έξοδος από τη Σένγκεν appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα