Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το μέλλον της Ευρώπης- Με τα βλέμματα στραμμένα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τα ραντεβού Τσίπρα- Τσακαλώτου

14:20 14/4/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός η Κυβέρνηση με στόχο να ολοκληρωθεί άμεσα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο Υπουργός ενώ ο ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω twitter για το μέλλον της Ευρώπης και χαρακτήρισε την Γαλλία «φίλη».

Ο

Έλληνας Πρωθυπουργός ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο θέλοντας να δείξει πως η συνάντηση του με τον Φρανσουά Ολάντ διεξήχθη σε καλό κλίμα έγραψε στο twitter:

Αναχωρήσαμε από την φίλη της Ελλάδας, Γαλλία με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών

Αναχωρήσαμε από την φίλη της Ελλάδας, Γαλλία με ικανοποίηση. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών pic.twitter.com/NXWDT92b2t

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2016

Λίγα λεπτά αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας δημοσίευσε ακόμα δύο tweets σχετικά με την συνάντηση του με τον Μάρτιν Σουλτς στο οποία τόνισε πως με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη» και πρόσθεσε:

«Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα Μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Συνάντηση με τον πρόεδρο Σουλτς, με τον οποίο έχουμε κοινές πεποιθήσεις σε θέματα αρχών που αφορούν στην Ευρώπη. 1/2 pic.twitter.com/3UFWsjhDtJ

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2016

Το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα Μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας. 2/2

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 14, 2016

Ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς κείμενα συμφωνίας στα χέρια του, αλλά με την κατάθεση των νομοσχεδίων στο μυαλό του, κάτι το οποίο φέρει ποικίλες αντιδράσεις.

Να τονισθεί πως εκτενή ενημέρωση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έκαναν Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου, λίγο πριν φτάσει στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών.

Έκτακτη ενημέρωση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η ενημέρωση είχε 45 λεπτά διάρκεια. Ο Π.Τόμσεν και η Ντ.Βελκουλέσκου επισήμαναν πως τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις είναι το θέμα των «κόκκινων δανείων» και φυσικά το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως «για την συμμετοχή του ΔΝΤ σ’ ένα τρίτο πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Με ποιους θα συναντηθεί ο Ε. Τσακαλώτος;

Κρίσιμες συναντήσεις θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρτν, το Μάριο Ντράγκι, τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και πιθανώς και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως επίσης και με τον Τζακ Λιου.

Στόχος είναι πλέον η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Απριλίου ή σε έκτακτο Eurogroup στις 25-26 Απριλίου.

Ο Ε. Τσακαλώτος καλείται να επιρρίψει ευθύνες στους Θεσμούς για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και να τους πείσει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα.

Βασική επιδίωξη είναι ν’ ανοίξει συζήτηση για το χρέος, με το Reuters να μεταδίδει ότι η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει σταθερά επιτόκια σε μια προσπάθεια να καθοριστεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα δάνεια, τα οποία έχει λάβει για υποστήριξη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον θα ζητήσει ανώτατο όριο σχετικά με το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ. Απ’ αυτά το 8% θα πηγαίνει σε αποπληρωμές ομολόγων, τόκων και δόσεων δανείων και το 7% σε αποπληρωμές έντοκων γραμματίων.

Το πρόγραμμα του Α. Τσίπρα

Μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε σε θετικό κλίμα παρά το ότι δεν ακολούθησαν δηλώσεις, ο Πρωθυπουργός έφτασε στο Στρασβούργο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με τον Μάρτιν Σουλτς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες καθώς είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας- Ολάντ φέρεται να συμφωνήσαν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός της επόμενης εβδομάδας.

The post Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για το μέλλον της Ευρώπης- Με τα βλέμματα στραμμένα στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τα ραντεβού Τσίπρα- Τσακαλώτου appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα