Το «καυτό» ασφαλιστικό και όλα όσα φέρνει

11:59 6/5/2016 - Πηγή: iPop

Μεγάλες αλλαγές θα φέρει στις ζωές των πολιτών της χώρας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται και ψηφίζεται στη Βουλή το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την οικονομική μελέτη που κατατέθηκε στη Βουλή, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 40% των ασφαλισμένων με 15 χρόνια εργασίας εργάζονται με στόχο τη συντήρηση του 60%.

Μείωση κατά 1 εκατ. των απασχολούμενων με πλήρη απασχόληση παρατηρήθηκε στα χρόνια της κρίσης της Ελλάδας, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων υπερδιπλασιάστηκε.

25% μείωση παρατηρείται στους μισθούς σε σύγκριση με το 2008, ενώ 2,6 δις ευρώ ήταν οι απώλειες από τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η οικονομική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο προαναγγέλλει μείωση των συντάξεων, με το υπουργείο Εργασίας να λέει ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης είναι υψηλά.

Οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν πως: «Σε περιόδους που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών παροχών και την ταυτόχρονη διάθεση κονδυλίων για συνταγματικώς κατοχυρωμένους σκοπούς, κρίνεται σύμφωνη προς την αρχή της αναλογικότητας η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συνταξιοδοτικών παροχών, με συντελεστές που καταλήγουν σε μικρότερες συντάξεις, ιδίως για κατηγορίες συνταξιούχων που είχαν πολύ υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης».

Οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ακόμα τα εξής:

Το συνολικό ποσό που έχει μεταφερθεί στους ασφαλιστικούς φορείς την περίοδο 2000-2015, για την καταβολή κύριων συντάξεων, ανέρχεται σε 154,4 δις ευρώ .Για την κάλυψη του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης, απαιτείται ετησίως η απορρόφηση άνω του 35% των φορολογικών εσόδων, το οποίο, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2019 ανέρχεται περίπου στο 40% .Οι προβολές του βασικού σεναρίου έως το 2019 (πριν δηλαδή τη σύνταξη του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση), παρουσιάζουν τη σταδιακή αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης σε απόλυτα μεγέθη (32,06 δις το 2019).Μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στο PSI εντάχθηκαν και οι ελληνικοί Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, των οποίων η περιουσία (διαθέσιμα και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου) μειώθηκε κατά 11,8 δις (η απώλεια για τους φορείς κύριας ασφάλισης ανέρχεται σε 6,3 δις). Η μείωση αυτή ισοδυναμούσε με το 45,9% της συνολικής περιουσίας όλων των ΦΚΑ, καθώς τα διαθέσιμά τους μειώθηκαν κατά 47% (περίπου 9 δις) και τα ομόλογα κατά 42,8% (περίπου 2,8 δις).Τι περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο;Μέχρι και 30% μείωση στις νέες συντάξειςΜέχρι και 40% μείωση στις αναπηρικές συντάξειςΜέχρι και 40% μείωση των επικουρικών μέσω του επανυπολογισμού τους. Το πλέγμα προστασίας (άθροισμα κύριας και επικουρικής) ορίζεται στα 1170 ευρώ καθαρά (1300 μικτά).Μέχρι και 15% μείωση του εφάπαξΜέχρι και 32% μείωση του μερίσματοςΜείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου. Η παροχή καταργείται από 1/1/2020.Μείωση των δικαιούχων συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση ηλικιακού ορίου.

Μεγάλες αλλαγές έρχονται στις νέες συντάξεις, των οποίων ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Συνεπώς, οι συντάξεις θα κυμαίνονται από 400 μέχρι και 1.200 ευρώ. Όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης- μέχρι 25- και εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως θα έχουν μικρές αυξήσεις. Όσοι έχουν όμως πάνω από 30 έτη ασφάλισης και συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ, θα δουν τις συντάξεις τους να ψαλιδίζονται έως και 30%.

Η εθνική σύνταξη ορίζεται στα 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης. Μικρότερο κατά 2% για κάθε πριν το 20ο θα είναι η σύνταξη για όσους δεν έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης.

Photo: Nikos Libertas / SOOC

The post Το «καυτό» ασφαλιστικό και όλα όσα φέρνει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα