Το νέο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες εκτός Βρετανίας – Πού αναστέλλονται πτήσεις – Ποιο το έκτακτο μέτρο

18:51 20/12/2020 - Πηγή: iPop

Έχει γίνει λόγος για μετάλλαξη του κορονοϊού εξαιτίας ενός νέου στελέχους που εμφανίστηκε στην Βρετανία και από ότι φαίνεται είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό. Προέκυψε παγκόσμια ανησυχία τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε και εκτός Βρετανίας.

Η μετάλλαξη του κορονοϊού και τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τους Βρετανούς αξιωματούχους σχετικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε. Αυτή η νέα μετάλλαξη,

μεταδίδεται πιο γρήγορα από το αρχικό στέλεχος χωρίς όμως να θεωρείται πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό. Ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι εντοπίστηκε και στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία. Δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια ή είναι πιο ανθεκτικό, όπως δηλώνουν επιστήμονες στους Βρετανούς υπουργούς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Πού αναστέλλονται πτήσεις

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και υπό το φόβο της μετάδοσης του νέου στελέχους οι οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν την απαγόρευση των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και την 1η Ιανουαρίου του 2021. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε αρχικά από την Ολλανδία και έδωσε τη σκυτάλη στο Βέλγιο όπου θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία, από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών αφού σε ορισμένα τεστ που διεξήχθησαν στις Κάτω Χώρες το Δεκέμβριο εντοπίστηκε το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Η Γαλλία και η Γερμανία εξετάζουν επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική.

Τι θα ισχύει για την Ελλάδα

Σε καραντίνα 7 ημερών θα μπαίνουν από αύριο Δευτέρα, 21/12/2020, οι ταξιδιώτες που έρχονται από Μεγάλη Βρετανία. Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρει:

Σχετικά με όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοινώνεται ότι από αύριο, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και ώρα 06.00, τίθεται σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά (7) ημερών, αντί τριών (3) ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Σημειώνεται ότι το νέο αυτό μέτρο είναι συμπληρωματικό στα ήδη υφιστάμενα, συνεχίζει δηλαδή να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών, ενώ θα συνεχίσουν να υποβάλλονται υποχρεωτικά και σε rapid test κατά την άφιξή τους στη χώρα. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού θα αξιολογήσει εκτενέστερα αύριο (21-12-2020) τα επιστημονικά δεδομένα και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το νέο στέλεχος του κορονοϊού εντοπίστηκε και σε άλλες χώρες εκτός Βρετανίας – Πού αναστέλλονται πτήσεις – Ποιο το έκτακτο μέτρο εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα